actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 8th December 2009, 15:29
Matijs.Boeckx Matijs.Boeckx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: BEERSE
Posts: 31
Stroomnet van de toekomst denkt mee

Stroomnet van de toekomst denkt mee

Slimme distributienetwerken zijn de toekomst van de elektriciteitsvoorziening. Er zijn veel minder vervuilende centrales nodig als elektriciteitsproducenten het verbruik nauwkeuriger kunnen voorspellen en overschotten op een zuinige manier kunnen opslaan.

Conventionele elektriciteitscentrales veroorzaken 40 procent van de CO2-uitstoot op aarde. Met windturbines en zonnecellen kunnen we stroom opwekken zonder de lucht te vervuilen, maar die productie schommelt. Naarmate het aandeel van hernieuwbare energiebronnen toeneemt in onze energiemix, worden oplossingen voor dat probleem dringend.

Slimme stroomnetten lijken hét antwoord. "Het elektriciteitsnet dat we vandaag kennen, is dom", zegt Eicke Weber een expert zonne-energie van de Frauenhofer Gesellschaft, een toonaangevende Duitse onderzoeksinstelling. "Het werkt maar in één richting: de stroom gaat van grote centrales naar de verbruikers. In de nabije toekomst zal er op veel meer plaatsen stroom worden opgewekt, en zal de stroom zich in twee richtingen bewegen: van de producent naar de consument en omgekeerd. Steeds meer elektriciteit zal verbruikt worden als ze het goedkoopst is, en stroom zal op grote schaal kunnen worden opgeslagen."

Internet van de stroom
"We hebben slimme netten nodig om dat allemaal in goede banen te leiden en om de uitdaging van de klimaatverandering aan te gaan". Volgens Weber zal het elektriciteitsnet van de toekomst digitale technologie gebruiken om de toevoer van stroom vanaf verschillende punten te controleren en tegelijk het verbruik in het oog te houden en te minimaliseren. Die controle zal heel ver gaan – tot op het niveau van aparte apparaten in elk huishouden.

"We hebben een soort internet van de stroom nodig om aanbod en verbruik flexibel te kunnen beheren", zegt Ludwig Karg, de directeur van E-energy, een Duits programma rond energiebeheer.

In zes modelregio's in Duitsland experimenteert E-energy al volop met slimme stroomnetten. Toestellen als wasmachines die op zo'n systeem worden aangesloten, kunnen automatisch gestart of stilgelegd worden naarmate er net meer of minder goedkope stroom wordt aangeboden. Eigenaars van een elektrische auto kunnen op het goedkoopste moment van de nacht stroom aftappen waarmee de accu van hun wagen voor de volgende dag wordt opgeladen.

Big Brother
Het nadeel is dat het doen en laten van consumenten perfect te volgen is. Metertjes gaan bijna alle huishoudelijke activiteiten controleren en elektriciteitsbedrijven kunnen de hun klanten door en door leren kennen.

bron: gva.be

Alle apparaten die we gebruiken worden "slimmer". Hoogrendementsketels, betere isolatie, Ledlampen ipv gloeilampen,... Waarom het stroomnet zelf niet slimmer maken? Ik vind het een geweldig idee. Zoals het al vaak gezegd werd, alle beetjes helpen. En 40% procent van de totale Co2-uitstoot gebeurt door energiecentrales. Het is gewoon van groot belang dat die daalt, ook als dat betekent dat de energieproductie zal schommelen omdat die afhangt van de zon, de wind, water... In het Oude Nabije Oosten moest men ook altijd graanvoorraden aanleggen, zie dit als een moderne variant!
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 07:51.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.