|
|
Onderwerp Opties | Zoek in onderwerp | Waardeer Onderwerp | Weergave Modus |
#1
|
|||
|
|||
Maakt kleurstof kinderen hyperactief?
Snoep, zoetigheden, fastfood of softdrinks horen tot het bijna dagelijkse menu van heel wat kinderen. Hoe schadelijk zijn die dingen nu echt? Volgens Brits onderzoek blijft de kwalijke invloed mogelijk niet beperkt tot gewichtstoename of voortijdig tandbederf. De vele additieven (bewaarmiddelen en kleurstoffen, of de zogeheten E’s) zouden gedragsproblemen zoals hyperactiviteit en concentratiestoornissen danig in de hand werken.
In Groot-Brittannië raadt het voedselagentschap de consumptie ervan door jongeren met hyperactief gedrag af. De Leuvense toxicoloog Jan Tytgat nuanceert dat. Waar hou je als ouder rekening mee, zolang de wetenschap er nog niet helemaal uit is? Alle ouders dromen ervan dat hun kroost uitsluitend gezonde kost achter de kiezen stopt. Maar tussen theorie en praktijk staan er vaak heel wat obstakels. In de realiteit groeit geen kind op zonder wat snoep, chips of frisdrank. Een volledig additievenvrij menu is in de overgrote meerderheid van de gezinnen een utopie. En net dat lekkers bevat meestal een hoop natuurlijke of synthetische bewaarmiddelen en kleurstoffen. Deze additieven zijn al verscheidene malen gelinkt aan gedragsproblemen, maar hard wetenschappelijk bewijs is nog niet geleverd. E211 Het debat daarover loopt al ruim dertig jaar. Nieuw Brits onderzoek door de universiteit van Southamptom ging een stap verder en testte het effect van de combinatie van het bewaarmiddel natriumbenzoaat (E211) met bepaalde kleurstoffen op het gedrag van kinderen. Het was het grootste onderzoek ooit over deze materie. Driehonderd kinderen, opgedeeld in een groep driejarigen en een groep acht- en negenjarigen, kregen een drankje met een mix van het bewaarmiddel E211 en bepaalde synthetische kleurstoffen die veel voorkomen in snoep en frisdrank. Het ging onder meer om E102 (tartrazine), E104 (chinolinegeel), E110 (zonnegeel) en E122 (azorubine, karmozijn). E211 komt in heel wat softdrinks voor. De overige E-nummers worden vooral gebruikt in snoep en cakes. Een van de meest opmerkelijke vaststellingen was dat er verhoogde hyperactiviteit werd vastgesteld bij kinderen die voordien nooit zulk gedrag hadden vertoond. Dat bevestigt volgens de onderzoekers dat additieven niet alleen effect hebben op het gedrag van kinderen met een ADHD-diagnose of -vermoeden, maar ook op zogezegd ‘gewone’ kinderen. Chemische cocktail Dit zijn de E’s die - volgens het Britse onderzoek - in combinatie met E211 aanleiding geven tot gedragsveranderingen. E102 Tartrazine: citroengele kleurstof, onder meer in frisdrank, cakemix, puddingpoeder. E122 Azorubine karmozijnrood: rode kleurstof, onder meer in marsepein, fruityoghurt, kaas- taartmix. E211 Natriumbenzoaat: bewaarmiddel voor prikdranken. Dus vaak te vinden in softdrinks. E110 Zonnegeel: kleurstof in instantsoep, chips, instantsoep, chips, snoep. E124 Cochenillerood A: rode kleurstof, verboden in de VS, in drinkyoghurt, fruitconserven. E104 Chinolinegeel: gele kleurstof in snoep, hoestpastilles en ook cosmetica. 26 november 2007, Gazet Van Antwerpen |
#2
|
||||
|
||||
Ik heb zo ooit ook eens iets gehoord over 'blauwe M&M's'. Deze zouden zogezegd kinderen agressief maken (ook door de blauwe kleurstof) en zouden daarom verboden moeten worden. Ik weet niet of dit nu zo al is en of het juist waar is. Maar er zal dan toch wel iets van waarheid inzitten?
Ik vind het toch wel grappig!! |
#3
|
|||
|
|||
Ik weet niet wat ik hiervan moet denken. Als je de media gelooft, heeft zo goed als elk product wel negatieve bijwerkingen.
Natuurlijk kan het waar zijn, of zal er tenminste wel een grond van waarheid in zitten. Maar ik denk dat je alles wat moet elativeren, anders mag je niets meer eten. |