actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 22nd December 2017, 19:31
Ben C*auwels Ben C*auwels is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2015
Locatie: Nijlen
Posts: 43
De ‘Halloween planetoïde’ scheert in 2018 opnieuw langs onze aarde

De ‘Halloween planetoïde’ scheert in 2018 opnieuw langs onze aarde

Deze ‘griezelige’ planetoïde lijkt zelfs op een menselijk schedel!
In oktober 2015 bracht hij ons al een bezoekje, de Halloween planetoïde. Op slechts 486.000 kilometer scheerde hij onze planeet voorbij. Hij dankt zijn naam aan zijn het feit dat hij op Halloween het dichts bij onze planeet in de buurt kwam. En niet onbelangrijk: op bepaalde momenten in zijn rotatie en in het goede licht, lijkt hij precies op een menselijke schedel.

TB145
Het object heet eigenlijk TB145 en werd voor het eerst op 10 oktober 2015 in Hawaii waargenomen. Verschillende teams van astronomen, waaronder NASA, richtte destijds hun instrumenten op de planetoïde in de hoop meer over de TB145 te weten te komen. Daaruit blijkt onder meer dat de rotatieperiode tussen de 2,94 uur en de 4,78 uur ligt. “Het object is tussen de 625 en 700 meter groot en qua vorm lijkt het een beetje op een afgeplatte ellipsoïde,” vertelt onderzoeker Pablo Santos-Sanz.

Eigenschappen
De reflectiviteit van het oppervlak van de planetoïde is ongeveer 5 a 6 procent, wat inhoudt dat het ongeveer 5 of 6 procent zonlicht weergeeft. “Dit betekent dat het erg donker is, slechts iets meer reflecterend dan houtskool,” legt de Spaanse astrofysicus uit. Op dit moment is de planetoïde 3,7 astronomische eenheden (de gemiddelde afstand van de aarde tot de zon) van onze planeet verwijderd. “Het heeft een magnitude van 26,5, wat betekent dat het alleen zichtbaar is vanaf de aarde met behulp van zeer grote telescopen of ruimtetelescopen.”

Wetenschappers denken dat de Halloween planetoïde in feite een voormalige komeet kan zijn, die zijn vluchtige stoffen heeft verloren nadat hij verschillende keren om de zon draaide. In het algemeen zijn planetoïde en kometen te onderscheiden door hun samenstelling. Zo is een planetoïde meer rots- en metaalachtig, terwijl een komeet meer ijs bevat. Toch zijn ze soms lastig uit elkaar te houden en worden de grenzen steeds diffuser.

2018
Binnenkort zal de Halloween planetoïde nog een keer langs de aarde scheren. Dit zal gebeuren in november 2018. Dit keer zal hij alleen wat verder van de aarde af zijn dan de vorige keer. “Hoewel de omstandigheden dan niet heel gunstig zijn, zullen we wel in staat zijn om nieuwe gegevens te verzamelen die kunnen helpen om onze kennis van deze massa en andere soortgelijke massa’s die dicht bij onze planeet komen, te vergroten,” stelt Santos-Sanz.

De volgende meer opwindende ontmoeting met TB145 zal wederom rond Halloween plaatsvinden in het jaar 2088. Het object nadert dan de aarde tot een afstand van ongeveer 20 maanafstanden.

Bron: Scientias, 22 december 2017, https://www.scientias.nl/halloween-...-opnieuw-aarde/

Mijn mening:
Ik vind het altijd zeer interessant om meer informatie uit de ruimte te weten te komen. Het onderzoek naar asteroïden stamt al van heel lang geleden af. Zo aanschouwden de Maya's, Grieken, Romeinen, ... ook al asteroïden. In elke beschaving hadden ze een andere betekenis. Kometen hebben een bepaalde staart wanneer ze naar de zon vallen, zo bepaalden deze oude volkeren welke rampzalige gevolgen hun beschaving zou meemaken. Deze staart komt er door de verbranding van ijs en stof op de komeet.

Ik vind het spectaculair dat de mensheid door middel van de baanvergelijking van een komeet kunnen bepalen hoe lang het duurt voordat de komeet terug te zien zal zijn. Het bekendste voorbeeld lijkt mij de komeet van Halley, die om de 76 jaar tevoorschijn komt. Halley heeft in zijn tijd (17e eeuw) de periode van de komeet kunnen vaststellen op basis van gedocumenteerde beschrijvingen die enkele eeuwen daarvoor zijn gemaakt. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat je als leerkracht (zeker leerkracht Fysica) achtergrondinformatie hebt over kometen: vanwaar ze komen, waarom is het interessant deze te bestuderen, welke fenomenen er verklaard kunnen worden, ... .

PS: De volgende waarneming van de komeet van Halley zal in het jaar 2061 plaatsvinden, iets om naar uit te kijken dus!
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:25.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.