actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 27th March 2006, 20:27
JanDielens JanDielens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Feb 2006
Locatie: Herentals
Posts: 1
Concurrentievermogen EU valt sterk terug

De concurrentiekracht van de Europese Unie is tussen 2000 en 2005 flink gedaald. In 2000 noteerden vijf EU-lidstaten in de top-10 van de meest competitieve landen. Vorig jaar waren er dat nog drie. In 2000 haalden tien EU-lidstaten de top-20, in 2005 nog slechts zes. De Europese leiders engageerden zich in 2000 in Lissabon om van de EU in 2010 de meest concurrentiële regio in de wereld te maken. Deze doelstelling lijkt halverwege onhaalbaar.

De Europese staats- en regeringsleiders buigen zich dezer dagen in Brussel onder meer over de Lissabon-strategie om van de EU de absolute nummer één inzake concurrentiekracht te maken. Meer dan vijf jaar na Lissabon lijkt die ambitie te floppen. Er valt niets te merken van een stijging. Integendeel. Tien van de vijftien oude EU-lidstaten zagen hun concurrentiekracht de voorbije vijf jaar dalen. De zwaarste tuimelingen tussen 2000 en 2005 waren voor Luxemburg (-22 plaatsen), Ierland (-21), Italië (-17) en België (-14). Eén land, Duitsland, bleef status-quo.
Finland

Dat leert een vergelijking van het Wereldconcurrentierapport 2000 en 2005 van het Zwitserse World Economic Forum (WEF). Bij de berekening van de concurrentiekracht van een land keek het WEF naar zijn economische prestaties, de aanwezige technologie en de kwaliteit van zijn overheid. Slechts vier van de 15 oude EU-lidstaten zagen hun concurrentiekracht verbeteren: Denemarken en Zweden stegen elk tien plaatsen, Finland vijf en Portugal één. De prestatie van de Scandinavische landen is opmerkelijk. Vorig jaar haalden twee Scandinavische landen (Finland en Zweden) de topdrie. In 2000 noteerde het eerste Scandinavische land, Finland, pas op de zesde plaats.

De redding van Europa's concurrentiekracht komt niet van de Centraal- en Oost-Europese landen die in mei 2004 tot de EU toetraden. Integendeel, ook hun concurrentiekracht boert achteruit. Tsjechië zakte van 32 naar 38 en Hongarije van 26 naar 39. Polen tuimelt 16 plaatsen naar 51.

Terwijl het concurrentievermogen van de EU zwaar achteruit boert, is die van Europa's belangrijkste concurrenten stabiel of stijgende. De VS zakten van de eerste naar de tweede plaats. Japan klom van de 21ste naar de 12de stek. India bleef stabiel (van 49 naar 50). Enkel de competitiviteit van China kreeg een tik: van 41 naar 49. CP

10:05 - 24/03/2006 Tijdnet

Dat ziet er niet zo goed uit voor onze toekomst. Hoewel zelfs China tegenwoordig het land van de toekomst zakt van 41 naar 49.

Ik hoop toch dat we met z'n allen nog een tandje bij gaan steken .
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 27th March 2006, 20:51
StevenLaurijssen StevenLaurijssen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Feb 2006
Locatie: Merksplas/Leuven (kot)
Posts: 6
Vandaag is er in België een doorbraak gekomen, net op vlak van die economische slagkracht.
De bonden en werkgevers hebben een akkoord over een "controlemechanisme voor loonmatiging". De kip met de gouden eieren, als ik Verhofstad mag geloven...
__________________
"Evil, by definition, is that which endangers the good,
and the good is what we perceive as a value"
Konrad Lorenz
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:20.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.