actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 18th February 2011, 14:01
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Lightbulb Computer Watson wint het van de mens

Computer Watson wint het van de mens


BRUSSEL - IBM heeft een computer gebouwd die de natuurlijke taal correct interpreteert. In een quiz met open vragen versloeg de computer Watson de mens.



Het is Watson gelukt. In een druk bekeken aflevering van de Amerikaanse televisiequiz Jeopardy heeft hij de twee topfavorieten naar huis gespeeld. Ken Jennings had 74 opeenvolgende overwinningen op zijn naam staan en Brad Rutter was de recordhouder van de prijzenpot. Maar geen van beiden kon de computer Watson de baas. De supercomputer was gebouwd door ingenieurs van IBM en is genoemd naar de stichter van het bedrijf.

De overwinning van Watson op de menselijke intelligentie brengt de vermaarde schaakpartij in herinnering tussen Deep Blue en Garry Kasparov, in 1997. Ook toen moest het menselijke intellect het afleggen tegen de machine. Maar Watson gaat nog een zevenmijlsstap verder. Schaken heeft vaste regels, die ontelbare, maar voorspelbare posities mogelijk maken. Deep Blue klopte Kasparov met brute rekenkracht.

Jeopardy daarentegen is een quiz met open vragen. Vragen bovendien, vol dubbele bodems, spitsvondigheden en grappen. Watson moest meer zijn dan een vat vol weetjes, maar ook kunnen interpreteren, berekenen en, ja, een vorm van spitsvondigheid aan de dag leggen. Dat lijkt al aardig in de buurt te komen van een menselijke intelligentie.

Vier jaar werkten de ingenieurs van IBM aan hun paradepaardje. Watson vertrekt van een gigantische databank van informatie. Naarmate de quizmaster de vraag invoert, ontleedt de machine de zin, gaat ze op zoek naar duizenden mogelijke interpretaties, koppelt die, voert kansberekeningen uit, checkt en dubbelcheckt om ten slotte tot het meest plausibele antwoord te komen. En dat alles in drie seconden, de tijd die de tegenkandidaten nodig hebben om de vraag te lezen.

Toch was de quiz geen absolute nederlaag voor de mens. Net in zijn fouten toonde Watson dat een computerprogramma nog altijd niet de vernuftigheid van het menselijk denken evenaart. Watson herhaalde bijvoorbeeld de foute antwoorden van zijn tegenstrevers, in plaats van verder te bouwen op de gegevens die anderen hem aanreiken. Al is dat een defect dat snel kan worden weggewerkt, garandeerde hoofdingenieur Dave Ferrucci.

Ferrucci bleef wel nuchter toen hem gevraagd werd of de computer nu slimmer is dan de mens. 'Ik zie mensen gebruik maken van computerintelligentie, niet omgekeerd.' IBM ziet alvast tal van commerciële toepassingen voor een computer die trefzeker op open vragen antwoordt. Met name voor de geneeskunde kan Watson helpen bij het stellen van de juiste diagnose, door symptomen in enkele seconden aan de hele medische literatuur af te toetsen.

Maar voor de vermaarde Amerikaanse futurist Ray Kurzweil brengt Watson het tijdperk van de cyborg een pak dichterbij. 'Watson betreedt met succes het terrein van wat uniek verondersteld werd te zijn aan menselijke intelligentie,' schrijft hij op zijn blog. 'En zodra de computer patroonherkenning combineert met taalbegrip, wordt hij veruit superieur aan de mens.'


DS, 18-02-2011
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 1st March 2011, 12:52
Stefan.Scheltjens Stefan.Scheltjens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Bevel
Posts: 69
Werkelijk fascinerend hoezeer de technologie is ontwikkeld de laatste jaren. En de technologie is nog lang niet aan zijn profstuk toe; zo kan de computer Watson blijven verbeterd en aangepast worden. Dat terwijl wij mensen maar ontwikkelen in de loop van miljoenen jaren. De kracht van deze nieuwe technologiën mag zeker niet onderschat worden: er zal de komende eeuw nog veel mogelijk gemaakt worden waar we nu niet eens van kunnen dromen. Kijk bijvoorbeeld maar hoe het zat 100 jaar geleden. Wel moet men opletten niet té afhankelijk te worden van de nieuwe technologie: de mensheid mag zijn zelfredzaamheid niet verliezen ten behoeve van meer comfort.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 1st March 2011, 18:33
nathalie.geyzen nathalie.geyzen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Nijlen
Posts: 57
Inderdaad verbazingwekkend hoe snel de evolutie van technologie deze dagen gaat. Volgens Ferrucci maakt de mens gebruik van de computerintelligentie en niet andersom. Nu is dat inderdaad nog het geval. Daarbij sluit ik dan ook aan bij Stefan. Het is belangrijk dat de mens nog steeds vertrouwt op de eigen intelligentie. Steeds meer dingen gebeuren via het internet, via GPS, ... maar dat is niet allemaal even positief. Ik denk dan ook dat het best mogelijk is dat computerintelligentie het wel eens overneemt in de toekomst. Foutjes die nu nog in het systeem zaten konden gemakkelijk gecorrigeerd worden. Dan duurt het niet lang meer of de computer is slimmer dan de mens. Het heeft dus zeker ook zijn negatieve kanten.
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 10th March 2011, 14:23
nathalie.geyzen nathalie.geyzen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Nijlen
Posts: 57
reactie: computer Watson wint het van de mens

Nog even als toevoeging op het vorige artikel:

Kernfysicus klopt supercomputer Watson

De Amerikaanse kernfysicus en congreslid Rush Holt uit New Jersey is er dan toch in geslaagd om supercomputer Watson te verslaan tijdens een oefenpartijtje Jeopardy.

Enkele weken geleden leek Watson nog onklopbaar in Jeopardy (de Amerikaanse variant van Waagstuk, red.), maar nu haalde de democraat Holt het toch. Holt had op het einde 8.600 dollar, tegenover 'maar' 6.200 dollar voor de supercomputer die zo'n 75 miljoen euro kostte.

Maar Holt is dan ook geen beginneling. In een van de eerste reeksen van Jeopardy, zo'n 35 jaar geleden, kroonde hij zich vijf keer tot kampioen.

Bron: De Standaard Online (04-03-2011)

Toch even dit artikel bijgevoegd om aan te tonen dat de computer dan blijkbaar toch niet slimmer is dan de mens. De kernfysicus die de computer verslagen heeft, was wel 5 keer kampioen geweest van het spel maar hij was toch in staat te winnen van de supercomputer. Toch bewijs dat computerintelligentie het nog niet direct zal overnemen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 17:07.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.