actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 9th October 2012, 22:48
Wim.Caers Wim.Caers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Ravels
Posts: 100
Markt voor woonkrediet stuikt ineen

BRUSSEL - Zowel de vraag naar als de toekenning van woonkredieten is afgelopen maand spectaculair gedaald. Vooral omdat er steeds minder verbouwd wordt, maar ook omdat de banken strenger worden.

De vraag naar woonkredieten lag in september 42,5 procent – dat is bijna de helft – lager dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de jongste cijfers van Febelfin, de sectorfederatie van de financiële sector. Het aantal kredieten dat de banken effectief toekenden, daalde met 32,3 procent of een derde. De daling is al een tijdje aan de gang, maar in september verscherpte ze plots.

Febelfin geeft geen concrete cijfers en evenmin een opdeling per soort woonkrediet. ‘Die zijn pas einde oktober beschikbaar,' luidt het. Maar een blik op de cijfers van de voorbije maanden leert dat de terugval sinds januari voor meer dan 93 procent verklaard wordt door een halvering van het aantal woonkredieten voor verbouwingen.

Dat is logisch, want vorig jaar schoot dat soort kredieten vanaf het midden van het jaar de hoogte in omdat toen duidelijk werd dat het gros van de nieuwe energiebesparende investeringen vanaf dit jaar niet meer fiscaal aftrekbaar zou zijn.

Maar tegelijk, zo blijkt uit een rondvraag bij makelaars en bij de Immotheker, zijn de banken strenger geworden bij het toekennen van nieuwe woonkredieten. Zij geven blijkbaar gehoor aan de oproep van de Nationale Bank, die midden dit jaar aandrong op terughoudendheid omdat de vastgoedprijzen in ons land volgens haar te sterk gestegen zijn.

Met het besef in het achterhoofd dat de woning als onderpand de komende jaren wel eens minder waard zou kunnen worden, zijn de banken niet happig om nog woonkredieten toe te staan aan kopers of bouwers die meer dan 80 tot 90 procent van de waarde van hun woning willen lenen. Ook kredieten op meer dan 25, hooguit 30 jaar, worden in de praktijk ontmoedigd doordat de rente daarop de jongste maanden in verhouding minder gedaald is dan die voor kortere looptijden.


De Standaard
9/10/2012

Mening:
Ik begrijp wel dat banken strenger worden om kredieten toe te kennen aan mensen die 100% willen lenen. De prijzen van de huizen zijn momenteel enorm hoog en stel maar eens dat de prijs in mekaar zou duiken en dat de klant zijn lening niet meer zou kunnen terugbetalen. Wat gebeurt er dan? De bank zou het huis moeten verkopen, maar als de huizen minder waard zijn, gaat de bank er minder voor terugkrijgen, dan dat ze geleend heeft aan de klant. Dus verlies voor de bank. Hierbij denk ik aan wat er een aantal jaren geleden in Amerika gebeurd is. Daar zijn de banken door een overvloed aan leningen, tegen goedkope interestvoeten en aan alsmaar hogere bedragen in de problemen gekomen en is het hele financiële systeem beginnen te wankelen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 04:55.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.