actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 22nd November 2012, 14:06
Charlotte Cooreman Charlotte Cooreman is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Itegem
Posts: 91
Politie en gerecht moeten menselijker omgaan met slachtoffers

Politie en justitie moeten menselijker omgaan met slachtoffers van misdaden. Daarvoor hebben de bevoegde ministers Annemie Turtelboom en Joëlle Milquet twee rondzendbrieven voorgesteld. Zo wordt het schoonmaken van de plaats van de feiten verplicht.

Het gaat om een actualisering van omzendbrieven die in de nasleep van affaire-Dutroux waren uitgevaardigd. Onder meer het slachtofferonthaal, de mededeling van een overlijden, het waardig afscheid nemen en de schoonmaak van de plaats van de feiten komen in de omzendbrieven aan bod.

Hoewel de basisprincipes in de praktijk stevig verankerd zijn, was er nood aan een uniformisering. Er werd ook specifiek aandacht besteed aan het vrijgeven van de plaats van de feiten om een bijkomend trauma te voorkomen voor de nabestaanden, benadrukten de ministers.

De lokale politie krijgt een centrale rol bij de begeleiding van de slachtoffers en de naasten van overledenen. De ministers willen ook meer transparantie voor de nabestaanden wanneer het bijvoorbeeld gaat over een brief achtergelaten bij een zelfdoding of de omstandigheden van het overlijden.

De tweede omzendbrief heeft betrekking tot het slachtofferonthaal binnen de parketten en rechtbanken. Minister van Justitie Annemie Turtelboom wees op het belang om de nodige aandacht te besteden bij het vrijgeven van de plaats van de feiten. Vaak gebeurt dat zonder alle sporen uit te wissen zodat de plaats vuil, wanordelijk of onwelriekend wordt achtergelaten. Daarom wordt het schoonmaken van de plaats van de feiten verplicht.

De omzendbrief legt ook vast welke bijstand de Dienst slachtofferonthaal aanbiedt, en wat de taken zijn van de verbindingsofficieren en de justitie-assistenten.

Beide omzendbrieven worden vrijdag tijdens een symposium toegelicht aan de actoren die ze in de praktijk moeten toepassen.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/det...121122_00377636

Eigen mening: Gisteren was Manu Keirse op onze school om er te spreken over rouwen en verdriet. Tijdens deze lezing benadrukte hij hoe belangrijk het wel niet is voor het rouwproces om bij een overlijden de nabestaanden volwaardig afscheid te laten nemen van de overledene. Bij volwaardig afscheid nemen hoort praten over de overledene, hem een laatste groet brengen, wanneer hij verongelukt is naar de plaats van het ongeval terugkeren,... Daarom vind ik het heel goed dat ministers Turtelboom en Milquet hier extra aandacht aan besteden door een voorstel te doen om omzendbrieven rond te sturen waarin belangrijke instructies staan omtrent omgaan met de slachtoffers. Dit zal het rouwproces van de nabestaanden alleen maar ten goede komen en zo zullen deze mensen hopelijk hun grote verdriet beter een plaats kunnen geven.

Laatst aangepast door Charlotte Cooreman : 22nd November 2012 om 14:11.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 06:32.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.