actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 7th January 2008, 01:57
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Unhappy Studeren almaar duurder

Studeren almaar duurder


BRUSSEL - Een pendelstudent aan de universiteit betaalt vandaag al snel twee keer meer, een student op kamers zelfs 2,5 keer meer dan twintig jaar geleden om alle studiekosten te dekken.



De Katholieke Universiteit Leuven hield het voorbije academiejaar bij 248 studenten een bevraging over hun studiekosten. Dat zijn de kosten voor cursussen of handboeken, duurzaam lesmateriaal en eventuele stages of excursiereizen. Daaruit blijkt dat de studiekosten per academiejaar voor de meeste opleidingen 300 tot 450 euro bedragen.

Ook de Universiteit Gent maakte de oefening en concludeert dat de prijs voor het studiemateriaal in de eerste bachelors gemiddeld 367,50 euro bedraagt.

De cijfers zijn een minimum, maar een handig instrument voor studenten die vooraf een idee willen hebben van hoeveel een opleiding ongeveer zal kosten.

Ook de universiteiten kunnen de cijfers gebruiken om te kijken welke opleidingen nog inspanningen kunnen doen om de kosten te drukken. Dat is geen overbodige luxe, zo blijkt, want een kleine oefening leert dat de totale studiekosten de jongste decennia sterk gestegen zijn.

Wie vandaag een zoon of dochter heeft die aan de universiteit studeert (zonder beurs), is naar schatting algauw 2.000 euro kwijt voor een volledig academiejaar. Voor studenten die een kamer huren kan dat zelfs oplopen tot 5.000 euro of meer. Daarin zitten het inschrijvingsgeld, cursussen en boeken, computer, vervoer- en/of huisvesting en socio-culturele activiteiten.

Volgens de studiekostenmeting van de Vlaamse overheid was dat twintig jaar geleden respectievelijk nog maar 1.030 euro en 1.980 euro. Dat betekent dat een pendelstudent vandaag twee keer zoveel en een kotstudent 2,5 keer zoveel betaalt voor zijn studies dan twintig jaar geleden, een veel grotere stijging dan de index.

Dan is er nog bijna geen rekening gehouden met de kosten voor voedingsmiddelen, die de jongste jaren ook sterk zijn gestegen.

De student op kamers komt er het meest bekaaid af door de sterk gestegen huurprijzen van kamers. Tien jaar geleden kostte een kamer op de privé-markt gemiddeld 140 euro, vandaag 240 euro per maand. Bovendien worden studenten steeds vaker gebonden aan een huurcontract voor twaalf in plaats van tien maanden.

Ook de ICT-ontwikkelingen hebben de studiekosten opgedreven. Een computer is een must voor de student. In bepaalde opleidingen wordt hij zelfs bijna verplicht een laptop aan te schaffen en dure software te installeren.

De stijging van het cursusgeld valt nog mee. 'Maar wij zien wel een trend dat de studenten vaak en onnodig dure handboeken moeten aanschaffen van de professoren', zegt de Vlaamse vereniging van studenten (VVS).

Die maakt zich zorgen over de sterke stijging van de studiekosten. 'Studeren wordt almaar duurder, terwijl de studiebeurzen niet mee evolueren en de werkelijke studiekosten steeds minder dekken. De financiële drempel om te studeren wordt daardoor steeds hoger. Wij hebben dan ook vragen bij de democratisering van het hoger onderwijs.'


Blog DS, 07-01-2008 (Yves Delepeleire)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 7th January 2008, 22:02
Stef.Berghmans's Avatar
Stef.Berghmans Stef.Berghmans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2007
Locatie: Mol
Posts: 153
Ik heb enige tijd geleden een artikel gelezen waarin enkele professoren (onder wie Rik Torfs) vertelden hoe duur hun duurste verplichte boek/cursus was.

Hier waren toch opmerkelijke verschillen. Wie het bij een zelfgeschreven cursus houdt kwam op enkele euros, maar bij boeken kan je tot zo'n 100 euro gaan. Voor één vak dus.

Als je ziet dat je toch verscheidene vakken krijgt is het duidelijk dat de prijs van een opleiding grotendeels mee bepaald wordt door de keuze van de cursussen/boeken door de docent. Boeken die je enkel moet hebben "omdat ze nuttige informatie bevatten" kunnen dus een serieuze kost zijn. Soms is het misschien beter om deze boeken te beperken tot "aan te raden lectuur" om de kosten te drukken?
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:12.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.