actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Global Warming
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 30th April 2007, 11:06
wim leenaerts's Avatar
wim leenaerts wim leenaerts is offline
Prime Integrator
 
Geregistreerd op: Nov 2004
Locatie: Beerse city
Posts: 1,633
Kladversie VN-klimaatrapport ziet heil in kernenergie

Kladversie VN-klimaatrapport ziet heil in kernenergie

Het IPCC, het internationale klimaatpanel van de VN, overweegt kernenergie en CO2-opslag aan te bevelen als oplossing tegen de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit de voorlopige versie van het derde IPCC-rapport.

Milieubewegingen hopen dat het om een 'voorlopige dwaling' gaat. 'Kernergie is duur en gevaarlijk, niet duurzaam. Als de VN dat zouden aanraden is het einde zoek', klinkt het.

Het derde deel van het IPCC-rapport met aanbevelingen voor beleidsmakers wordt vrijdag in Bangkok gepresenteerd. Terwijl het eerste deel wees op de verantwoordelijkheid van de mens in de klimaatopwarming en het tweede deel waarschuwde voor de dramatische gevolgen ervan zullen in het derde deel de aanbevelingen staan over hoe de opwarming gestopt of afgeremd kan worden.

Zoals gebruikelijk wisten sommige media al de hand te leggen op de kladversie, die nu op tafel ligt. Daarin wordt benadrukt dat het technisch en economisch haalbaar is de uitstoot te stabiliseren als daarin geïnvesteerd wordt. Tegen 2030 zou de kost om de ergste klimaatsveranderingen te voorkomen tussen 0,2 en 0,6 procent van de wereldwijde rijkdom vergen. Hoe langer men wacht om veranderingen door te voeren in onder meer energieopwekking, transport en landbouw, hoe duurder het kostenplaatje wordt.

Behalve betere isolatie, efficiëntere verlichting, meer biobrandstof door genetisch gemanipuleerde gewassen, intelligente gebouwen die het verbruik regelen, auto's op waterstof, aangepaste landbouwpraktijken en zonne- en windenergie geeft het panel in zijn voorlopige versie ook het opwekken van kernenergie en het opslaan van broeikasgassen aan als mogelijke oplossingen.

"Aanvullend op hernieuwbare energie wordt kernenergie door de wetenschappers als het minste van twee kwalen aanbevolen", zegt Wanum Permpibul, een verantwoordelijke van de milieuactiegroep Climate Action Group (CAG) in de Bangkok Post. Onder meer Reuters en de Britse krant The Observer bevestigen.

De formulering is dus voorzichtig en vooral voorlopig. Voor de versie die nu op tafel ligt, zijn al duizend amendementen ingediend. Maar dat het intussen zeer invloedrijke IPCC alleen al overweegt om kernenergie en broeikasgas op te slaan, vinden milieuorganisaties als Friends of The Earth en CAG zorgwekkend. Ook opslag van broeikasgassen onder de grond of op de zeebodem is controversieel. De technologie staat nog niet op punt en het gevaar bij een lek is niet goed in te schatten, zo stellen milieuorganisaties.

Over de optie meer kernenergie zegt Bram Claeys van de Bond Beter Leefmilieu: "We moeten afwachten hoe ze het formuleren en het is een feit dat kernenergie voor minder uitstoot zorgt dan steenkoolcentrales. Maar verder is het voor ons een totaal onaanvaardbare oplossing. Het is zeer duur en het gevaarlijke kernafval is een probleem."

Klimaatexpert bij Groen! Peter Tom Jones reageert: "Het zou choquerend zijn mocht het IPCC voor meer kernenergie oproepen. Niet alleen is er het gevaar van het kernafval, van terroristische aanslagen en proliferatie, het uranium wordt ook gewonnen in gebieden waar kwetsbare volkeren leven en als je naar de hele cyclus kijkt, is kernenergie niet eens helemaal CO2-neutraal. Als het IPCC dit aanbeveelt, zaait het twijfel en dat zal de wil om te investeren in andere hernieuwbare energie nog meer afzwakken."

Het ziet er dan ook naar uit dat er in Bangkok nog fiks zal worden gediscussieerd. Niet alleen staan de milieuorganisaties nu extra scherp om kritiek te leveren, ook onder de tachtig panelleden bestaat, zeker over de optie kernenergie, nog onenigheid. (dm)

Bron: www.demorgen.be, 30/04/07

Ik ben benieuwd wat ze nu uiteindelijk gaan besluiten ivm kernenerg. Persoonlijk ben ik daar geen voorstander van, de belangrijkste reden voor mijn bezorgdheid is het onderstreepte. Er moet verder geïnvesteerd worden in alternatieve en hernieuwbare energiebronnen en dat gaat vermoedelijk niet gebeuren als ze al een 'schone' energiebron hebben...
__________________
"De jeugd van tegenwoordig houdt alleen maar van luxe, heeft slechte manieren en veracht de autoriteit.
Zij heeft geen respect voor oudere mensen. De jeugd verpraat de tijd terwijl er gewerkt moet worden, schrokt bij de maaltijden het voedsel naar binnen, legt de benen over elkaar en tiranniseert de ouders..."
- Socrates, 2400 jaar geleden... -
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 4th May 2007, 21:15
wim leenaerts's Avatar
wim leenaerts wim leenaerts is offline
Prime Integrator
 
Geregistreerd op: Nov 2004
Locatie: Beerse city
Posts: 1,633
Rapport over aanpak opwarming aarde goed ontvangen

Rapport over aanpak opwarming aarde goed ontvangen

(Belga) Het rapport van de klimaatexperten, waaruit blijkt dat het hoog tijd wordt om iets te doen aan de opwarming van de aarde, is vrijdag unaniem goed ontvangen.
De Verenigde Staten, die bovenaan de lijst prijken wat betreft de uitstoot van broeikasgassen die de klimaatsveranderingen bevorderen, konden zich in het rapport vinden. Voor de Europese Unie en Yvo de Boer van de Verenigde Naties - de spilfiguur van de strijd tegen de klimaatsverandering - is het vooral belangrijk om zo snel mogelijk tot een nieuw meerzijdig akkoord te komen dat het Kyoto-protocol, dat in 2012 vervalt, te verlengen. De Verenigde Staten en Australië zijn de enige geïndustrialiseerde landen die het akkoord nog niet goedgekeurd hebben. "We hebben geen tijd te verliezen als we de zware en onomkeerbare gevolgen uit de weg willen gaan", meent Sigmar Gabriel, de Duitse Minister van Milieu. Op dit moment is Duitsland voorzitter van de EU. Michael Müller, de Duitse staatssecretaris, noemde China een "blok aan ons been". China is flink op weg om de plaats van de Verenigde Staten over te nemen: hun uitstoot van broeikasgassen verschilt niet veel van elkaar, aldus Müller. (SVR)

Bron: www.destandaard.be, 04/05/07
Ik vind het zo vreemd dat net Australië het Kyoto-akkoord niet ondertekend heeft. Als ik het goed begrepen heb, gaan zij één van de eerste landen zijn die door de gevolgen van de opwarming van de Aarde getroffen wordt en gaan zij het het hardste voelen. Australië is nu al een vrij droog land waar de boeren het alsmaar lastiger krijgen om hun boontjes te doppen, maar het gaat daar héél snel nog harder verwoestijnen als de opwarming doorgaat.
Wat houdt en dan in godsnaam tegen om daar iets aan te doen?
__________________
"De jeugd van tegenwoordig houdt alleen maar van luxe, heeft slechte manieren en veracht de autoriteit.
Zij heeft geen respect voor oudere mensen. De jeugd verpraat de tijd terwijl er gewerkt moet worden, schrokt bij de maaltijden het voedsel naar binnen, legt de benen over elkaar en tiranniseert de ouders..."
- Socrates, 2400 jaar geleden... -
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 03:36.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.