actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 25th October 2008, 14:21
Matthias Wauters Matthias Wauters is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2008
Locatie: heist-goor
Posts: 67
Verslaafd aan vriendschap

(Sociale netwerksites als facebook of netlog maken gebruikers te afhankelijk)

Verslaafd aan vriendschap

Verslaafd zijn aan vriendschap: het kan en minstens 10% van de bevolking is er vatbaar voor. Grote boosdoener voor deze nieuwe trend zijn volgens Britse psychologen sociale netwerksites als Facebook en netlog. Die kunnen leiden tot een sterk onzekerheidsgevoel bij de gebruikers, vooral bij vrouwen.

Oude klasgenootjes opsnorren of contact houden met iemand die je vluchtig hebt ontmoet; het was nog nooit zo gemakkelijk. Op Facebook voeg je met amper een muisklik onbeperkt oude of nieuwe vrienden toe, en net daarin sluimert het gevaar.
Populariteit wordt immers meetbaar door de grootte van je online vriendenkring. "Het gaat allemaal om het verwerven van iets en dat is een verslavend proces, ook al gaat het om het verwerven van vrienden", zegt verslavingsexpert David Smallwood van de gerenommeerde Priory Clinic in Londen. "Je beoordeelt jezelf op basis van het aantal vrienden dat je hebt. Je wilt er dan ook altijd maar meer toevoegen." Als je iemand als vriend toevoegt, ontvangt die persoon een aanvraag die hij ook kan weigeren. "Een weigering kan een ernstige deuk geven aan de eigenwaarde. Dat zorgt voor onzekerheid en een gevoel van isolement."


Vrouwen

Vooral vrouwen zouden vatbaar zijn voor de verslaving. Sinds vorig jaar zijn er voor het eerst meer vrouwelijke internetgebruikers tussen 25 en 49 jaar dan mannelijke. Die vervrouwelijking van het net zou te wijten zijn aan sociale netwerksites. "Vrouwen halen hun eigenwaarde uit hun relatie met anderen. Om succesvol te zijn, willen ze dan ook honderden vrienden verwerven", meent Smallwood.
Het risico bestaat dat die virtuele vriendschapsnetwerken een vervangmiddel worden voor familie of andere relaties in het echte leven. Mensen die te kampen kregen met een drugs-, alcohol- of koopverslaving zouden de sites maar beter mijden, stelt Smallwood. "Ik heb al vaak patiënten gezien die ook aan Facebook verslaafd raakten. Ik raad mensen die dwangmatig vrienden toevoegen dan ook aan om professionele hulp te zoeken om af te kicken", besluit hij.

Relatie

Toch moeten de sociale netwerksites niet te snel verguisd worden, meent Serge Minet van het Brugmannziekenhuis in Laken, specialist in internetverslaving. "Het is toch positief om je weer in contact te stellen met mensen die je al lang niet meer hebt gezien.
Mensne kunnen veel genoegen scheppen in het ophalen van herinneringen. Bovendien krijgen gebruikers het gevoel dat ze meester zijn van hun communicatie: ze kiezen zelf wat ze onthullen en aan wie. In feite is vooral het etiket 'vriend' verkeerd gekozen.
Ze zouden het beter veranderen in 'kennis' of 'relatie'.

Natuurlijk kan men verslaafd raken aan de bevestiging die eruit voorkomt, het weten dat mensen je beschouwen als een vriend. Een weigering kan dan uiteraard kwetsend zijn, want die is heel expliciet. Maar ik ben nog niet ongerust", zegt Minet. Bovendieen blijkt uit een recent onderzoek dat sociale netwerken vooral een positief effect hebben op de geestelijke gezondheid. Ze kunnen oudere mensen behoeden voor sociaal isolement, wat nog steeds een belangrijke oorzaak is van psychische aandoeningen.


mening:

Overlaatst zat ik op de bus naar Vorselaar met enkele vrienden, toen we een groepje hoorde praten. Ze hadden het ook over zo'n type site met vrienden,...
En wat wel degelijk te horen was, was dat ze bezig waren om het meeste vrienden te verzamelen..
Heeft dit een nut?

Je kan een heeeeeeeele lange lijst hebben met vrienden of weet ik veel wat, maar je gaat mij niet vertellen dat je deze mensen allemaal kent of zelfs tegen praat.

Je bent gelukkig omdat je veel 'vrienden' hebt.....

Maar wat versta je dan onder VRIENDEN ??

Voor mij is het genoeg om een goede babbel te kunnen doen onder vier ogen en dan spreek ik over een goede VRIEND... en dan moet dat geen lijst zijn van 300 man ofzo. Een paar goede is veel beter!!!
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 2nd November 2008, 22:41
Coleta's Avatar
Coleta Coleta is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2008
Locatie: Blauberg
Posts: 78
Stuur een bericht via MSN naar Coleta
Ik ben het er mee eens dat je niet meer over echte vrienden kan spreken wanneer je mensen zomaar toevoegd om de langste vriendenlijst te hebben. Goede vrienden, waar je echt veel dingen aan kunt toevertrouwen, dat zijn er nooit veel. Echte vrienden kan je volgens mij al zeker op 1 hand tellen.

Ook ik heb al jongeren tegen elkaar horen zeggen dat hun vriendenlijst toch langer is dan die van de andere. Maar wat maakt dat nu uit? Wordt je daar beter van? Heb je daardoor iet goeds gedaan? Ik dacht het niet nee.

Volgens mij is het dan ook maar een rare verslaving. Nu ja, ik ondervind hier zelf wel geen last van dus zolang zij niet te ver gaan en vreselijk geobsedeerd zijn, mogen ze van mij doen wat ze willen. Ik vind het gewoon belachelijk.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:35.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.