|
|
Onderwerp Opties | Zoek in onderwerp | Waardeer Onderwerp | Weergave Modus |
#1
|
|||
|
|||
Veel frieten en snoep tasten IQ kleuters aan
Kleuters die leven op pizza, frieten, chips en snoep lopen schade op aan hun hersenkracht, waarschuwen wetenschappers. Ongezonde eetgewoonten kunnen namelijk hun IQ met vijf punten verlagen.
De studie hield de gezondheid en het welzijn op lange termijn bij van 14000 kinderen sinds 1990. De ouders vulden vragenlijsten in over de eet- en drinkgewoonten van hun kroost op de leeftijd van drie, vier, zeven en acht jaar. De vorsers identificeerden drie verschillende eetpatronen zijn: één rijk aan verwerkt voedsel, vet en suiker, een traditioneel met vlees en groenten en één gezond met veel salades, fruit en groenten. Het IQ van de kinderen werd gemeten op hun achtste. Daaruit blijkt dat het dieet van kinderen op vier en zeven jaar geen impact had op de intelligentie van kinderen. Verwerkte voeding Maar de 20 procent van hen met de slechtste eetgewoonten op een leeftijd van drie, hadden tegen hun achtste een IQ van gemiddeld vijf punten lager dan de groep met de beste eetgewoonten. Ze gebruikten een puntensysteem om de eetgewoonten te beoordelen. Voor elk punt extra qua consumptie van verwerkte voeding op hun derde daalde hun IQ met 1,67. Bij de kinderen die gezond aten, betekende elk punt extra qua gezonde voeding een toename van 1,2 wat hun intelligentie betreft. Verse producten Vorsers Pauline Emmett en Kate Northstone: "Het effect van ongezonde eetgewoonten op de ontwikkeling van het brein kan altijd blijven, ook al verbeterde hun dieet later. Het brein groeit het snelst tijdens de eerste drie levensjaren, de juiste voedingstoffen tijdens deze periode stimuleren een optimale groei van de hersenen. Tegen hun derde vertraagt dit, dit kan verklaren waarom de voeding daarna niet veel effect heeft." Geen band meer Professor Emmett zegt dat een traditioneel eetpatroon van vlees met groenten en gezonde maaltijden leiden tot een hoger IQ omdat dit meer vers fruit, groenten, vlees, vis en zelfbereide maaltijden bevat. "Dit betekent niet dat je je nooit frisdrank, frieten of pizza aan je kleuter mag geven, maar deze producten mogen niet overheersen. Kinderen eten best normaal, voornamelijk maaltijden met vers bereide producten. Het probleem is dat we de band met voeding zijn kwijtgeraakt, mensen zijn bang om een hele maaltijd zelf te bereiden." De onderzoekers hielden ook rekening met factoren als sociale klasse, borstvoeding, opvoeding en leeftijd van de moeder. Ook werd de invloed van de thuisomgeving in rekening genomen, bijvoorbeeld de toegang van het kind tot speelgoed en boeken. Bron: Het Laatste Nieuws., (http://www.hln.be/hln/nl/38/Je-Kind...uters-aan.dhtml). (08/02/11 11u19). Eigen mening: Het klinkt eigenlijk allemaal zo logisch, maar de mensen denken er veel te weinig bij na voor ze iets in hun mond stoppen. En dit is tegenwoordig het grootste probleem. De reclame en tv-programma's beïnvloeden de mensen ook zeer sterk, je zal bijvoorbeeld in de serie Familie nooit een pot choco zien staan van het merk Delhaize, steeds van Nutella. En als ze dan weer iets lekkers aan het eten zijn, krijg je automatisch ook honger door ernaar te kijken. Het is dus heel belangrijk om vanaf het begin duidelijke grenzen te stellen i.v.m. eetpatronen binnen het gezin. Maar je moet zelf natuurlijk ook het goede voorbeeld geven. En dit kunnen ook leerkrachten doen, zeker als het zo'n invloed heeft op het IQ van kleuters. Ze kunnen fruitdagen, groentendagen en anti-frisdrank dagen organiseren in de school met het oog op gezondheid en ontwikkeling van de kinderen. |
#2
|
|||
|
|||
Ik werk op het speelplein en geef sportkampen.
Het is inderdaad zo dat ik de laatste jaren wel merk dat kinderen van hun ouders op hun eten MOETEN letten. Ook scholen doen een duit in het zakje door snoep en frisdrank te verbieden en fruit te promoten. We leven in een consumptiemaatschappij waar 'tijd geld is' , vaak hebben ouders onvoldoende tijd om hun kinderen een degelijke maaltijd voor te schotelen en dan is een keten zoals Mac Donalds of Pizzahut de perfecte oplossing. Kinderen zien zo fast food namelijk niet als een bedreiging maar als een onderdeel van het normale dieet. (Dit bevestigt een onderzoek van de British Heart Foundation (BHF)) Het leven van kinderen speelt zich grotendeels af in klaslokalen en achter de tv en computer. Ze hebben veel minder lichamelijke inspanning in vergelijking met hun leeftijdsgenootjes van vroeger. Daarbij komt dat de hele maatschappij gericht is op directe behoeftebevrediging. Snacks en fastfood zijn typische directe behoeftenbevredigers. Het feit dat kinderen aan IQ moeten inboeten door het eten van fast food verbaast me dus niet. Fastfood bevat namelijk veel te weinig vitamines die kinderen nodig hebben om zich te ontwikkelen. Spijtig genoeg gaan we dit vaker en vaker tegenkomen en zal dit een gegeven zijn dat moeilijk te stoppen is... |