actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 21st March 2011, 12:52
Lisa.Ceulemans Lisa.Ceulemans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Herselt
Posts: 66
Elke 20 seconden sterft een kind door vuil water

Elke 20 seconden sterft een kind door vuil water

Elke twintig seconden sterft er op de wereld een kind door ziekten die een gevolg zijn van gebrek aan schoon water. "Dat betekent dat er jaarlijks 1,5 miljoen jonge levens verloren gaan", zegt secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.
Aan de vooravond van Wereldwaterdag, dinsdag 22 maart, wijst het VN-Kinderfonds Unicef erop dat wereldwijd 884 miljoen mensen geen veilig water hebben. Zo'n 2,6 miljard mensen hebben geen beschikking over adequate sanitaire voorzieningen.

Tegen 2025 leven 1,8 miljard mensen in landen of gebieden met absolute waterschaarsheid. Twee derde van de wereldbevolking kan te maken krijgen met watertekorten, volgens U.N. Water, een coalitie van 24 VN-organisaties.

Momenteel wordt 70 procent van het zoet water in de wereld gebruikt voor irrigatie, 22 procent voor de industrie en 8 procent voor huishoudelijke taken.

Verstedelijking
Maude Barlow, medeoprichter van het project Blue Planet, zegt dat de vraag het aanbod snel overstijgt. "We moeten samen spreken over een nieuwe omgang met water", zegt ze. Daarbij denkt ze aan bewaren van water, het herstellen van stroomgebieden, bescherming tegen vervuiling en een eerlijker verdeling voor zowel mensen als dieren.

Anders Berntell, directeur van het Stockholm International Water Institute (SIWI), waarschuwt voor de potentiële gevaren van de snelle verstedelijking in de wereld. "Mensen, ideeën en grondstoffen verplaatsen zich van de periferie naar economische centra, waar architecturale kunststukjes verrijzen terwijl de sloppenwijken in de schaduw daarvan blijven groeien", zegt hij. Tegen 2050, voorspelt hij, leven er meer mensen in steden dan er nu op de hele wereld leven.

Verstedelijking en watervoorziening is ook het thema van de jaarlijkse Wereldwaterweek, die van 21 tot 27 augustus wordt gehouden in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Berntell zegt dat betere stedelijke planning van watergebruik en hergebruik aanzienlijk kan bijdragen aan het verminderen van sociale en economische spanningen tussen en rondom steden.

Verspilling
De belangrijkste oorzaak van de huidige watercrisis is volgens Barlow dat "moderne mensen water zien als een leuke bron van plezier, gemak en winst en niet als een essentieel element van het ecosysteem dat ons allemaal leven geeft."

"Dus vervuilen we het water. We dumpen er jaarlijks industrieel en menselijk afval in vergelijkbaar met het gewicht van de hele mensheid. We pompen water uit stroomgebieden en rivieren naar grote steden die, als ze dichtbij de oceaan liggen, het daarna in de oceaan lozen al afval. Een belangrijke oorzaak van de stijging van de oceanen", zegt ze.

Ze wijst ook op waterverspilling en vervuiling door het gebruik van irrigatiewater om gewassen te laten groeien in de woestijnen, gebruik in de mijnbouw, voor kerncentrales en teerzandproductie. (ips/sps)

Bron: www.hln.be
Datum: 21/03/2011

Mijn mening:

Het lezen van dit artikel zette mij toch wel even aan het denken. In het artikel wordt er vermeld dat de belangrijkste oorzaak van de watercrisis te vinden is bij de moderne mensen. Zij zien water als een leuke bron van plezier, gemak en winst. Jammer genoeg moet ik mezelf bij deze groep aansluiten, want in de zomer bij het vullen van het zwembad of bij het gooien met waterballonnen heb ik er geen seconde bij stil gestaan dat er mensen zijn die een tekort aan water hebben. Sommige mensen moeten vele kilometer te voet afleggen om aan een paar liter drinkbaar water te geraken, terwijl wij het overvloedig gebruiken.

Vervolgens geloof ik er ook in dat een betere stedelijke planning van watergebruik en hergebruik een grote bijdrage kan leveren in het duurzaam omspringen met water. Vooral als we in het achterhoofd houden dat steden steeds drukker bevolkt geraken lijkt mij dit een noodzakelijk iets. Tenslotte zouden de gebieden die in conflict liggen omdat er een watertekort is, beter samenwerken en op die manier naar oplossingen zoeken. Mooi zou zijn, maar niet haalbaar om allemaal de handen in elkaar te slaan om water op een eerlijke manier te verdelen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:26.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.