actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 6th May 2013, 12:33
H*nnelore.Bervoets H*nnelore.Bervoets is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2012
Locatie: Herentals
Posts: 84
Zullen we het onderwijs dan maar afschaffen?

"De reacties op het CD&V-voorstel om de zomervakantie in te korten zijn voorspelbaar en beneden alle peil", schrijft Marc Hooghe, gewoon hoogleraar aan de KU Leuven.

Als het gaat over de toekomst van ons onderwijs, dan weegt de mening van een cafébaas in Vlaanderen even zwaar als tientallen ernstige wetenschappelijke studies

De reacties op het voorstel om de zomervakantie in het onderwijs in te korten waren voorspelbaar. De onderwijsvakbonden waren bezorgd over het welzijn van hun kennelijk overwerkte leden en de horeca aan de kust sprak de vrees uit dat er minder geconsumeerd zou worden op de terrassen van Blankenberge.

Na die stortvloed van blijkbaar zeer gefundeerde bezwaren, durfde niemand het voorstel nog te verdedigen. Als het gaat over de toekomst van ons onderwijs, dan weegt de mening van een cafébaas in Vlaanderen even zwaar als tientallen ernstige wetenschappelijke studies.

Dat scenario kennen we uiteraard. Jarenlang hebben onderwijsdeskundigen onder leiding van Georges Monard gewerkt aan een hervorming van het secundair onderwijs. De cafétoog-dooddoener dat dit het einde zou betekenen van het Latijn was voldoende om al dat werk in één klap naar de prullenmand te verwijzen.

Cafépraat
De lichtzinnigheid waarmee het onderwijsbeleid in Vlaanderen tot stand komt, kan alleen maar verbazing wekken: ook ronduit foutieve argumenten blijken toch een rol te spelen. De vakbonden kunnen zomaar beweren dat het beroep van leerkracht zo zwaar is, dat een vakantie van 20 juni tot 1 september echt noodzakelijk is om van alle inspanningen te bekomen. Vreemd dat leerkrachten in andere landen die even hard werken en zo rond midden augustus al terug aan de slag gaan, dat blijkbaar wel overleven. En het is al even vreemd dat industriearbeiders die ten minste even veel stress ervaren het wel met veel minder vakantie kunnen stellen.

Het is natuurlijk volstrekt normaal dat elke belangengroep probeert de eigen voorrechten te verdedigen. Maar het is niet normaal dat de drukkingsgroepen hier niet eens proberen te doen alsof ze het algemeen belang dienen: het belang van de leerkrachten is blijkbaar voldoende. Als we dat principe consequent doortrekken, dan kunnen we de scholen beter meteen helemaal afschaffen, dat zal het stressniveau van het personeel behoorlijk reduceren.

De verwaarlozing van het onderwijsbeleid is des te erger, omdat onze economie drijft op goedgeschoolde arbeidskrachten. We weten onderhand dat de loonkosten bij ons bijzonder hoog zijn, maar voorlopig zijn bedrijven bereid die kostprijs te betalen omdat de Belgische werknemers tot de best opgeleide en meest productieve ter wereld behoren. Dat is een kostbaar goed, dat ons in staat stelt ons sociaal model in stand te houden. Goed onderwijsbeleid is daarom te belangrijk om het te baseren op veredelde cafépraat.

Dt-regel
Vooral het technisch secundair onderwijs is daarbij van belang. Het is bijzonder jammer dat minister Pascal Smet niet de politieke moed heeft door te zetten met de hervorming hiervan. Maar de opdracht gaat wel degelijk verder, vanaf het kleuteronderwijs tot en met de doctoraatsopleiding, die nu ook meer kwaliteit biedt dan vroeger. Op al die niveaus hebben we het aanwezige talent broodnodig.

Als ik aan mijn studenten, die er dan al vijftien jaar onderwijs op hebben zitten, nog altijd de dt-regel moet uitleggen, dan denk ik dat er toch eens aan de kwaliteit van dit onderwijs gesleuteld kan worden. Maar dat is blijkbaar minder belangrijk dan het aantal glazen wijn dat deze zomer gedronken zal worden op de terrassen aan de kust.

Bron: De Morgen

Eigen mening
De argumenten van de leerkracht en de cafébaas lijken mij nog al sterk gedramatiseerd. Het beroep van leerkracht is stresserend, maar het argument dat die lange vakantie MOET blijven omdat de leerkrachten er anders aan ondergaan gaan, is een beetje ver gegrepen. Zoals in het artikel staat, er zijn nog andere stresserende beroepen die het met minder vakantie moeten stellen. De kwaliteit van het onderwijs zou toch de eerste prioriteit moeten zijn. Ik zou het persoonlijk wel jammer vinden dat die vakantie wordt ingekort aangezien ik, en vele anderen, gemiddeld toch 1 maand van de vakantie gaan werken. Een voorstel was om deze vakantie dagen te verspreiden doorheen het jaar, maar als studenten krijgen we dan waarschijnlijk gewoon meer schoolwerk tijdens die langere vakanties tijdens het schooljaar.

Laatst aangepast door H*nnelore.Bervoets : 6th May 2013 om 12:53.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 6th May 2013, 18:03
l*sa123 l*sa123 is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2012
Locatie: Arendonk
Posts: 69
Ik denk vooral dat het voorstel van CD&V veel verwarring met zich gaat meebrengen.
Voor leerlingen en studenten is "de grote vakantie" de ideale scheidingslijn tussen het einde van het schooljaar en het begin van een nieuw schooljaar. Wanneer deze ingekort gaat worden, gaat er dan nog echt gesproken kunnen worden van einde en begin?
Ik denk dat deze vakantie echt wel nodig is voor vooral de leerlingen. Dat leerkrachten er anders onderdoor gaan vind ik zelf overroepen. Dit zal zeker niet het geval zijn.
Ik denk dat vooral de leerlingen aan deze extra lange vakantie nood hebben.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 6th May 2013, 18:14
I*ndy.Van.Noten I*ndy.Van.Noten is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Dec 2012
Locatie: Pulderbos
Posts: 38
Ik ben het grotendeels eens met Hannelore en I*asa123. De genoemde consequenties zijn ook gewoonweg erg overdreven. Oké, dat het beroep van een leerkracht zwaar is ga ik niet ontkennen. Ik was namelijk na mijn stage echt kapot. Dit is wel een andere vermoeidheid dan dat ik ga werken, maar ik was wel kapot. Maar dat je daarom levensnoodzakelijk 2 maanden vakantie nodig hebt? Dat vind ik een beetje raar,...
Wel vind ik de vergelijking tussen 'andere landen' en België vergelijkt? Want wat is dan het 'andere land'? Als je bijvoorbeeld in bepaalde landen gaat zien heb je daar 1 leerkracht voor 2 leerjaren waarin 100 man zit,... Ja, dat je dan meer tijd nodig hebt eer iedereen helemaal mee is met de leerstof, dàt is begrijpelijk.
Ook ben ik het eens met wat I*asa123 zegt, dat vooral de leerlingen zo een lange vakantie nodig hebben. Zo hebben zij de tijd om hélémaal te ontspannen, zonder schoolwerk en even helemaal 'weg' te zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld veel gezinnen die 2 weken of dergelijke op reis gaan, en ik kan het ze niet kwalijk nemen! Veel studenten willen dan ook nog bij verdienen door een studentenjob. Als je de vakantie dan bijvoorbeeld maar 6 weken maakt heb je nog maar 4 weken over. Op 2 weken op zich verdien je al niet veel, maar als je alle 4 de weken gaat werken heb je ook geen tijd gehad om hier eens gewoon met je vrienden te zijn en te ontspannen.
Oké, ik besef dat zulke lange vakantie natuurlijk wel een luxe is die niet veel personen hebben. Maar het zijn nog jongeren, laat hen daar dan ook van genieten?
Ik weet het, ik ben aan het studeren voor leerkracht en vind school en educatie erg belangrijk. Maar het is ook niet het enige in het leven,... Geef de jongeren ook nog de tijd om jong te zijn.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 20:41.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.