actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 21st November 2012, 17:47
j*nthe.vermeiren j*nthe.vermeiren is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2012
Locatie: Loenhout
Posts: 107
stijging lonen laatste twee jaar enkel door index

‘Stijging lonen laatste twee jaar enkel door index'
woensdag 21 november 2012, 11u39

De loonindex staat volledig in voor de stijging van het gemiddelde brutoloon van 3.004 euro in 2010 tot 3.133 euro nu. Dat stelt de Salarisenquête 2012 van de KU Leuven en Vacature. Een op de twee Belgen is ook niet tevreden over zijn loon.
De gemiddelde Belg verdient vandaag 3.133 euro bruto per maand, blijkt uit de enquête. In vergelijking met de vorige editie, 2010, is dat een lichte stijging. Maar die valt volledig toe te schrijven aan de indexering van de lonen.

Een actueel gegeven, gezien de politieke discussie en het publieke debat over het behoud van de loonindex in het kader van het begrotingsakkoord. Uiteindelijk besliste de federale regeringstop de indexering te behouden. De lonen mogen de komende twee jaar echter niet sneller stijgen dan de index en eventuele baremieke verhogingen.

Voorts toont de enquête aan dat ruim een Belg op de vier (26%) bereid is om loon in te leveren om dichter bij huis te kunnen werken. Mobiliteit is dus belangrijk voor de werknemer. Thuiswerk is een van de oplossingen, maar slechts een op de vijf bevraagden (21%) mag thuis werken.

Ook vindt bijna de helft van de Belgen (48%) zijn loon ‘lager dan wat hij rechtvaardig vindt'. Om rechtvaardig te zijn, moet het loon gemiddeld 305 euro stijgen.

Andere cijfers: een starter met universitair diploma verdient gemiddeld 2.439 euro bruto, de hoogste startlonen zijn voor farmaceutische wetenschappers en burgerlijk ingenieurs (3.420 euro en 2.856 euro). Chemie en farma zijn de best betalende sectoren. En vier op de tien deelnemers aan de bevraging is bereid loon in te leveren voor een hoger pensioen, 21 procent wil inleveren in ruil voor jobbehoud.
BRON: de Standaard
mening: De loonindex is de laatste dagen niet weg te denken uit de actualiteit. De indexering van de lonen vind ik een goede zaak. Ik vind het redelijk vanzelfsprekend dat de lonen stijgen als de prijzen van de producten stijgen. 21% procent van de bevraagden wil zelfs loon inleveren in ruil voor jobbehoud. Dit is niet opmerkelijk in tijden met weinig zekerheid. Het is een goede zaak dat deze indexering bestaat, want ik vermoed dat bedrijven in moeilijke tijden weinig bereid zijn om de lonen van hun werkgevers te verhogen, terwijl de prijzen van de producten stijgen. Bijna de helft van de Belgen vindt dat zijn loon te laag ligt. Dit vind ik toch wel een opmerkelijk gegeven.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 07:35.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.