actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 18th August 2010, 21:03
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
De financiële put moet dicht

De financiële put moet dicht


Wie vanaf volgende week bij de NMBS aan het loket een internationaal treinkaartje koopt, voor bijvoorbeeld Thalys of Eurostat, zal een balietoeslag van 7 euro betalen. Wie zijn internationaal treinkaartje online koopt, ontsnapt aan die 7 euro.



Het gaat om een toeslag per dossier, ongeacht het aantal kaartjes dat besteld wordt, of de afstand die afgelegd wordt. 'Je betaalt voor de assistentie die je aan het loket krijgt, het is geen verhoging van de prijs voor de treinrit zelf', zegt Jochem Goovaerts, woordvoerder van de NMBS. De NMBS spreekt dan ook liever van een 'persoonlijke assistentietoeslag'.

Waarom komt die dossierkost er? Heel simpel, omdat de NMBS geld nodig heeft. De spoorwegmaatschappij ziet momenteel veel meer geld uit de kassa stromen dan er binnenkomt. In 2009 realiseerde de NMBS nog een negatieve bedrijfskasstroom van 264 miljoen euro. Tegen 2012 mag dat nog maar 48 miljoen euro zijn, of de schulden van de spoorwegmaatschappij gaan helemaal ontsporen. Een van de kleinere maatregelen om een klein stukje van dat gat dicht te rijden is de invoering van die dossierkosten op internationale treinkaartjes. Deze maatregel werd trouwens in mei al aangekondigd.


Ademnood

De NMBS hoopt dat de invoering van dossierkosten 3 miljoen euro zal opleveren. Andere maatregelen, zoals het onlangs heronderhandelde energiecontract, zijn een veel belangrijker maatregel om uit de financiële ademnood te geraken. De energiefactuur zou in de toekomst jaarlijks 33 miljoen euro lager moeten uitvallen. Er is ook nog wat ruimte voor efficiëntieverbeteringen, maar dat is niet evident in een bedrijf waar de vakbonden zeer veel macht hebben.

De binnenlandse reiziger wordt voorlopig gespaard. De prijs voor een nationaal treinticket optrekken, is immers niet evident. In de zogenaamde beheersovereenkomst tussen de overheid en NMBS wordt precies bepaald hoe en wanneer de prijs van een nationaal treinkaartje omhoog kan. Elke prijsverhoging is gekoppeld aan de inflatie en de stiptheid waarmee de treinen het jaar voordien reden.

Het nationaal treinverkeer is een openbare dienst en wordt voor een belangrijk stuk meegefinancieerd door de overheid. Die heeft er dan ook een belangrijke vinger in de pap. Daardoor is niet alleen onmogelijk aan de prijzen te raken zonder de beheersovereenkomst te wijzigen, het zou ook op veel meer weerstand stuiten dan deze balietoeslag.

Dat is helemaal anders met het internationale treinverkeer. Dat speelt zich af in een vrijgemaakte markt, mag helemaal niet gesubsidieerd worden en moet dan ook zelfbedruipend zijn. Die balietoeslag moet daartoe bijdragen, want het is nog altijd kantje boord.

Maar waarom dan niet gewoon de prijs voor een internationaal treinkaartje verhogen? Omdat de NMBS dat ook niet eenzijdig kan. Thalys en Eurostar zijn samenwerkingsverbanden met de spoorwegmaatschappijen in de ons omringende landen. De prijzen voor een rit Brussel-Londen of Brussel-Parijs worden vastgelegd in onderling overleg.

De NMBS kan daarom niet eenzijdig gaan morrelen aan de prijs voor zo'n rit. Maar een dossierkost invoeren is wel mogelijk. 'Wie een kaartje voor Thalys of Eurostar bij een reisbureau koopt, zal daarop ook dossierkosten betalen. Ook in de luchtvaartsector is dat een gangbare praktijk', zegt Goovaerts. 'Maar bij een reisbureau krijgt de klant wel een volledige service en kan hij meteen hotelovernachtingen, een huurauto en andere diensten reserveren', reageert de Vereniging van Vlaamse reisbureaus.

België is niet het enige land dat dossierkosten aanrekent. 'Ook Nederland doet het en Frankrijk volgt tegen het einde van het jaar, wanneer de website van de Franse spoorwegen helemaal op punt staat. In Nederland bedraagt de dossierkost 3,5 euro per treinkaartje. Een koppel dat dus heen-en-terug reist tussen Amsterdam en Brussel en zijn ticketje bij onze Nederlandse collega's aan het loket koopt, betaalt dus 14 euro aan dossierkosten.'

Maar de NMBS weze gewaarschuwd: wie geld vraagt voor zogenaamde 'persoonlijke assistentie', moet ervoor zorgen dat die assistentie tiptop in orde is. Bovendien moet de website zo gebruiksvriendelijk zijn dat wie die extra kosten wil vermijden, dat zonder enig probleem kan.


DS, 18-08-2010 (Christof Vanschoubroek)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:24.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.