actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Mobiliteit
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 25th November 2012, 10:26
s*ana.vervoort s*ana.vervoort is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Geel
Posts: 127
Auto-eigenaar ontsnapt niet meer aan boete

Duizenden bekeuringen blijven nu onbetaald door discussie over wie achter stuur zat.

Auto-eigenaars worden binnenkort verplicht om te zeggen wie er achter het stuur van hun wagen zat, wanneer die beboet werd. ‘Als ze weigeren, draaien ze zelf op voor de snelheids- of verkeersboete.' In het verleden gingen zo immers duizenden boetes de vuilnisbak in.
Stel u voor: u vindt een snelheidsboete of parkeerboete in de bus. U vertelt de politie dat u zelf niet achter het stuur zat, wegens op vakantie in het buitenland. Als u dat ook doortastend kan bewijzen, zal u die boete niet gepresenteerd krijgen. Meer nog: u kan niet verplicht worden om te zeggen wie er dan wél achter het stuur zat: uw zoon bijvoorbeeld, die niet mee op reis was. De boete verdwijnt vervolgens in de vuilnisbak.

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) wil dat achterpoortje nu sluiten, omdat dit soort discussies al jaren tot duizenden onbetaalde boetes leidt. ‘Eigenaars die weigeren te zeggen wie er dan wél achter het stuur zat, zullen in de toekomst als eigenaar van de wagen alsnog de boete gepresenteerd krijgen', klinkt het op het kabinet van Wathelet.

Voor bedrijfswagens bestaat deze regeling al. ‘Als een bedrijf er niet in slaagt te achterhalen welke van zijn werknemers een overtreding beging met een van de bedrijfswagens, dan draait het bedrijf zelf op voor de boete. Die manier van werken voeren we nu ook in voor particulieren.'

Er wordt in de wet nog wel één uitzondering voorzien, en dat is wanneer de wagen als gestolen staat opgegeven. ‘Wie met een proces-verbaal kan bewijzen dat zijn wagen gestolen was op het moment van een snelheids- of andere verkeersovertreding, zal uiteraard die boete niet moeten betalen.'

Bart Goor

Politie en ook politierechtbanken steken nu nog heel veel tijd in het uitvlooien van wie nu exact achter het stuur zat. Enkele maanden geleden bijvoorbeeld haalde een verkeersovertreding van voetballer Bart Goor nog alle media. Zijn Porsche 911 was geflitst in een Antwerpse tunnel. Goor voerde aan dat een andere voetballer achter het stuur zat en weigerde de boete te betalen. Maar zijn collega-voetballer stak de overtreding op een derde collega. De situatie werd zo onduidelijk dat de politierechtbank en nadien ook de correctionele rechter beslisten dat Goor de boete dan maar moest betalen: 220 euro, 8 dagen rijverbod én de gerechtskosten.

Het kabinet-Wathelet verwacht dat de aanpassing van de wet over enkele maanden rond is.

Bron:
De Standaard
25/11/2012

Mening:
Ik vind deze regeling een heel goed initiatief van staatssecretaris voor mobiliteit Melchior Wathelet. Het was heel gemakkelijk in het verleden om te zeggen dat je zelf op vakantie was, maar je niet wist wie er met je auto gereden heeft op het moment dat de verkeersovertreding plaats vond. Dit was niet fair ten opzichte van de mensen die zo eerlijk waren onmiddellijk hun verkeersboetes te betalen. Dat er nog wel een uitzondering is voor de mensen waarbij het voertuig gestolen is, vind ik niet meer dan normaal.

Laatst aangepast door s*ana.vervoort : 25th November 2012 om 10:40.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 25th November 2012, 15:14
G*mini.Deckers G*mini.Deckers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Westerlo
Posts: 20
Boete met ander aan stuur? Klikken of zelf betalen

Boete met ander aan stuur? Klikken of zelf betalen
Wie een boete krijgt voor een verkeersovertreding, maar zelf toen niet de bestuurder was en dat kan bewijzen, hoeft die boete nu niet te betalen. De eigenlijke overtreder ontsnapt vaak ook aan de boete als de eigenaar van de auto niet wil/kan zeggen wie de overtreding heeft begaan. Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) werkt aan een aanpassing van de wet om dat achterpoortje te sluiten.
Wie een boete krijgt voor een overtreding met zijn eigen auto, maar zelf niet aan het stuur zat, hoeft die boete niet te betalen als je kan bewijzen dat jij niet achter het stuur zat. Bijvoorbeeld een parkeerboete in Antwerpen terwijl je in een vergadering op het werk in Brussel zat. Dat is zo wettelijk bepaald.

De persoon die wel de overtreding begaan heeft, moet dan die boete betalen. Maar elk jaar blijven zo duizenden boetes onbetaald omdat niet geweten is wie de overtreder dan wel was. Veel auto-eigenaars willen of kunnen niet zeggen wie er dan wel achter het stuur zat. Bijvoorbeeld ouders die in het buitenland op vakantie waren, en niet willen zeggen dat hun zoon of dochter een snelheidsovertreding heeft begaan tijdens hun vakantie.

Dat zal in de toekomst niet meer kunnen. De eigenaar van de wagen zal verplicht zijn om prijs te geven wie de bestuurder was op het moment van de boete. De overtreder krijgt dan de boete. En wie nog altijd weigert om te zeggen wie de eigenlijke overtreder was, zal voortaan zelf de boete moeten betalen. Ook al was de auto-eigenaar niet de overtreder zelf.

Staatssecretaris Wathelet laat de wet in die zin aanpassen voor privéwagens, zodat het achterpoortje gesloten wordt en de duizenden onbetaalde boetes nu wel betaald zullen worden. Over enkele maanden zou de wetsaanpassing rond zijn. De enige uitzondering op de regel zal zijn wanneer de auto als gestolen wordt opgegeven.

Regel geldt al voor bedrijfswagens
De regel van "de eigenaar betaalt de boete als die niet kan/wil aantonen wie de overtreding heeft begaan" bestaat al voor bedrijfswagens. Als het bedrijf niet kan/wil aantonen wie er achter het stuur zat op het moment van de boete, dan moet het bedrijf zelf de boete betalen. Bijvoorbeeld bij een boete voor een wagen die door verschillende werknemers wordt gebruikt en waarbij het bedrijf niet heeft kunnen achterhalen wie op dat moment aan het rijden was.

Dat zal over enkele maanden dus ook gelden voor privéwagens.

Bron: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieu...5_BoetesBetalen
25/11/12

Eigen mening: Inventieve manier om aan een boete te ontsnappen. Dit is een typisch voorbeeld van dat men in tijden van crisis creatief kan omgaan om toch te besparen. Als het kan moet je de kans grijpen. Maar ik ben wel van mening dat als je een fout begaat, je de gevolgen onder ogen moet zien. Ik vind het dan ook goed dat er maatregelen voor komen. Het is belangrijk in te zien dat een bestuurder zich in het verkeer moet gedragen en meestal komt dit inzicht pas na een ongeval of soms zelf dan nog niet. Ik vraag me wel af waarom deze regels er al waren voor bedrijfswagens en niet voor iedereen in het algemeen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:06.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.