actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > NASLAG > Focus op... > Waarden & normen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 13th February 2013, 23:04
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Exclamation Oeso slaat alarm over belastingontwijking

Oeso slaat alarm over belastingontwijking


BRUSSEL - Ook de Oeso is het beu dat sommige multinationals amper bedrijfsbelastingen betalen. Goed voor de aandeelhouders, slecht voor de samenleving, oordeelt de club van rijke landen.



De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) klaagt in een nieuw rapport de creatieve manieren aan waarop multinationals hun winsten en royalties kunstmatig doorschuiven naar het land dat fiscaal het meest vriendelijk is. Volgens de Oeso betalen sommige multinationals – het rapport noemt er geen met naam – slechts 5 procent bedrijfsbelastingen. Kmo's die zich niet kunnen bedienen van de internationale fiscale pistes betalen ondertussen tot 30 procent belastingen. De transnationale belastingontwijking heeft op die manier oneerlijke concurrentie voor lokale bedrijven als resultaat, knaagt aan de belastingbasis van heel wat overheden en betekent wel dat de gemiddelde burger een groter deel van de totale belastingen moet betalen, zo oordeelt de Oeso scherp.

De problematiek die de Oeso aankaart is niet nieuw. Eind vorig jaar mochten toplui van Amazon, Google en Starbucks aan een Britse onderzoekscommissie uitleggen waarom hun bedrijven amper vennootschapsbelastingen betalen aan de Britse fiscus. Rond dezelfde tijd zette elektronicagigant Apple kwaad bloed toen bleek dat het bedrijf 1,9 procent belastingen betaalde op de 36,8 miljard dollar winst die het buiten Amerika realiseerde. HP, Ikea, Coca-Cola, Microsoft: allemaal zijn ze al onder vuur genomen voor hun creatieve boekhouding, vaak vanuit linkse hoek. Maar nu zegt dus ook de Oeso verontwaardigd te zijn over de ‘agressievere' manier waarop multinationals de jongste jaren hun belastingen optimaliseren.


België

Opmerkelijk, want de zogenaamde ‘club van rijke landen' of ‘denktank van de vrije markt' telt verschillende landen onder zijn leden die net bedrijven willen aantrekken met fiscale gunstmaatregelen.

Nederland, Ierland, Luxemburg, Zwitserland, maar ook België – dankzij de notionele interestaftrek – profiteren van het feit dat zij op één of andere manier fiscaal interessanter zijn voor multinationals dan andere landen. Vorige week nog merkte vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) op dat de Belgische fiscus ‘bijna verplicht is om piraat te zijn' willen we nog grote bedrijven naar België lokken. Zelfs al betekent dit dat een bedrijf, zoals ArcelorMittal, minder dan 200 miljoen euro betaalt op 5,8 miljard euro winst.

Multinationals profiteren met andere woorden van de concurrentie tussen overheden om zich zo aantrekkelijk mogelijk in de etalage te zetten. De Oeso roept nu op tot meer internationale samenwerking en om ‘dringend de gaten te dichten van het internationale belastingsysteem' en te werken aan een modern belastingsysteem.

Wat dit concreet inhoudt is evenwel niet duidelijk. Het huidige rapport is voorbereid naar aanleiding van de samenkomst van de ministers van Financiën van de G20 in Moskou deze week en wil duidelijk niet op gevoelige tenen trappen. De Oeso zegt expliciet niet op zoek te zijn naar één optimaal belastingtarief. Elke overheid beslist daar zelf over, klinkt het.

Toch is de Oeso ambitieus. De organisatie wil sleutelen aan een actieplan om binnen de twee jaar nieuwe internationale spelregels uit te tekenen. ‘Misschien door middel van een multilateraal fiscaal akkoord dat de huidige 3.000 bilaterale belastingakkoorden vervangt', zei Pascal Saint Amans, directeur belastingbeleid bij Oeso, tegen Reuters .

Al beseft hij wel dat de Oeso niet kan zonder de nodige politieke steun. ‘Maar als die er is dan moet een hervorming binnen de twee jaar mogelijk zijn', aldus Saint Amans.

Voor Angel Gurria, secretaris-generaal van de Oeso, zal die hervorming geen dag te vroeg komen. ‘Nu overheden en burgers worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen, is het van groot belang dat alle belastingbetalers – huishoudens en bedrijven – een redelijke bijdrage leveren', benadrukt hij in een persbericht.


DS, 13-02-2013 (Jan-Frederik Abbeloos)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 19:28.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.