actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 14th November 2010, 22:51
Wim.Caers Wim.Caers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Ravels
Posts: 100
Bedrag sociale leningen verdubbeld in vijf jaar tijd

De Vlaamse overheid kende vorig jaar ruim zesduizend mensen een sociale lening toe voor een totaalbedrag van 726 miljoen euro. Een verdubbeling in vijf jaar tijd, zo blijkt uit de cijfers die de N-VA verzamelde. Door de hoge huurprijzen en de strenge voorwaarden van de banken zoeken steeds meer Vlamingen met een baksteen in hun maag hun toevlucht tot een sociale lening.

Vorig jaar kregen 6.033 Vlamingen een sociale lening, ruim duizend meer dan in 2004 Wie bij een gewone bank geen woonlening krijgt, kan aankloppen bij de Vlaamse overheid. Via verschillende instanties kent die sociale leningen toe aan een bijzonder voordelige rentevoet. De belangrijkste voorwaarde om zo'n lening los te krijgen, is dat het inkomen van de aanvrager onder een bepaalde grens moet liggen.

Uit cijfers die Vlaams Parlementslid Liesbeth Homans (N-VA) opvroeg, blijkt dat het systeem al een paar jaar fors in de lift zit. Vorig jaar kregen 6.033 Vlamingen een sociale lening. Dat zijn er ruim duizend meer dan vijf jaar eerder. Maar vooral het uitgeleende bedrag is behoorlijk explosief gestegen: van 360 miljoen euro in 2004 naar 726 miljoen euro in 2009.

Homans schrijft de stijging in de eerste plaats toe aan de hoge huurprijzen. "Het wordt steeds moeilijker om op de private huurmarkt nog een betaalbare woning te vinden. Zeker voor de meest kwetsbare groepen, voor mensen met een laag inkomen. Als ze met een sociale lening een eigen huis of appartement kopen, zijn ze vaak minder geld kwijt dan wanneer ze 20, 25 jaar lang huur moeten ophoesten."

Ook de strenge voorwaarden die de banken opleggen voor hypothecaire leningen jagen steeds meer mensen richting overheid. "Al hebben de mensen die in aanmerking komen voor een sociale lening zo'n laag inkomen dat ze ook vijf jaar geleden vermoedelijk al door elke bank wandelen werden gestuurd", meent Homans.

De Vlaamse regering hamert in het regeerakkoord op het belang van de sociale leningen. Eigendomsverwerving is de beste garantie tegen armoede en moet dan ook aangemoedigd worden. Maar dan moet voor de N-VA dringend werk worden gemaakt van het vereenvoudigen van sociale leningen. Nu zijn er drie instanties die de leningen toekennen: het Vlaams Woningfonds, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en de erkende kredietmaatschappijen. Probleem is dat die elk eigen voorwaarden stellen aan de kandidaat-leners en ook nog eens eigen rentevoeten hanteren. De N-VA wil alle sociale leningen nu onderbrengen bij één instantie.


Bron: www.demorgen.be
Datum: 14/11/2010


Mening:
Gelukkig leven wij in een land met vele sociale voorzieningen. Denk maar aan ziekte- en werkloosheidsuitkering, pensioen, kindergeld,... Zo is het ook goed dat de overheid voor mensen met een lager inkomen de mogelijkheid biedt om een sociale lening aan te gaan. Ik kan mij voorstellen dat het voor een aantal mensen moeilijk is om de weg naar deze instellingen te vinden, te meer omdat er 3 verschillende instellingen zijn met elk hun eigen voorwaarden en rentevoeten. Ook de banken zullen hier wellicht geen reclame voor maken omdat ze liever zelf een lening aanbieden.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 08:59.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.