actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 14th December 2017, 18:04
Michiel.V*rheyen Michiel.V*rheyen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: merksplas
Posts: 69
Goed nieuws: "Energiefactuur zal iets goedkoper worden volgend jaar"

Goed nieuws: "Energiefactuur zal iets goedkoper worden volgend jaar"
Elektriciteit wordt volgend jaar iets goedkoper, aardgas mogelijk iets duurder voor Vlaamse gezinnen en kmo's. Dat blijkt uit de nieuwe distributienettarieven die de Vreg vandaag heeft vrijgegeven. De regulator verwacht dat de totale energiefactuur voor gezinnen volgend jaar zal dalen.
De distributienettarieven - de tarieven voor de aanleg en het onderhoud van de netwerken voor het vervoer van energie - gaan volgend jaar licht omlaag voor stroom: met gemiddeld 17 euro per jaar voor de gezinnen, en met 212 euro voor kmo's. Voor aardgas gaan ze licht omhoog: met gemiddeld 6 euro per jaar voor de gezinnen en met met 14 euro per jaar voor de kmo's.
Impact op totale factuur?
Wat betekent dit voor de totale factuur? Voor elektriciteit gaat het om een daling. De distributienettarieven zijn goed voor de helft van de totale factuur, en ook de Turteltaks van zowat honderd euro is afgeschaft. De enige onbekende is de prijs van de grondstof elektriciteit. Maar het is onwaarschijnlijk dat die kostprijs zo zal stijgen dat ze de dalingen van de andere componenten zal teniet doen.
Voor aardgas is de uitkomst minder duidelijk. De distributienettarieven gaan wel licht omhoog, maar het is nog niet duidelijk hoeveel de pure aardgasprijs zal bedragen. Maar, zo stelt de Vreg, "we verwachten dat de totale energiefactuur van gezinnen in Vlaanderen die zowel elektriciteit als aardgas verbruiken, zal dalen vanaf 1 januari 2018".
"Het gaat om gemiddelden"
Het gaat voor alle duidelijkheid om gemiddelden. In de Westhoek (distributienetbeheerder Infrax West) en Limburg (Inter Energa) is er zelfs een lichte stijging van de distributienettarieven. Ook voor kmo's verwacht de Vreg een dalende impact op de totale elektriciteitsfactuur, de impact op de aardgasfactuur voor kmo's is net als voor gezinnen minder duidelijk.
De distributiekosten voor stroom gaan omlaag omdat de netbeheerders van de Vreg minder kosten mogen doorrekenen. Dat komt vooral omdat de netbeheerders verwachten minder te moeten uitgeven aan steuncertificaten voor bijvoorbeeld groene stroom. Ook al is de daling van de tarieven beperkt, het betekent wel een trendbreuk tegenover de almaar stijgende tarieven van de voorbije jaren.
Zonnepanelen leveren meer op
Ook eigenaars van zonnepanelen zullen als gevolg van de aanpassing van de distributiennettarieven voor elektriciteit in 2018 iets meer overhouden aan hun installaties. Daardoor daalt namelijk ook het prosumententarief.
Het prosumententarief is wat eigenaars van zonnepanelen betalen voor het gebruik van het distributienet. Het tarief werd ingevoerd omdat bij eigenaars van zonnepanelen het werkelijke gebruik van het distributienet onvoldoende in rekening werd gebracht. De factuur werd op die manier doorgeschoven naar de netgebruikers zonder zonnepanelen. De invoering van het prosumententarief in 2015 maakte hiermee komaf.
Doordat het distributienettarief daalt, daalt ook dat prosumententarief en houden de eigenaars dus iets meer over aan hun stroomproductie. Voor eigenaars met een terugdraaiende teller en met een standaard installatie van 4,2 kW en zonder netto verbruik daalt het prosumententarief in 2018 gemiddeld van 436 naar 420 euro, aldus de Vreg.

Bron: De morgen, 14/12/2017: https://www.demorgen.be/economie/go...-jaar-bab84042/

Eigen mening: Ik vind het een goede zaak dat de energieprijs daalt. In België is de energieprijs hoog als je dit gaat vergelijken met andere Europese landen. Dit komt door de ingewikkelde structuren in ons land. Zo moet er de energieleverancier zijn winst hebben, de netbeheerder en de politiekers die in de adviesraden zetelen. Dit heb ik ander artikel gelezen. Dit was ook de hoofdreden waarom de verlichting langs de wegen in België aan blijft in de nacht. Niet enkel voor de veiligheid maar vooral omdat hier enorm veel geld mee gemoeid is.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 00:48.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.