actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 26th March 2011, 13:07
EvelienBroeckx EvelienBroeckx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Arensdonk
Posts: 117
Electrabel krijgt boete van 100 000 euro per dag

De federale energiewaakhond Creg legt Electrabel de maximale administratieve boete op van 100.000 euro per dag dat het bedrijf weigert gevraagde informatie te geven. De boete loopt al sinds nieuwjaar, waardoor de teller al op ruim 8 miljoen euro staat. Het bedrijf tekent beroep aan.
De boete komt er omdat Electrabel aan de Creg nog steeds niet de gevraagde informatie heeft gegeven over de kostprijs van zijn energieproductie, verkoopprijzen en volumes voor alles productiecentrales in België.

Die vraag dateert van vorig jaar. Op vraag van minister Magnette berekende de Creg in mei de 'nucleaire rente' (de winst uit het nucleaire monopolie) en kwam daarbij voor 2007 op een bedrag van 1,75 miljard euro à 1,95 miljard euro. Electrabel zei in een reactie dat de methodologie en cijfers van de Creg niet kloppen en schoof een exploitatieresultaat van 960 miljoen euro naar voor.

Daarom vroeg de minister in juni aan de Creg om dit verschil uit te klaren. In juli vroeg de Creg - die de wettelijke macht heeft om die gegevens te eisen - aan Electrabel gegevens op over de productiekost, verkoopprijzen en volumes voor alle energiecentrales in België. De gegevens over de nucleaire centrales had de Creg wel al verkregen. De regulator vroeg ook toelichting over het exploitatieresultaat van Electrabel en het verschil met de berekende nucleaire rente.

Electrabel antwoordde niet over die informatie te beschikken en vond dat de regulator de vraag over de exploitatiecijfers diende te verduidelijken.

Een tweede brief van de Creg volgde in augustus, eveneens zonder antwoord. In oktober volgde een derde brief, met uiteindelijk wel een antwoord van Electrabel. Het antwoord volstond echter niet voor de Creg. Die argumenteert dat Electrabel wel degelijk over kosten en prijzen van individuele centrales beschikt, omdat dat de kern uitmaakt van een energiebedrijf. Bovendien, waarom zou Electrabel wel cijfers over de kerncentrales hebben, maar niet over de andere centrales.

In december kreeg Electrabel daarom dertig dagen de tijd om te antwoorden op de vraag van de Creg, anders werd met een boete gedreigd. Een antwoord van Electrabel volstond opnieuw niet, maar het bedrijf kreeg wel de kans om een en ander op een hoorzitting uit te leggen, op 17 februari.

Volgens de Creg blijft Electrabel evenwel in gebreke en, volgens de wet, legt het directiecomité daarom de boete op van 100.000 euro per dag vertraging, vanaf 3 januari dit jaar, de datum waarop de deadline voor het verstrekken van de informatie verstreek.

De Creg haalt een aantal redenen aan voor de maximale boete. De informatie die de Creg vraagt, is belangrijk om haar wettelijke opdracht uit te oefenen (zoals monitoring van de markt en analyse van de relatie tussen productiekosten en elektriciteitsprijzen). Dat belang geldt ook voor de nucleaire rente die de Creg wil berekenen, met name voor het Belgische energiebeleid en de consument. Bovendien, argumenteert men bij de Creg, kreeg Electrabel zes maanden de tijd om de informatie te bezorgen.

De Creg stelt vast dat Electrabel weigert om de gegevens te bezorgen, nochtans "normale gegevens in normaal beheer". Een geldboete is volgens de Creg dan ook één element om Electrabel van standpunt te doen veranderen. Dat het wettelijke maximum is opgelegd, heeft te maken met de financiële draagkracht van het bedrijf en de omvang van de nucleaire rente.

De teller van de boete staat vandaag al op 8,1 miljoen euro..

Bron: De Standaard Online
Eigen mening:
Het is straf dat sommige bedrijven durven denken dat ze zich niet moeten houden aan de 'regels' van de maatschappij. Regelmatig heeft Electrabel met de voeten van onze regering gespeeld. Zo hebben ze geen belastingen betaald, enorm grote winsten gemaakt,...
Er wordt gezegd dat Electrabel helemaal niet de goedkoopste leverancier is, maar toch is het nog het meest populair. Een reden hiervoor kan zijn, dat de mensen zich niet genoeg informeren.
Men kan best wel wat aan dit probleem gaan doen. Electrabel zal (misschien) grote boetes moeten betalen. Waarschijnlijk zullen de klanten van deze leverancier dit wel in het portemonnee voelen. Denk maar aan hogere energiefacturen e.d.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 20:12.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.