actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 30th December 2017, 09:36
Aurélie.J*cobs Aurélie.J*cobs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Wechelderzande
Posts: 70
België vraagt gegevens op van ‘exotische' privéjets

Minister van Financiën Van Overtveldt vraagt bij luchtverkeersleider Eurocontrol, met hoofdzetel in Brussel, alle gegevens op van privéjets die leiden naar belastingparadijzen.

Uw privéjet onderbrengen in een belastingparadijs kan u een berg belastingen en btw besparen. Vraag dat maar aan Formule 1-racepiloot Lewis Hamilton. Hij kocht zijn karamelappelrode Bombardier Challenger 605, met gordijntjes van Armani, via een postbusvennootschap op het Eiland Man. Met een prijskaartje van ruim 22 miljoen euro bespaarde Hamilton alleen al aan btw meer dan 4 miljoen euro. Hoewel de racepiloot op zijn Instagram-account openlijk pronkte met z’n jet, raakte de exotische belastingconstructie die erachter schuilging, pas vorige maand bekend dankzij onze wereldwijde onthullingen over de Paradise Papers.

Maar bij één instelling in Brussel moeten ze al langer geweten hebben dat Hamiltons privéjet leidde naar een postbusvennootschap op het Eiland Man: de luchtverkeersleider Eurocontrol. Die telt meer dan 1.900 werknemers, verspreid over vier landen, maar heeft zijn hoofdkantoor aan de Brusselse Raketstraat. Want ook al staat een privéjet officieel geregistreerd in een belastingparadijs, om te kunnen vliegen in Europa moet de postbusvennootschap als eigenaar van de jet elk jaar bijdragen betalen aan Eurocontrol, waarvan 41 landen lid zijn, ook Monaco waar Hamilton woont.

Maar tussen de Paradise Papers, de miljoenen documenten die zijn gelekt bij het advocatenkantoor Appleby, vonden we nog veel meer facturen van Eurocontrol, gericht aan postbusvennootschappen in exotische oorden. Zoals de Bombardier Global 6000-jet, met een prijskaartje boven de 37 miljoen euro, die eigendom is van Stapelo Limited, gevestigd op het postbusadres van Appleby op de Britse Maagdeneilanden. Of een gelijkwaardige Dassault Falcon 900 DX die ook op de Maagdeneilanden leidt naar de postbusvennootschap Halkin International Holdings. Net als andere privéjet-verhikels zoals Matrix Aviation en Oviation Limited op het Eiland Man.

Antwerpen

De Belgische fiscus liet naar aanleiding van onze Paradise Papers-onthullingen al weten dat het zeer moeilijk is om de exotische constructies achter de jets te ontdekken. Ook al vonden we zeker ook jets die naar ons land leiden. Zoals een Cessna Citation X, prijskaartje 16 miljoen euro, die officieel eigendom was van de postbusvennootschap High Ten Limited op de Kaaimaneilanden. Maar twee dagen na de registratie van de privéjet in 2006 op de Kaaimaneilanden zagen vliegtuigspotters het toestel al in Antwerpen, waar de eigenaar en gebruiker te vinden is. De Belgische fiscus had er ook het raden naar dat de lening om de jet te kopen ook gewoon was geregeld vanuit Brussel.
De Paradise Papers ontmaskerden ook een Britse miljonair die al vijf jaar woont in Brussel. Hij kocht in 2013 een tweedehands privéjet van het type King Air 350i. Via een postbusvennootschap op het Eiland Man, Gresley Aviation Limited, dat eigendom is van een trust in nog een andere belastingparadijs, Guernsey. De Brit is gewoon zelf eigenaar van die trust. Uit gelekte mails blijkt de hele constructie hem meer dan een half miljoen euro aan btw te hebben uitgespaard.

Belastinginspectie

Eurocontrol weigerde ons cijfers te geven over het aantal privéjets waarvoor het facturen moet richten aan belastingparadijzen. Maar minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vraagt de gegevens nu op, naar aanleiding van onze Paradise Papers-onthullingen. Welke privéjets zijn bij Eurocontrol geregistreerd vanuit een belastingparadijs? De minister wil de gegevens laten overmaken aan onze Bijzondere Belastinginspectie.

Maar Eurocontrol is een internationale organisatie. En die kan niet gedwongen worden door de Belgische fiscus om de informatie over te maken. Daarom heeft Van Overtveldt de gegevens opgevraagd in een brief aan zijn federale collega-minister van Mobiliteit François Bellot (MR). En Van Overtveldt vraagt meteen ook alle gegevens op voor de 40 andere landen die lid zijn van Eurocontrol. ‘Het spreekt voor zich dat we hierbij het Europees belang niet uit het oog mogen verliezen’, schrijft de minister van Financiën. ‘Want niet alleen de Belgische fiscus derft inkomsten door deze constructies. De gegevens in het bezit van Eurocontrol en andere instanties kunnen een bron van informatie zijn voor vele betrokken landen in hun strijd tegen de fiscale fraude, een wereldwijd gedeelde ambitie.’
Als de minister daarin slaagt, kan het een berg aan info opleveren voor tal van Europese lidstaten. Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), met wie De Tijd de Paradise Papers mee onderzocht, maakte bekend dat alleen al op het Eiland Man zo’n duizend privéjets zijn ingeschreven.

Bron: De Tijd, 30/12/2017. (https://www.tijd.be/politiek-econom...ivejets/9967647)

Eigen mening: Ik denk dat onze minister van Financiën Van Overtfeldt een wijze beslissing neemt door de documenten bij Eurocontrol aan te vragen. Je hoorde een aantal weken terug in de media de paradise papers verschijnen. Daarvoor verschenen de panama papers. Documenten die waren uitgelekt waaruit bleek dat er lekken waren naar belastingparadijzen. Verder dan deze mediaberichten heb ik niet veel meer gehoord van zaken die ze echt gingen ondernemen om deze belastingfraude aan te pakken. Ik denk dat de minister hier een goed voorbeeld geeft door dit probleem aan te pakken en te willen onderzoeken. Ik hoop van harte dat er nu meer informatie uit dit onderzoek komt en dat er meerdere koppen aan het rollen komen. Ik denk ook dat als de minister er echt werk van wil maken, dat hij dit onderzoek kan opentrekken, en niet enkel door moet voeren op vlak van privéjets. Een privéjet die, door ingeschreven te zijn op een eiland, 4 miljoen euro niet heeft betaald, dat is de moeite waard om te onderzoeken. We worden in België overspoeld door nieuwe taksen en belastingen, maar de grote multinationals en rijke personen krijgen een vrijpas.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 30th December 2017, 23:33
leonie.v*nroey leonie.v*nroey is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Kessel
Posts: 72
Ik kan mij vinden in de mening van Aurélie. Ik wil hier echter nog wel een bedenking aan toevoegen. Is het niet aan de omgeving om hier een correcte afweging te maken tussen een eerlijk belastingstelsel voor iedereen en België aantrekkelijk maken voor grote bedrijven. Men moet niet alleen de vinger wijzen als ze deze belastingontduikingen ontdekken maar ook de achterpootjes op een goede manier sluiten. De controleurs moeten hierbij steeds aandachtig zijn voor deze manieren van belastingontduiking. Het is niet de bedoeling dat diegene die geld en kennis genoeg hebben de nodige belastingen ontduiken en hun verantwoordelijkheden kunnen ontlopen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 07:24.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.