actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th July 2005, 13:53
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Of wat had u gedacht?

Bush benoemt republikein John Roberts aan Hooggerechtshof


WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush heeft de conservatieve federale rechter John Roberts aangewezen als nieuw lid van het Amerikaanse hooggerechtshof. De 50-jarige Roberts volgt Sandra Day O’Connor op. De president maakte zijn keuze disndagavond bekend in een live op televisie uitgezonden toespraak. De Senaat beslist uiteindelijk over de benoeming.


,,Een rechter aan dit Hof moet iemand zijn die beschikt over een vlekkeloze opleiding en de hoogste integriteit, een persoon die de Grondwet getrouw zal toepassen en ons fundamentele engagement inzake gelijkheid voor het recht zal respecteren. Ik heb deze persoon gevonden in John Roberts'', aldus Bush tijdens zijn toespraak.

Roberts geldt als zeer conservatief. Hij werd in 2003 door Bush benoemd als rechter bij het hof van beroep van het District of Columbia.

Roberts heeft in het verleden als advocaat gewerkt en maakte tussen 1989 en 1993 deel uit van het gerechtelijk team van president George Bush, de vader van de huidige president, en vervulde tussen 1981 en 1989 een gelijkaardige rol onder de republikeinse president Ronald Reagan.

Abortus
Aan het begin van de jaren ’90 verdedigde Roberts de stelling dat artsen die voor ziekenhuizen en klinieken werken die federaal overheidsgeld ontvangen, niet met hun patiënten over abortus mogen praten. Democraten en progressieven vrezen dat de benoeming van Roberts zal leiden tot een herziening van de beslissing van het Hooggerechtshof in 1973 om vrijwillige zwangerschapsafbreking in de VS toe te staan. Zijn benoeming kan leiden tot een felle strijd tussen republikeinen en democraten.

Het hooggerechtshof is een sleutelinstituut in de VS, dat veel maatschappelijke vraagstukken behandelt. De negen rechters aan het Hof worden door de president van de VS voor het leven benoemd. Ze kunnen wel uit eigen beweging aftreden, zoals Sandra Day O’Connor (75), een gematigde conservatief, op 1 juli deed.

O’Connor was de eerste vrouw die werd benoemd in het hoogste Amerikaanse rechtscollege. Bronnen in Washington hadden eerder voorspeld dat Bush weer voor een vrouw zou kiezen, en wel voor Edith Clement, als rechter verbonden aan het hof van beroep van de staat Louisiana in New Orleans. Er is nu nog één vrouw onder de rechters aan het hooggerechtshof, Ruth Ginsburg.

Het was voor het eerst in elf jaar dat er een vacature was in het hooggerechtshof. De verwachting is dat op korte termijn ook de voorzitter van het hof, chief justice William Rehnquist, zijn vertrek zal aankondigen. Bij de 85-jarige Rehnquist is kanker geconstateerd.



DS, 20/07/2005 - afp - ht
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 24th July 2005, 05:29
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Toch niet zo rechts...

Eerste rechter Bush niet zo rechts


De Amerikaanse president Bush heeft zijn eerste voordracht gedaan voor een lid van het Hooggerechtshof. John G. Roberts geldt niet als extreem behoudend.


De keuze voor Roberts, nu nog rechter bij het federale hof van beroep in Washington, was verrassend. Haast alle politieke experts in de hoofdstad gingen ervan uit dat Bush een vrouw zou nomineren in plaats van de uit het Hooggerechtshof vertrekkende Sandra Day O’Connor. Zeker nadat ook first lady Laura Bush publiekelijk had verteld dat dat haar wens was.

Tegelijkertijd passeerde Bush verscheidene uitgesproken conservatieve kandidaten die rechts in zijn Republikeinse partij naar voren had geschoven.

Roberts geldt niet als een conservatieve ideoloog. Hij heeft geen uitgesproken persoonlijke opinies gepubliceerd over omstreden thema’s als positieve discriminatie, abortus of de scheiding van kerk en staat.

De Senaat moet de voordracht nog goedkeuren. Maar door John Roberts en niet een conservatieve lieveling voor te dragen lijkt Bush de kans op een lang en bitter gevecht te hebben verkleind.

Republikeinse senatoren omarmden de keuze direct. De Democraten hielden hun kruit droog. Voordat ze reageren gaan zij eerst de carrière van de 50-jarige jurist nalopen op aanwijzingen dat hij toch extreme ideeën heeft. Pro-abortusgroepen kondigden meteen hun verzet aan, omdat ze menen dat hij pro-life is, en dus het recht op abortus zou willen beperken.

De Democraten reageerden zo terughoudend, omdat ze weten dat hun mogelijkheden om de benoeming te blokkeren beperkt zijn: ze zijn in de minderheid en kunnen hoogstens via een procedureslag het lamleggen. In de praktijk komen ze daar alleen mee weg bij een kandidaat die werkelijk extreem is. Roberts lijkt daarvoor niet het juiste doelwit. In het verleden hebben Democratische kopstukken hem zelfs geprezen.

Het instituut opperrechter is in Amerika veel belangrijker dan in Nederland. Het Hooggerechtshof mag, anders dan onze Hoge Raad, alle wetten toetsen aan de Grondwet.

Zo heeft het Hof belangrijke politieke knopen doorgehakt: het recht op abortus, het verbod op gescheiden onderwijs voor blank en zwart, het toestaan van gebed op openbare scholen en het schrappen van anti-homowetten. De leden wordt voor het leven benoemd.

Vertrekkend opperrechter Sandra Day O’Connor gold als een centrumfiguur. Ze bracht de beslissende stem uit bij arresten die abortus en positieve discriminatie overeind hielden. De verwachting is dat met Roberts’komst het Hof verrechtst.

Bush krijgt waarschijnlijk binnenkort weer een gelegenheid om de samenstelling van het Hof naar zijn hand te zetten. De voorzitter, William Rehnquist, is hoogbejaard en lijdt aan kanker. Maar hij is nog niet van plan om af te treden.




Hoe kleiner de overheid, hoe liever het Roberts is

Rechts in Amerika beschouwt John Roberts als een van de zijnen. Tot zijn conservatieve geloofsbrieven behoren posities in de regeringen-Reagan en -Bush de Oudere en het lidmaatschap van de Federalist Society, die ijvert voor een kleine overheid.
Linkse groepen wezen erop dat Roberts in 1991 als advocaat voor het Hooggerechtshof de uitspraak die abortus legaliseerde ’een verkeerd besluit’ noemde ’dat herroepen moet worden’. Ik sprak toen namens de regering-Bush, verweerde hij zich later. Hoe hij echt over abortus denkt, is niet duidelijk.
Vriend en vijand noemen Roberts (50), een gelovig katholiek uit het Midden-Westen, een briljant strafpleiter en een aimabel mens. Hij kent het Hooggerechtshof goed: ooit werkte hij er op de griffie, en als advocaat bepleittte hij er 39 zaken. Daarvan won hij er 25. In 2003 werd hij rechter voor het Hof van Beroep in Washington. Na enkele Democratische tegenwerpingen keurde de Senaat zijn voordracht unaniem goed. In die functie wees Roberts onlangs bezwaren af tegen militaire tribunalen voor de gevangenzittende ’illegale strijders’ in Guantanamo Bay.

Trouw, 21/07/2005
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:26.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.