actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 31st October 2012, 12:55
M*xime Laurent M*xime Laurent is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Itegem
Posts: 104
Nooit zo veel mensen thuis met depressie

Nooit zo veel mensen thuis met depressie

Stijging te wijten aan crisis, zegt riziv

woensdag 31 oktober 2012, 03u00Auteur: Van onze redacteur Koen Baumers


BRUSSEL - Meer dan 95.000 mensen zitten al meer dan een jaar thuis met een depressie of een andere mentale aandoening. Dat zijn er bijna 10.000 meer dan twee jaar geleden.
Zelf is François Perl, de grote baas van de dienst uitkeringen van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv), niet verbaasd door de stijging: hij zit elke dag met zijn neus op de cijfers. Verontrustend vindt hij ze wel. ‘In tijden van economische crisis stijgt het aantal depressies altijd.’

De cijfers spreken voor zich: tussen juni 2011 en juni 2012 kregen welgeteld 95.704 mensen met een mentale aandoening een ‘invaliditeitsuitkering’, wat betekent dat ze meer dan een jaar ziek zijn. Het zijn er 4.000 meer dan het jaar voordien en bijna 10.000 meer dan in juni 2010.

Voor de duidelijkheid: ook mentale aandoeningen als bipolaire stoornissen en schizofrenie zijn in die cijfers opgenomen, maar de stijging is grotendeels te wijten aan het aantal depressies en dus aan de crisis.

Daarbovenop betaalde het Riziv nog eens 3,3 miljoen ziektedagen voor mensen met een depressie of een burn-out die minder dan een jaar arbeidsongeschikt bleven.

Welzijn op het werk

‘De crisis maakt dat mensen schrik hebben om hun job te verliezen’, zegt Perl. ‘Daardoor is er ook de druk om snel terug te gaan werken en wordt de kans op herval groot. Vooral preventie is belangrijk, bijvoorbeeld op het vlak van welzijn op het werk.’

Dat er zoveel langdurige depressies bij komen, houdt een extra risico in. ‘Werkgevers bekijken je met andere ogen als je op een sollicitatiegesprek moet zeggen dat je meer dan een jaar buiten strijd was met een depressie. Het is nog altijd een stigma dat het moeilijk maakt om weer op de arbeidsmarkt te komen. Wie terugkomt na een strijd tegen kanker of langdurig thuis was met rugproblemen, kan bij werkgevers op veel meer begrip rekenen.’

Langdurige uitkeringen betekenen voor de staatskas een enorme kost. Een ziektedag kost 40 tot 60 euro, waardoor de mentale aandoeningen elk jaar 1,3 miljard euro kosten.

François Perl: ‘Er zijn weldra 300.000 langdurig zieken in België, op een dag worden dat er misschien meer dan het aantal werklozen.’

Bron: http://www.standaard.be/artikel/det...121030_00353767

Commentaar: De economische crisis heeft zelfs gevolgen voor onze gezondheid. Dit vind ik wel ver gaan. Men is van zeer weinig nog zeker in deze tijd, men kan zomaar zijn baan verliezen etc. Het aantal blijft maar toenemen, de enige oplossing die ik in dit probleem zie is de crisis aanpakken (uiteraard) of het volk beter opvangen en meer zekerheid geven. Natuurlijk is dat niet evident want dat kost ook geld. Het is weliswaar een zeer moeilijke kwestie.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 31st October 2012, 16:30
Tinne Sysmans Tinne Sysmans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Merksplas
Posts: 122
Thumbs down Nooit zo veel mensen thuis met depressie

Het is verontrustend dat er zoveel depressies zijn vastgesteld. Ik ben er bijna van overtuigd dat dit komt doordat er zoveel van mensen wordt verwacht, iedereen moet er bovenuit steken. Sommige mensen kunnen beter met deze druk om dan de anderen en het is spijtig dat door deze druk er zoveel in een depressie sukkelen. Vooral in tijden van economische crisis verliezen veel mensen hun job of is er grote onzekerheid en dan slaat de twijfel toe.
Een oplossing is zeker, zoals Maxime al zei, de crisis oplossen, maar dit blijkt niet zo gemakkelijk, aangezien de crisis toch al een hele tijd aansleept.
Ten tweede moet er ook meer ruimte zijn voor de werkende mens. Veel mensen vinden het normaal dat als je 's avonds thuiskomt, dat je dan nog enkele uren moet werken om alles klaar te krijgen, maar is dat wel zo logisch? Volgens mij niet, want anders hadden de cijfers toch wel een ander beeld gegeven.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 02:25.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.