actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 18th February 2018, 00:48
Obry.N*ets Obry.N*ets is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2017
Locatie: Heist-op-den-Berg
Posts: 53
Exclamation Confederatie Bouw: "Nieuwe isolatienorm niet efficiënt en niet ecologisch"

Za 17 februari 2018 11:29 - Bijgewerkt om 12:27 - Bron: Joppe Matyn, Belga

De isolatienormen zijn zo streng geworden dat ze hun doel voorbijschieten en allesbehalve ecologisch zijn. Dat zegt de Vlaamse Confederatie Bouw in Het Nieuwsblad. De Confederatie vraagt daarom dat de Vlaamse overheid de regels herbekijkt. Maar Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) is dat niet meteen van plan.

Begin dit jaar werden de isolatienormen voor nieuwbouwwoningen strenger. De isolatiepakketten voor muren, vloeren en daken werden ook dikker om nog beter te kunnen isoleren. Maar volgens de Confederatie Bouw is het risico groot dat een nieuwbouwwoning, die aan de nieuwe normen voldoet, eigenlijk te goed geïsoleerd geraakt.

"De ventilatie zal heel goed afgesteld moeten worden", zegt Marc Dillen van de Confederatie Bouw. "Anders zal het klimaat in de woning ontregeld geraken en gaat men ramen opzetten om dat te compenseren." Van efficiënt omspringen met energie is er volgens Dillen dan geen sprake meer.

"Bovendien heeft ook het extra isolatiemateriaal, dat nu geplaatst moet worden, een aanzienlijke ecologische voetafdruk", zegt Dillen. "Bij de productie *komen klimaatgassen vrij, en die moeten ook gecompenseerd worden. Ik denk dat dat niet meer zal lukken door woningen nog meer te isoleren."

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD)
De Confederatie vraagt daarom dat de Vlaamse overheid de normen herbekijkt. Maar Vlaams minister van Energie Bart Tommelein is dat duidelijk niet van plan. "Er is overleg geweest", zegt Tommelein. "Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen, ook de Confederatie Bouw."

"Ik denk dat men het nu wel heel ver aan het zoeken is. Als men zegt dat de materialen, die gebruikt worden om te isoleren, ook energie kosten, dan klopt dat, maar dan moeten we helemaal niets meer doen. Ik denk dat het niet aangewezen is om de lat weer helemaal laag te leggen."

"We gaan door", zegt Tommelein. "Er zijn trouwens heel wat architecten en ook heel wat aannemers die vinden dat dit wel de goede oplossing is."

Bron: 'Confederatie Bouw: "Nieuwe isolatienorm niet efficiënt en niet ecologisch"' (VRT NWS), geraadpleegd op 17 februari 2018 via https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/0...iet-efficient-/

Eigen mening:
Elk gebouw in Vlaanderen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning is aangevraagd (sinds 1 januari dit jaar spreekt men wel niet meer van een stedenbouwkundige vergunning maar van een omgevingsvergunning) moet voldoen aan bepaalde energienormen. Hoe die normen nu juist zijn hangt af van enkele factoren, o.a. van de bestemming van het gebouw en de aard van de werken. Ook de datum wanneer de stedenbouwkundige vergunning is aangevraagd is belangrijk, vermits de milieunormen steeds strenger worden.
Voor elk gebouw kan er dan een energieprestatiecertificaat opgemaakt worden. Dat wordt bepaald op basis van drie kernelementen: binnenklimaat, energieprestatie en thermische isolatie.
Het is tegen dat laatste dat er nu protest komt van de Vlaamse Confederatie Bouw, die de belangen van de bouwsector verdedigt. Zij komen aandraven met wel erg dubieuze argumenten. Volgens hen kan je een woning te goed isoleren. Dat raakt kant nog wal. Geld heb je toch ook nooit te veel? Bovendien beweren zij dat de productie van het extra isolatiemateriaal een extra ecologische voetafdruk met zich mee zal brengen. Lachwekkend is dat, "Allé gij, serieus?". Gelukkig lijkt minister van Energie Tommelein dat ook te zien. Die belachelijke lijn zou je oneindig ver kunnen doortrekken. De productie van fietsen heeft ook een ecologische voetafdruk; zijn fietsen dan ook uit den boze? Idem voor zonnepanelen, windmolens, ... Dit argument zet zich volledig los van een visie op lange termijn. Op zonnepannelen maak je ook niet na 1 dag 'winst'. In de vuilbak ermee!
Ik ben blij met de koers die Tommelein voert over dit topic. Milieu is iets wat ons allemaal aangaat, meer een meer. In milieu moet geïnvesteerd worden. We zijn het onszelf verplicht de lat hoog te leggen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 15:33.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.