actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Global Warming
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 25th April 2012, 15:01
Daan.Nijs Daan.Nijs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Retie
Posts: 42
"Overheden falen om klimaatsverandering te stoppen"

"Overheden falen om klimaatsverandering te stoppen"
Bewerkt door: Astrid Snoeys − 25/04/12, 12u15 − Bron: The Guardian

Vandaag zitten de ministers van Energie van de grootste economieën ter wereld samen in Londen. Onderwerp is de klimaatsverandering en hoe men naar hernieuwbare energiebronnen kan overschakelen. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwt voor de ernstige gevolgen van de blijvende globale verslaving aan fossiele brandstoffen. "Aan dit tempo stijgt de globale temperatuur met 6°C tegen het einde van deze eeuw. Dat zou catastrofale gevolgen met zich meebrengen", aldus Maria van der Hoeven, voorzitter van het IEA.

Omdat overheden hopeloos achterop geraken met het zoeken naar energie met een lage CO²-uitstoot, worden de vooropgestelde doelen om koolstofuitstoot te verminderen haast onbereikbaar en komt de catastrofale klimaatverandering steeds dichterbij.

Vandaag zal het Internationaal Energie Agentschap (IEA), de grootste onafhankelijke autoriteit op het vlak van energie, de ministers van Energie van de grootste economieën en vervuilers waarschuwen in een vergadering in Londen.

Breekpunt
Maria van der Hoeven, voorzitster van het IEA, schreef in de Britse krant The Guardian vandaag: "Het globale energiesysteem wordt naar een breekpunt geduwd. Onze verslaving aan fossiele brandstoffen wordt elk jaar groter", aldus van der Hoeven. "Er zijn genoeg alternatieve groene energiebronnen ter beschikking, maar er wordt niet snel genoeg naar overgeschakeld om mogelijk desastreuze gevolgen af te wenden."

Van der Hoeven waarschuwt dat aan dit tempo de globale temperatuur met 6°C gestegen zal zijn tegen het einde van deze eeuw. Door die temperatuurstijging zou het in vele gebieden onmogelijk worden om land te bewerken en zou het zeeniveau markant stijgen, met grote volksverhuizingen tot gevolg.

"Onaanvaardbaar"
Van der Hoeven, van wie de bevindingen door een plaatsvervanger gepresenteerd zullen worden op de 'Third Clean Energy Ministerial', plaatst de schuld bij beleidsvoerders en daagt de ministers uit iets te veranderen aan het CO²-probleem.

"De huidige stand van zaken is onaanvaardbaar, precies omdat we een verantwoordelijkheid dragen en een ultieme mogelijkheid hebben om iets te veranderen", zegt van der Hoeven. "De CO²-uitstoot, gerelateerd aan energie, bereiken historische hoogtes. Het energieverbruik en de CO²-uitstoot zou aan dit tempo tegen 2020 met een derde toenemen, en tegen 2050 zelfs verdubbelen. Dat zou de globale temperatuur met 6°C verhogen tegen het einde van deze eeuw."

Cameron
De Britse premier David Cameron zorgde voor controverse. Hij had een belangrijke toespraak op het congres gepland, en het zou zijn eerste optreden zijn over milieuzaken sinds zijn verkiezing. Maar Cameron krabbelde terug en gaf slechts enkele opmerkingen in een rondetafelgesprek.

"De speech was gepland als een belangrijke interventie. De beslissing om zijn speech niet te geven is een groot falen van leiderschap", zegt David Nussbaum, voorzitter van de Britse tak van het WWF. "Nu de aanpak van zijn klimaat- en energiebeleid overhoop ligt, vragen mensen zich af welk standpunt Cameron inneemt in deze belangrijke thema's."

Hernieuwbare energie
De IEA tekende de vooruitgang van de uitstootvermindering op in een rapport aan de hand van 11 belangrijke indicatoren, waaronder hernieuwbare energie, nucleaire energie en het verwerken van koolstof. Uit de bevindingen bleek dat slechts één van de vooropgestelde doelen gehaald zou worden. Sommige technologieën, waarop de overheid rekende om de uitstoot te verminderen zoals het verwerken van koolstof, zijn nog niet eens gelanceerd na jaren van ontwikkeling.

Volgens het Agentschap moet de wereld tegen 2020 28% van zijn elektriciteit genereren met hernieuwbare bronnen, en 47% tegen 2035. Momenteel vertegenwoordigen hernieuwbare bronnen slechts 16% van de globale energievoorziening.

Fukushima
Nog geen enkel van de 40 elektrische centrales, die met de technologie van koolstofverwerking uitgerust zouden zijn, is gebouwd en plannen voor nieuwe nucleaire centrales zijn op pauze gezet door de ramp in Fukushima vorig jaar. Deze opgelopen achterstand moet elders goed gemaakt worden om een catastrofe te vermijden.

Het Internationaal Energie Agentschap had wel enkele lichtpuntjes te melden. Zo staan de technologie van hernieuwbare energiebronnen als zonnepanelen, windturbines aan land en stuwdammen op punt. De capaciteit van deze energiebronnen is echter beperkt. Stuwdammen kunnen haast niet meer gebouwd worden en andere technologieën zoals windturbines in zee moeten nog verder ontwikkeld worden.

"Ongelooflijk grote kans"
Op de ontmoeting van vandaag wordt verwacht dat de ministers zullen praten over internationale samenwerking rond energie met een lage uitstoot, en hoe het ondernemingen kan aanmoedigen om in de nodige infrastructuur te investeren.

"De ministers die deze week samenkomen hebben een ongelooflijk grote kans voor zich. Ik hoop dat ze naar onze waarschuwing luisteren en dat ze zullen handelen om de veiligheid te garanderen en te genieten van de voordelen voor de economie en het milieu", besluit van der Hoeven.

Bron: http://www.demorgen.be/

Mening: Ik kan mij volledig vinden in de mening van het IEA. Er wordt nog teveel gegrepen naar fossiele brandstoffen waardoor de CO2-uitstoot nog steeds blijft stijgen. Ik denk dat het beleid dat hierover gevoerd wordt nog strikter kan. Zo kan men bijvoorbeeld al eens proberen om de opgestelde doelstellingen te bereiken want hier zijn de regeringen niet erg sterk in lijkt me zo. Waarschijnlijk gaat men het ook pas inzien wanneer het te laat is. Ik vraag me af hoelang het nog gaat duren voor we onze planeet helemaal om zeep hebben geholpen en dan bijgevolg ook onszelf. Maar zolang er enkele wereldleiders blijven bestaan die denken dat global warming een mythe is zal er een groot probleem blijven bestaan.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 4th May 2012, 21:34
Jens.Mangelschots Jens.Mangelschots is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Rijkevorsel
Posts: 221
Citaat:
The planet is fine. The people are fucked.
-George Carlin

Als de mensheid niet verder kan kijken dan een periode van 10 jaar, dan verdienen we het misschien wel een beetje. We putten alle grondstoffen nu uit zonder enige notie van schaamte. Zonder enige empathie voor onze (toekomstige) kinderen. Zij zijn namelijk degenen die de negatieve gevolgen van ons gepruts zullen te verwerken krijgen. Het ligt ook aan onszelf. Als je spreekt over minder consumeren, als je het hebt over verantwoord omgaan met de natuur dan kijkt men je een keer aan, dan denken ze: "Daar is die zageman weer." Dan begint men het altijd op "die grote manne" te steken (die zitten er natuurlijk voor iets tussen, maar het begint en eindigt bij de consument!!).

Maar over de planeet zit ik niet veel in, die heeft het miljarden jaren prima zonder ons gedaan en die zal ons niet missen als we weg zijn. Wij zijn maar een klein ongemakje voor de planeet hoor.
__________________
"Er gaat meer boven je pet, dan er onder." - Toon Hermans
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:44.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.