actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 5th December 2012, 23:51
S*éphanie.Nijs S*éphanie.Nijs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Grobbendonk
Posts: 24
[B]Wetenschappers spelen met champagne[/B]

Wetenschappers spelen met champagne

De bubbels van champagne kunnen tal van industriële toepassingen hebben.


Een fles champagne zou in staat zijn niet minder dan 100 miljoen bubbeltjes met een diameter van een halve millimeter te produceren.
Het is in deze tijd van eindejaars- en andere feesten nuttig te wijzen op het feit dat champagne niet alleen een ontspannend effect op mensen heeft, maar ook de wetenschap nuttige diensten kan bewijzen. Zo veel nuttige diensten dat er zelfs een vakblad is opgericht waarin resultaten over onderzoek naar champagne gerapporteerd kunnen worden: Bubble Science, Engineering & Technology.

De bubbels van champagne zijn het resultaat van een interactie tussen in de drank opgeloste koolstofdioxidemoleculen, kleine luchtbelletjes die tijdens het uitgieten in de vloeistof gevangen raken en de eigenschappen van het glas. Een fles champagne zou in staat zijn niet minder dan 100 miljoen bubbeltjes met een diameter van een halve millimeter te produceren.

Omdat bubbels een grote rol spelen in tal van natuurlijke en industriële processen, inbegrepen het fabriceren van kosmetica en geneesmiddelen, worden ze uitgebreid bestudeerd. Voor de champagne zelf zijn ze instrumenteel in het in beweging houden van de diverse aroma’s in een glas, maar ook in het stimuleren van de verbruiker die, meestal zonder dat hij het merkt, bij het drinken ook minidruppeltjes van aan het oppervlak uit elkaar spattende bubbels in zijn neus krijgt.

Bron:http://www.knack.be/nieuws/wetensch...00217963875.htm

Mening: Ik wist helemaal niet dat hier onderzoek over gedaan werd. Ik had er nog niet eens over nagedacht dat bubbels industriële toepassingen kunnen hebben. Champagnebubbels dragen dus niet alleen bij aan de smaak, gevoel en gehoor. Champagnebubbels halen een hogere snelheid dan bierbellen en als ze aan het vloeistofoppervlak ‘breken’ knalt er dan ook een waar fonteintje van druppels de lucht in.

Laatst aangepast door S*éphanie.Nijs : 6th December 2012 om 00:03.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:02.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.