actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 13th April 2018, 17:13
Zoë.B*ullens Zoë.B*ullens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Zoersel
Posts: 48
Vlaamse superbatterij voor auto's op komst

Naast de prijs is de beperkte reikwijdte van batterijen de hoofdreden waarom we niet massaal elektrisch autorijden. Enter de Leuvense onderzoeks- en innovatiehub Imec, die met een doorbraak komt.

"Wat we ontwikkeld hebben, is de eerste aanzet naar een superbatterij", zegt hoofdonderzoeker Philippe Vereecken. "Vandaag rijden elektrische auto's met natte Li-ion batterijen. We noemen ze nat omdat het elektrolyt in de batterij een vloeistof is. Het probleem is dat die batterijen te weinig capaciteit leveren. De onderzoekswereld werkt sinds enkele jaren aan een nieuw type batterijen op basis van een vast elektrolyt."

Zulke batterijen beloven meer energie voor hetzelfde volume, een hogere betrouwbaarheid, levensduur, en oplaadsnelheid, aldus Vereecken. "Dat is moeilijke technologie want een vloeistof kruipt overal, maar vaste stoffen doen dat niet en dus was het zoeken naar een voldoende hoge geleiding. Ons materiaal haalt de geleiding van natte batterijen en nu hebben we dat ook aangetoond. Het verschil met andere vastestofbatterijen is dat wij vertrekken vanuit een materiaal dat wordt aangebracht als vloeistof en pas achteraf in een vaste stof wordt omgezet."

"Als alles volgens plan verloopt, zal het mogelijk zijn om tegen eind dit jaar zelfs de meeste vloeibare batterijen te evenaren en ze in de komende jaren te overtreffen. Binnen enkele jaren zullen we de helft verder kunnen rijden met onze elektrische wagen. Op termijn willen we een reikwijdte halen zoals die van een benzinemotor, 600 tot 700 kilometer."

Vereecken kan geen drastische prijsvermindering beloven. "De grootste kost zit in de grondstoffen, en wij gebruiken hetzelfde basismateriaal. Maar als je de prijs uitdrukt in euro per kilowattuur en we leveren meer energie, dan daalt de kostprijs per kilowattuur wel."

Bron: De Morgen
https://www.demorgen.be/wetenschap/...komst-bf66d2c3/

Eigen mening:
Dit is goed nieuws. Het is bij veel mensen nog een te grote drempel om over te schakelen naar elektrische wagens omdat het voornamelijk een te grote aankoopprijs bevat. En omdat je er uiteindelijk geen grote afstanden mee kan bereiken in één oplaadbeurt. Voorlopig zijn er ook nog te weinig oplaadpunten in België die deze stap naar een elektrische wagen ook belemmeren. Waar ik mij ook wat zorgen in maak, dat als je uiteindelijk naar een elektrische wagen overstapt, is de energiefactuur. Nu met de steeds verder ontwikkelende technologie zal je uiteindelijk de wagen minder moeten opladen en zal de energiefactuur meer acceptabel zijn. Maar daar zijn we nog niet dus blijft voorlopig de massale aankoop van de wagens uit... Ik kijk uit naar de dag wanneer deze wagens betaalbaar zijn voor de gemiddelde arbeider en te gebruiken zijn zoals de vervuilende wagens van vandaag.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 04:32.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.