actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 15th May 2018, 09:02
Emma.V*nmalderen Emma.V*nmalderen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2017
Locatie: Herentals
Posts: 29
UGent maakt zich los van politiek

UGent maakt zich los van politiek

Unief wil meer zeggenschap over wie in de raad van bestuur zetelt

De UGent wil dat de Vlaamse regering niet langer eigenhandig kan beslissen welke politici in haar hoogste bestuursorganen zetelen. Die boodschap geeft de universiteit in een nieuwe visienota. 'Wij willen als volwaardige partners worden behandeld.'

De UGent herschrijft zichzelf. Vandaag stelt rector Rik Van de Walle officieel een nieuwe structuur voor, die recent door de raad van bestuur werd goedgekeurd en die De Morgen kon inkijken. Een van de cruciale elementen is de impact van de Vlaamse regering op de universiteit.

De raad van bestuur telt nu 37 leden. Die omvang blijft in de toekomst behouden. Het gaat vooral om vertegenwoordigers van het personeel en de studenten, maar ook om vier politici en zes vakbonds- of werkgeversafgevaardigden. Denk hierbij aan Open Vld-politica Irina De Knop. Zij worden alle tien voorgedragen door de Vlaamse regering. Ook in het achtkoppig bestuurscollege zetelt een politicus. Tegenwoordig is dat Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA).

Valreep

Als voormalige Rijksuniversiteit is de UGent nog altijd door een speciaal decreet met de Vlaamse overheid verbonden. De UGent wil die gekoesterde band, zo geeft Van de Walle aan, moderniseren. In 2014 stuurde de Vlaamse regering pas op de valreep de tien namen door. Die kwamen nauwelijks overeen met de gedane suggesties. Er klonk toen felle kritiek dat de regering haar greep op de universiteit wilde verstevigen.

In de toekomst wil de UGent de facto zelf het externe lid in het bestuurscollege aanduiden. Op de tien keuzes voor de raad van bestuur wil de universiteit meer wegen. Zo zou ze op voorhand de profielen, bijvoorbeeld personen met een sterke juridische, economische of internationale achtergrond, willen vastleggen. Volgens Van de Walle is dit noodzakelijk, omdat de bestuursleden een andere taak krijgen en op de lange termijn moeten werken aan de strategie van de UGent.

“We willen zelf kijken welke expertise we daarvoor nodig hebben”, zegt Van de Walle. “Tegen 1 oktober moeten de nieuwe voordrachten er zijn en we willen bij hun rekrutering als volwaardige partners worden behandeld. Er is niets mis met een politieke binding, maar wij willen dat alle bestuurders alleen de belangen van de UGent dienen. Ze moeten er niet zitten om een partijprogramma te realiseren. Er is nu geen concreet probleem, maar het is voor buitenstaanders te gemakkelijk om te zeggen dat zij er louter zijn om politieke belangen te dienen.”

Veto

De UGent krijgt van de vijf universiteiten – de VUB en de KU Leuven tellen er in de raad van bestuur geen – de meeste bestuurders aangeleverd. Officieel kan de UGent een veto stellen, maar dit gebeurt in de praktijk nooit. “Als je dat doet, heb je ruzie met de minister-president”, zegt oud-rector Paul Van Cauwenberge. “De politieke bestuurders kunnen de universiteit in concrete dossiers helpen. Al trachten ze er zeker voor te zorgen dat de eigen partij aan de bak komt.”

In regeringskringen wordt benadrukt dat de Vlaamse regering bestuurders kiest waarin ze vertrouwen heeft en dat zij in de eerste plaats de overheid vertegenwoordigen. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) was omwille van een economische missie niet bereikbaar voor commentaar. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) geeft aan nog geen officiële vraag van de UGent te hebben ontvangen. “We staan altijd open om suggesties voor gewenste profielen te ontvangen, maar dit moet ook met de sociale partners worden besproken.”

Geen vicerectoren, wel 'opdrachthouders'

Extra vicerectoren komen er omwille van een gebrek aan draagvlak definitief niet. Er komen wel zogeheten opdrachthouders, die op tijdelijke basis aan de slag kunnen gaan rond de ambities van de universiteit. Zij kunnen uit de universiteit zelf komen of extern worden gezocht. "We moeten de belangrijkste actiepunten in overleg met de faculteiten en de directies nog vastleggen", zegt rector Rik Van de Walle. "Maar activerende werkvormen, levenslang leren of het stimuleren en honoreren van de betrokkenheid van academici in het maatschappelijk debat behoren tot de mogelijkheden."

Bron:
De Morgen 15/05/2018
https://www.demorgen.be/binnenland/...itiek-b9760aaf/
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 15th May 2018, 17:07
Emma.V*nmalderen Emma.V*nmalderen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2017
Locatie: Herentals
Posts: 29
Eigen mening

Ik vind dat de universiteit meer inspraak moet hebben in de aanduiding van externe leden in hun bestuurscollege. Het is namelijk nog steeds de universiteit dat alles moeten regelen. De universiteit kan en mag een veto gebruiken. Ik vind niet dat ze dit moeten laten liggen door de schrik om in het verkeerde daglicht te staan bij de minister-president. Zulke problemen zouden ze zeker moeten aanvechten. De politiek zou minder inspraak moeten hebben in het onderwijs. Het heeft namelijk als taak het onderwijs verbeteren. Als politici worden aangeduid als externe adviseurs, dan gaan ze eigenlijk 2 keer dezelfde functie uitoefenen en dus een dubbel loon krijgen. De onderwijsinstelling kan beter externe experts aanduiden bijvoorbeeld experts uit het werkveld in de plaats van een politieker.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 19:43.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.