actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > NASLAG > Focus op... > Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV)
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 8th November 2007, 03:56
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Alles wat u altijd wilde weten over de faciliteiten

Alles wat u altijd wilde weten over de faciliteiten


Waar?

In zes Vlaamse gemeenten rond Brussel werden zogenaamde taalfaciliteiten ingevoerd: Sint-Genesius-Rode, Wemmel, Linkebeek, Kraainem, Wezembeek-Oppem en Drogenbos. De zes faciliteitengemeenten maken integraal deel uit van het Nederlandse taalgebied en van het Vlaams gewest. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 haalden de Franstalige lijsten in de faciliteitengemeenten 78 van de 104 zetels in de zes gemeenteraden binnen (75procent).


Wie?

De taalfaciliteiten gelden alleen voor individuele inwoners, niet voor de bestuurders van de faciliteitengemeenten. Volgens de wet op de bestuurstaal mogen de Vlaamse faciliteitengemeenten alleen in het Nederlands worden bestuurd. De zittingen van de gemeenteraad en het schepencollege mogen uitsluitend in het Nederlands verlopen.


Wat?

De officiële taal in de faciliteitengemeenten is het Nederlands, maar de Franstalige inwoners kunnen -als ze daarom vragen- een aantal bestuursdocumenten in het Frans krijgen. De taalfaciliteiten zijn volgens de Vlamingen bedoeld als een overgangsmaatregel, om het de Franstaligen gemakkelijker te maken zich in hun Nederlandstalige omgeving te integreren: via de faciliteiten krijgen ze de kans om zich geleidelijk aan te passen aan het Nederlandstalige karakter van het gebied waarin ze wonen. Dit standpunt werd bevestigd in de beruchte rondzendbrief van Vlaams minister Leo Peeters (SP.A) uit 1997: 'De faciliteiten zijn bedoeld als integratiebevorderende maatregel; dit houdt in dat zij per definitie, voor de individuele betrokkenen, een uitdovend karakter hebben.' De Franstaligen hebben deze omzendbrief tevergeefs aangevochten bij de Raad van State. Volgens hen zijn de faciliteiten definitief verworven.


Wanneer?

De faciliteitengemeenten zijn ontstaan na het vastleggen van de taalgrens op 1 september 1963. Een gemeente verkreeg het statuut als de taalminderheid er minstens 30 procent bedroeg. De bedoeling was dat zowel immigranten als historische taalminderheden in deze gemeenten de tijd kregen zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Voordien konden gemeenten na elke talentelling veranderen van taalrol.


Blog DS, 08-11-2007 (Steven Samyn)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:50.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.