actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 30th September 2008, 17:25
Gerinckx Lieselotte Gerinckx Lieselotte is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2008
Locatie: Mol
Posts: 69
"Amazone verdwenen in 2030"

"Amazone verdwenen in 2030"

Het Braziliaanse Amazonewoud heeft in augustus zeker 756 vierkante kilometer bos verloren door onder meer houtkap en verbranding. Dat is meer dan dubbel zo veel (133 procent) als in juli. Er wordt dus nog altijd meer en sneller gekapt. Over het hele jaar genomen, zal 229 procent meer Amazone gekapt worden dan in 2007. De ontbossing is het grootst in de staten Pará en Mato Grosso.

De cijfers komen van het Braziliaanse Instituut voor Milieu en Ruimtelijke Ordening (INPE).

Gebied zo groot als Frankrijk al omgehakt
Als het aan dit tempo doorgaat is het Amazonewoud in 2030 weg. Het Amazonegebied is met een oppervlakte van 6,7 miljoen vierkante kilometer het grootste regenwoud ter wereld. Het grootste deel van het woud ligt in Brazilië (ongeveer 65 procent). De jongste twintig jaar is meer dan een half miljoen vierkante kilometer aan regenwoud verdwenen - een gebied zo groot als Frankrijk.

Domino
Tegen 2030 valt onmogelijk alles te kappen, maar er is een domino-effect: steeds meer heeft de Amazone af te rekenen met bosbranden. Hoe meer er wordt gekapt, hoe droger de Amazone wordt, hoe meer brand. In tegenstelling tot bomen in meer gematigde klimaten, groeien de bomen in Amazonia niet terug na een bosbrand: wat weg is, is voorgoed weg.

Oorzaken
De stijgende vraag naar landbouwproducten (soja), graasgronden voor vee en hout door de bevolkingsgroei versnellen de ontbossing in het Amazonegebied sowieso.

Broeikasdrama
De bomen en bodem van de Amazone vormen het grootste opslagreservoir voor het broeikasgas CO2, omdat zij CO2 absorberen. Als de bomen worden gekapt en de bodem verdroogt, komt dat broeikasgas vrij.

Tussen nu en 2030 kan door de ontbossing in de Amazone 55,5 tot 96,6 miljard ton CO2 vrijkomen. Dat staat gelijk aan meer dan twee jaar mondiale uitstoot van broeikasgassen (aan het huidige tempo). Als het Amazonewoud verdwijnt, betekent dat meteen een toename van de gemiddelde wereldtemperatuur van - naargelang het klimaatmodel - één ŕ anderhalve graad.

Gedoemd
Het gereputeerde Britse Hadley Center heeft aangetoond dat zelfs als er nu meteen gestopt wordt met kappen, het Amazongebied gedoemd is om een woestijn te worden voor het einde van de eeuw. Alleen als global warming onder de twee graden blijft (we zitten nu aan 0,8) zou dat niet gebeuren. Maar dat lijkt onwaarschijnlijk, zelfs als we onze CO2-uitstoot drastisch verminderen.

20 procent
De ontbossing van het Amazonewoud zal ook fors bijdragen tot het opdrogen van de Amazonerivier, doordat het steeds minder gaat regenen in het gebied zelf, en minder gaat sneeuwen in de Andes, waarvan het smeltwater de rivier voedt. Geen mooi vooruitzicht aangezien de Amazone 20 procent voor zijn rerkening neemt van al het water dat wereldwijd via rivieren in de oceanen belandt.

Politieke onmacht
Vorige week sloeg de Braziliaanse minister van Milieu Carlos Minc nog alarm over het gebrek aan daadkracht van bestuurders bij het bestrijden van de ontbossing. 80 procent van de ontbossing gebeurt volgens het wereldnatuurfond (WWF) illegaal.

Volgens Minc hebben burgemeesters en gouverneurs de controle op de ontbossing verminderd. Met het oog op de lokale verkiezingen van 5 oktober zouden de autoriteiten degenen die zich schuldig maken aan ontbossing niet tegen zich in het harnas willen jagen.

Gelogen
Minc is als minister van Milieu de opvolger van de in mei dit jaar opgestapte Marina Silva. In een interview zei Silva onlangs dat onder haar bewind in de periode van 2004 tot 2007 de ontbossing met 59 procent afnam. Dat blijkt een flagrante leugen. (mvl)
HLN 30/09/08 10u02

Mening
Het Amazone regenwoud is zo’n 7 miljoen km2 groot en 60% van het woud ligt in Brazilië. In 2004 verdween er een stuk Braziliaans regenwoud van 26.000 km2. Ter vergelijking, de totale oppervlakte van België is zo’n 30.000 km2. De laatste drie jaar verdwijnt er jaarlijks gemiddeld 24.000km2 regenwoud, daarvoor was dat sinds 1996 gemiddeld 18.000 km2. Elke minuut verdwijnt er dus een woudoppervlakte met een equivalent van zes voetbalvelden in Brazilië. Op 30 jaar tijd is zo al 14% van het enorme Amazonegebied verdwenen.Als het amazonewoud zou verdwijnen is dit een ramp voor de biodiversiteit. Dit is niet enkel erg voor de dieren en planten maar ook voor de inheemse bevolking. Zij verliest haar totale basis van bestaan. Dat de illegale woudhakkers voor niets terugschrikken,blijkt uit de recente moorden op regenwoudactivisten. Het verwijnen van het Amazonewoud heeft eveneens een grote impact op het milieu. ‘Het bos is belangrijk’: het voorziet ons van vele producten en diensten. Houdt gronderosie tegen. Het filtert ook als het ware onze lucht van co˛ naar o˛. Wereldwijd is de uitstoot van co˛ gassen nog sneller toegenomen.Wat ik dus niet kan begrijpen is dat ze het kappen van bomen niet tegenhouden. Het zal nog een groot probleem worden als ze op dit tempo blijven kappen ,dan zal er in 2030 geen Amazonewoud meer zijn. En vrees ik voor de kwaliteit van onze lucht en de verscheidenheid van onze planten-, en diersoorten.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:44.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.