actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 29th October 2010, 09:36
Kimberly.Nuyts Kimberly.Nuyts is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: Olen
Posts: 76
Gezocht : 300.000 (m/v)

Gezocht: 300.000 (m/v)

BRUSSEL - Vanaf dit jaar en minstens tot in 2014 stoppen jaarlijks 300.000 Vlamingen met werken. Dat zal tot grote lacunes leiden in de personeelsbestanden van onze bedrijven.

2010 is een echt kanteljaar voor de arbeidsmarkt in ons land. Vanaf nu is de natuurlijke uitstroom groter dan de instroom, los van immigratie. Tussen 2005 en 2009 verlieten jaarlijks gemiddeld 210.000 werknemers de Vlaamse arbeidsmarkt. Die moesten allemaal vervangen worden. Dat was niet in alle sectoren even makkelijk, vandaar de zogenaamde knelpuntberoepen zoals verpleegkundige.

Uit een prognose van professor Luc Sels van de KU Leuven blijkt dat in de komende periode tot 2014 de toestand alleen maar zal verergeren. Er zullen jaarlijks 300.000 werknemers in Vlaanderen vervangen moeten worden. Dat is zo'n grote groep dat het een bedreiging vormt voor sommige bedrijven en sectoren. ‘Bij de logistieke bedrijven en de banken is de vervangingsgraad het grootst', zegt professor Sels. Bij bpost nadert 45% van het personeel de pensioengerechtigde leeftijd, al zal daar niet iedereen vervangen worden. Ook de chemie zal het knap lastig krijgen om alle vacatures in te vullen. ‘Om een idee te geven: de komende tien jaar moet de uitstroom uit het onderwijs van mensen die een chemische opleiding krijgen, verdrievoudigen om het personeelsbestand op peil te houden.'

Daarom is Luc Sels ervan overtuigd dat bedrijven en overheden niet anders zullen kunnen dan hun oudere personeelsleden zo lang mogelijk aan boord te houden. Want terwijl in de meeste van onze buurlanden de pensioenleeftijd wordt opgetrokken, bengelt België nog steeds achteraan als het gaat om de werkzaamheidsgraad van oudere werknemers.

Die nam een flinke duik in de jaren tachtig en negentig toen vakbonden en werkgevers de sociale vrede afkochten door ouderen massaal in het stelsel van brugpensioen te duwen. In 1983 was nog één 55-plusser op de twee aan het werk. In 1998 was dat weggezakt tot één op de drie.

Uit een nieuwe analyse van professor Sels blijkt dat in 1999 de kentering werd ingezet, maar de werkzaamheidsgraad van 51 procent uit 1983 is nog steeds niet hersteld. We strandden eind 2009 op 43,3 procent werkzaamheid bij de mannelijke 55-plussers. Dat we globaal iets beter doen inzake werkzaamheidsgraad bij de ouderen, is in grote mate te danken aan het werk van vrouwelijke werknemers. De werkzaamheidsgraad bij vrouwelijke werknemers tussen 55 en 64 jaar is sinds 1983 gestegen van tien procent naar bijna dertig procent.

Bron : www.standaard.be

Mening :
Dit nieuws heeft zowel voor - als nadelen vind ik persoonlijk. Het is helemaal niet goed dat er zoveel mensen op pensioen gaan. Zeker omdat er ook heel weinig mensen beginnen werken. Het wordt na een tijdje onmogelijk om al die pensioenen te blijven betalen. We zullen dus allemaal ons steentje moeten bijdragen en langer gaan werken.

Dat er zoveel mensen op pensioen gaan heeft ook zijn voordelen. Zo maken de oudere mensen plaats voor nieuwe, jonge medewerkers. Dus veronderstel ik dat het werkloosheidscijfer naar beneden zal gaan. Ten minste als iedereen een beetje zijn best wilt doen. Mits enkele omscholing is het volgens mij perfect mogelijk om een heel groot deel van de vacatures in te vullen.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 29th October 2010, 10:15
Ann Wulleman Ann Wulleman is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: Brecht
Posts: 76
gezocht: 300 000 (m/v)

Dat er zoveel mensen zullen stoppen met werken heeft volgens mij inderdaad voor-en nadelen.

De voordelen:
Nu er veel oudere mensen op pensioen gaan krijgen de jongere mensen, MAAR OOK de ontslagen mensen van bijvoorbeeld de auto-industrie de kans om aan het werk te gaan. Natuurlijk brengt dit ineens problemen met zich mee, namelijk: waarschijnlijk zal het vrijgekomen werk hen niet interesseren, of hebben ze niet de juiste opleiding. Ik begrijp die mensen ook wel van 'oh nee dat werk wil ik niet doen.' Natuurlijk moet je je werk graag doen, anders houd je het niet vol.

De nadelen:
Er gaan steeds meer en meer mensen op pensioen, wat de staatskas niet kan betalen. Weer zal er hier moeten geschipperd worden: 'gaat het pensioen naar beneden of gaan we de staatskas nog meer in het rood trekken?' Uiteindelijk zal het wel weer de werkende mens worden die moet betalen voor de pensioenen.
Persoonlijk vind ik dit zeer jammer, natuurlijk moeten we onze ouders/grootouders helpen te overleven. Maar is er nu echt geen andere oplossing? (Die zal nog moeten uitgevonden worden!)
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:53.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.