actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > NASLAG > Sociaal-wetenschappelijke achtergronden
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 24th April 2006, 03:36
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Revolutionaire zonnecel komt slechts moeizaam uit couveuse

Revolutionaire zonnecel komt slechts moeizaam uit couveuse


Zonne-energie kan voor de helft van de prijs. Twee Eindhovense studenten ontwikkelden daartoe een toepassing van zonnecellen. De stap naar productie blijkt alleen lastig.


,,Ja, dat fluorescerende hoort er nu eenmaal bij”, zegt Marcel Artz, net afgestudeerd technisch bedrijfskundige, terwijl hij een basisplaat van hun nieuw zonne-energiesysteem te voorschijn haalt. ,,Maar je ziet zo wel hoe het werkt.” Hij houdt de gifgroen gekleurde plastic plaat van een centimeter dikte horizontaal. De opstaande randen lichten fel op. ,,Dit doet hij dus op de tl-verlichting hier”, vervolgt hij. ,,De plaat vangt dat licht op en verplaatst dat naar een zijkant. Daar komt het geconcentreerd uit. Wij hebben op die zijkant een zonnecel gezet: zo heb je maar weinig dure cellen nodig, terwijl je toch veel elektriciteit wint.”

Samen met Rudy van der Blom, die als chemisch technoloog op het systeem afstudeerde, heeft hij nu het bedrijfje Maxxun in oprichting om hun gelijknamige product op de markt zetten. Over ruim een jaar verwachten ze de eerste vierkante meters te produceren. En om subsidies en bekendheid te krijgen doen ze mee aan verschillende ontwerpwedstrijden.

Eerder wonnen ze twee Nederlandse en een Europese prijs en eindigden ze bij de laatste zes van de Altran Stichting voor Innovatie, een wereldwijde prijsvraag voor innovatieve technologie. Half mei, wanneer de ondernemers hun idee in Parijs aan de jury moeten presenteren, zullen ze vooral wijzen op de lage kostprijs van hun systeem. ,,Ons paneel kost ongeveer 150 euro per vierkante meter. Normale zonnecellen kosten minimaal het dubbele. Dat van ons bestaat namelijk maar voor één procent uit zonnecellen. Zo maken we zonne-energie voordeliger. Normaal kost een kilowattuur uit een zonnepaneel minstens veertig cent. Bij ons twintig cent’’, vertelt Artz.

Toch is dat nog steeds veel. Elektriciteit uit kolencentrales kost de consument zo’n zeven cent. Artz vindt dit echter geen goede vergelijking. ,,Daar komen ook nog transportkosten en belasting bij. Uiteindelijk betaal je dan als consument ruim twintig cent per kilowattuur.”

De ondernemers richten zich daarom op de particuliere gebruiker. Die kan de panelen op zijn dak leggen en hoeft dan overdag bijna geen energie meer uit het net te halen.

Maar het oog wil ook wat. Wie legt zulke opvallende panelen op zijn dak? De zonnecellen zijn namelijk alleen in fluorescerende kleuren verkrijgbaar, zoals felrood of gifgroen. Volgens Artz is dit echter een voordeel. ,,Vooral vrouwen vinden die normale zwarte zonnecellen verschrikkelijk. En je weet hoe het is: De man kiest het systeem, de vrouw kiest liever voor kleuren. Bovendien komen er nog allerlei beschermingslagen overheen.” De uiteindelijke kleur wordt dan donkerrood, als de kleur van dakpannen.

Van der Blom en Artz hebben, tijdens hun onderzoek, alleen nog een proefstukje van negen vierkante centimeter kunnen maken. Om grotere oppervlakten te produceren, moeten ze financiers hebben. Dat blijkt lastig. ,,De ontwikkeling van een nieuwe techniek vinden mensen wel interessant, dus daar kregen we makkelijk geld voor. Maar om subsidie voor de productie te krijgen, moet je eerst een werkend product laten zien. En die hebben we nog niet op ware grootte. We zitten dus nu in het gat tussen ontwikkeling en productie”, zegt Artz. Hij hoopt uiteindelijk de hoofdprijs van de Altran-wedstrijd binnen te slepen. ,,Als we winnen, krijgen we een jaar lang gratis begeleiding van specialisten. Die kunnen ons helpen de productie op te zetten.”

In de tussentijd zoeken ze door naar instanties die geld kunnen geven. Het whiteboard in hun kantoortje op de universiteit staat vol met instanties en instituten. Maar ook private ondernemers. Alleen willen die allemaal graag eerst een prototype zien. ,,Als je buiten het lab komt, wordt het gewoon moeilijk”, zegt Van der Blom. ,,Maar de markt voor zonne-energie groeit flink. En dit wordt het gewoon.”


Trouw, 24-04-2006
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 24th April 2006, 12:46
wim leenaerts's Avatar
wim leenaerts wim leenaerts is offline
Prime Integrator
 
Geregistreerd op: Nov 2004
Locatie: Beerse city
Posts: 1,633
Very interesting...
Ik heb al lang geleden besloten dat ik later zeker zonnepanelen ga plaatsen, ongeacht de kostprijs, maar dit is natuurlijk heel goed nieuws
__________________
"De jeugd van tegenwoordig houdt alleen maar van luxe, heeft slechte manieren en veracht de autoriteit.
Zij heeft geen respect voor oudere mensen. De jeugd verpraat de tijd terwijl er gewerkt moet worden, schrokt bij de maaltijden het voedsel naar binnen, legt de benen over elkaar en tiranniseert de ouders..."
- Socrates, 2400 jaar geleden... -
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 16th October 2006, 15:41
wim leenaerts's Avatar
wim leenaerts wim leenaerts is offline
Prime Integrator
 
Geregistreerd op: Nov 2004
Locatie: Beerse city
Posts: 1,633
Bekendmaking winnaar landelijke studentencompetitie KickStart 2005
Innovatief zonne-energie systeem verkozen tot beste oplossing voor maatschappelijk probleem

“Een originele, concrete en doeltreffende oplossing voor een actueel maatschappelijk probleem”. Zo beoordeelde de jury vandaag het winnende ondernemingsconcept van KickStart 2005 tijdens de langverwachte finale. De gelukkige winnaars, twee studenten aan de technische Universiteit Eindhoven, versloegen met hun inzending EcoSun Systems negen andere genomineerden. Op het ABN AMRO hoofdkantoor ontvingen zij uit handen van de jury en initiatiefnemer Winkelman en Van Hessen de felbegeerde hoofdprijs van
€ 5.000 euro.
KickStart is een landelijke studentencompetitie die studenten een platform biedt om hun passie voor ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid te combineren. Net als de heer Wientjes, voorzitter van het VNO-NCW onderstreepte staatssecretaris van Economische Zaken van Gennip (aanklikbaar) nogmaals het belang hiervan. “Het stimuleren en waarderen van ondernemerschap is zeer belangrijk en een van de voornaamste speerpunten van ons beleid. Ik ben daarom verheugd met het initiatief KickStart dat studenten uitdaagt en inspireert om via ondernemerschap een oplossing te bieden voor maatschappelijke vraagstukken”, zo sprak zij het aanwezige publiek via het beeldscherm toe.


'De genomineerden van KickStart 2005'

Elevator pitches
Tijdens de spannende finale presenteerden tien studententeams hun ondernemingsplan via ‘elevator pitches’ aan de jury, bestaande uit onder andere Han de Ruiter (ABN AMRO), Leon Ramakers (Mojo), Wim Davidse (Vedior) en Willemijn Verloop (War Child), en het aanwezige publiek. Deze genomineerden zijn op 16 juni Jl. door deze vakjury geselecteerd uit ruim 100 inzendingen. De tien genomineerde inzendingen betroffen ondermeer een uitzendbureau voor maatschappelijke studentenstages en software technologie waarmee zorgbehoevenden thuis revalidatie-oefeningen kunnen doen.

Stimuleren
De afgelopen maanden hebben alle tien genomineerde KickStart studententeams zich ingespannen om hun ondernemingsconcept uit te werken tot een definitief plan. Een plan dat een concrete en originele oplossing moest aandragen voor een actueel maatschappelijk vraagstuk. Dit uitwerken deden zij samen met een aan hen persoonlijk toegewezen coach, topondernemers die hun sporen ruimschoots verdiend hebben. Net als de winnaar, zullen alle andere negen genomineerden door Winkelman en Van Hessen, hoofdparticipant ABN AMRO, participant Vedior en de coaches verder gestimuleerd worden om hun maatschappelijke betrokkenheid in realiteit om te zetten.

De winnaar
Het winnende onderneminsgconcept EcoSun Systems is een nieuw type zonne-energie systeem dat wil bijdragen aan de toenemende klimaatsverandering door het leveren van goedkope beschikbare zonne-energie systemen voor alle huishoudens. Dankzij KickStart hebben we de kans gekregen om onder professionele begeleiding van een topondernemer te komen tot een goed doordacht businessplan. Dankzij onze ambitie en betrokkenheid die de basis vormde voor onze deelname en deze coaching kunnen wij op korte termijn ons idee omzetten naar realiteit, aldus de winnaars Marcel Artz en Rudy van der Blom.


'Marcel Artz, EcoSun Systems. De winnaar van KickStart 2005'

Succesvol
KickStart ging dit jaar voor het eerst van start en kende een succesvol verloop. De competitie biedt studenten een platform om hun passie voor ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid te combineren Zo’n 116 ondernemingsconcepten werden door studenten uit het hele land ingezonden. Initiatiefnemer van KickStart 2005 is Winkelman en Van Hessen, adviesbureau voor Marketing en Public Relations. ABN AMRO is hoofdparticipant en Vedior is participant.
KickStart gaat, dankzij het succes, volgend jaar haar tweede editie in en keert jaarlijks terug.
__________________
"De jeugd van tegenwoordig houdt alleen maar van luxe, heeft slechte manieren en veracht de autoriteit.
Zij heeft geen respect voor oudere mensen. De jeugd verpraat de tijd terwijl er gewerkt moet worden, schrokt bij de maaltijden het voedsel naar binnen, legt de benen over elkaar en tiranniseert de ouders..."
- Socrates, 2400 jaar geleden... -
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 16th October 2006, 16:09
wim leenaerts's Avatar
wim leenaerts wim leenaerts is offline
Prime Integrator
 
Geregistreerd op: Nov 2004
Locatie: Beerse city
Posts: 1,633
Zonnepanelen die kunnen concurreren met het lichtnet

Zonnepanelen die kunnen concurreren met het lichtnet

De ambities zijn groot en de onderzoeksresultaten ondersteunen het optimisme. De jonge ondernemers achter EcoSun Systems, een startende onderneming aan de TU/e, weten het zeker: ze kunnen de concurrentie met bestaande zonnepanelen aan. Want hun product is beter, goedkoper en mooier.

De technologie achter de innovatieve zonnepanelen komt van de faculteit Scheikundige Technologie: het is een nieuw type zonne-energiesysteem dat licht van een groot, goedkoop oppervlak op een efficiënte wijze naar een kleine zonnecel brengt. De basis is een plastic plaat, het paneel, met een fluorescerende laag op de bodem en daarboven een spiegel. Deze lagen zorgen ervoor dat licht efficiënt wordt getransporteerd naar een zijkant van de plaat, waar een zonnecel vervolgens het licht in elektriciteit omzet. Het nadeel van de fluorescerende laag is dat veel licht verloren gaat. De 24-jarige ir. Rudy van der Blom van EcoSun Systems vertelt: ‘De TU/e heeft een golflengte-afhankelijke spiegel ontwikkeld die bovenop het systeem komt en ervoor zorgt dat licht wel in het systeem gaat, maar niet meer eruit. Daarmee vergroten we de hoeveelheid licht die wordt getransporteerd. Zonder de laag hielden we van de honderd procent licht, eenvijfde over. We denken dat we nu veertig procent over kunnen houden.’
Conventionele zonnepanelen kosten zeshonderd tot duizend euro per vierkante meter. Dat is te duur om te concurreren met energie uit wind, water of biomassa. Het systeem van de jonge ondernemers is goedkoper omdat ze een plastic gebruiken in plaats van de dure zonnecel. Van der Blom: ‘Wij schatten dat we op honderd tot honderdvijftig euro per vierkante meter komen. Onze elektriciteit kan daarmee concurreren met andere schone bronnen.’

Patenten
EcoSun Systems zit in de fase waarin het los aan het komen is van de opleiding aan de TU/e. Er wordt onderhandeld over de patentoverdracht of productie op basis van licenties.

Marcel Artz (25) studeert op dit moment af bij de opleiding Technische Bedrijfskunde en houdt zich bij EcoSun Systems voornamelijk bezig met de bedrijfskundige zaken: ‘We zoeken financiers en kijken welke vorm het beste is voor ons starters-bedrijf. We hebben een aantal maanden geleden al een informal investor bij het project betrokken. Die is erg geïnteresseerd en heeft al meerdere andere investeerders warm gemaakt voor het bedrijf.’

Het gaat snel met EcoSun Systems. In september 2004 stapten de twee in het gezamenlijke entrepreneurship-programma van dr.ing. Cees Bastiaansen van de faculteit Scheikundige Technologie en het TU/e- Innovation Lab. Het onderzoek aan de zonnepanelen liep al enkele jaren. Artz en Van der Blom hebben alles opnieuw bekeken. Van der Blom: ‘We zijn het verder gaan onderzoeken en we zijn gaan kijken hoe we het eventueel konden vermarkten. Marcel is zich gaan bezighouden met de doelgroepen en ik heb me op het technisch onderzoek gericht. In de loop van de tijd bleek dat het zich uitstekend leent voor het starten van een spin-off bedrijf vanuit de TU/e- Incubator. Wij zijn daarom bezig om samen met de TU/e en externe partners een BV op te richten als spin-off vanuit de TU/e. Die zal er 1 januari 2006 zijn. Het is ook een goede vorm om mee naar buiten te treden. Mensen nemen je dan toch meer serieus dan wanneer je komt als ‘project’.’ Natuurlijk gaan ze uit van een succesvolle onderneming, maar het succes hangt niet alleen af van het slagen van de onderneming: ‘We gaan het gewoon proberen en als na drie jaar blijkt dat het bedrijf niet succesvol is, dan stoppen we’, zegt hij. ‘De ervaring die we hebben opgedaan, zullen we nooit kwijtraken. In dat opzicht is het dan toch geslaagd.’

Netwerk
Artz ziet de contacten die ze opdoen bij het opstarten van EcoSun Systems als zeer bijzonder. Ze komen in aanraking met mensen die in de hogere segmenten van bedrijfsleven en overheid werkzaam zijn, zo vertelt hij. Die mensen spreekt hij onder meer bij netwerkbijeenkomsten van competities voor businessplannen. ‘We hebben ook al drie prijzen gewonnen bij die competities. Daarmee haal je de krant en mensen uit het bedrijfsleven die dat lezen, benaderen je om zich te verdiepen in waar wij mee bezig zijn. Bij die prijzen hoort ook een geldbedrag, maar dat is weinig in verhouding tot wat wij nodig hebben voor het bedrijf. Vooral de aandacht, de contacten en de begeleiding die je bij het maken van de plannen krijgt, is van grote waarde. Je kunt wel een businessplan maken, maar soms moet je net wat meer vanuit de investeerder denken, of vanuit de jury. Dat zijn dingen die ervaren mensen je kunnen vertellen.’ De planning is dat ze nog een jaar bezig zijn voordat ze kunnen gaan verkopen. Die tijd is nodig om onderzoek te doen, om prototypes te maken, om het product op te schalen en om certificaten te verkrijgen.

Begin 2007 moet een productielijn worden opgetuigd. En wat is het product dan precies?
Artz: ‘Een geweldig goed systeem voor zonne-energie. Je koopt een paneel met daar aan vast een zonnecel. Waarschijnlijk gaan we ook de randapparatuur leveren. De vraag is of we gaan leveren aan eindgebruikers of aan bedrijven die het aan de eindgebruikers leveren. Dat wordt momenteel nog onderzocht.’

Concurreren
Over de voordelen voor de consument is de bedrijfskundige duidelijk: ‘Andere systemen kosten ongeveer veertig tot vijfenveertig enveertig cent per opgewekt kilowattuur, onze systemen kosten twintig tot vijfentwintig cent. Dat is de helft. We zijn nog niet competitief met het elektriciteitsnet. Daarom moeten we ons eerst richten op markten waar schone energie wordt gesubsidieerd, zoals Duitsland. Daar kunnen consumenten nog voldoende subsidie krijgen om zonder kosten over te stappen op zonne-energie. In Nederland zijn er nauwelijks nog subsidies. Door betere technologieën en schaalvergroting willen we in 2012 zover zijn dat het goedkoper is om via onze systemen elektriciteit op te wekken dan het via het elektriciteitsnet te kopen.’

Bron: Matrix, kwartaalblad van de technische universiteit Eindhoven
__________________
"De jeugd van tegenwoordig houdt alleen maar van luxe, heeft slechte manieren en veracht de autoriteit.
Zij heeft geen respect voor oudere mensen. De jeugd verpraat de tijd terwijl er gewerkt moet worden, schrokt bij de maaltijden het voedsel naar binnen, legt de benen over elkaar en tiranniseert de ouders..."
- Socrates, 2400 jaar geleden... -
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 17:47.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.