actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 9th December 2017, 14:23
Björn.R*ombaut Björn.R*ombaut is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2017
Locatie: Noorderwijk
Posts: 31
Wink Daar is de kou, daar zijn de vogeltjes met honger

We krijgen opnieuw een winterprik op ons bord en dat is triest nieuws voor de vogels in uw tuin. Want hoe kouder het is, hoe minder voedsel de dieren vinden met soms de dood tot gevolg. Maar u kunt hen helpen door eten aan te bieden. Hendrik Moeremans, persverantwoordelijke bij Natuurpunt, legt uit hoe u het best te werk gaat.

In de klassieke Belgische tuin komt de merel het vaakst voor, maar u kunt ook heel wat vinken en koolmezen spotten. In redelijk veel tuinen duikt er soms ook één roodborstje op. Meer is zeldzaam, want volgens Hendrik Moeremans is dit schattige vogeltje nogal vinnig naar (mannelijke) soortgenoten toe. Kunnen ook voorkomen in de tuin: pimpelmezen, eksters, kauwen, kraaien, keten, sijsjes, groenlingen, grote bonte spechten en boomklevers. Letterlijk gasten van verschillende pluimage.

Wat staat er op het menu?

'Vogels hebben verschillende behoeften', zegt Moeremans. 'Het beste wat je kunt doen, is gevarieerd voederen. Stel: je hebt een grote voedertafel en legt er maar één type voedsel op, dan leg je maar één vogelsoort in de watten. De kans is ook groot dat de opportunisten uit het vogelrijk, denk aan kauwen, vaker komen aanvliegen.'

De expert raadt daarom aan om te variëren wat betreft het eten en de manieren waarop je lekkers aanbiedt. Zo is een netje pinda’s meer geschikt voor behendigere vogels zoals mezen, maar minder aanlokkelijk voor grotere vogels. 'Ga - indien mogelijk - voor een combinatie van vogelhuisjes, voederplaten en netjes. Een voederplank of -huis met afdak is dan weer een goed idee om te voorkomen dat het eten beschimmelt.'

Veiligheid boven

Let er ook op dat je planken en consorten op een veilige plek installeert. 'In ons land jagen veel huiskatten op vogels, daarom is het belangrijk om de voorraad eten op hoogte aan te bieden. Voor de gevederden is het ideaal dat ze een mooi overzicht hebben en makkelijk kunnen vluchten als er gevaar dreigt', klinkt het. Extra aandachtspunt: maak dat de voederplaatsen niet te dicht bij een raam staan, zo kunnen de vogels er niet tegen vliegen. Als je een huisje aan een raam kleeft, weten de dieren dat ze niet in die richting kunnen vliegen. 'Om die reden kleeft met ook stickers op bushokjes enzovoort', weet Moeremans.

Beter vroeg dan te laat

De kenner geeft nog mee dat je nu al mag beginnen voederen, nog voor de winter officieel in het land is. 'Het is slim om er nu al mee te starten. Veel vogels leggen een vast parcours af. Ze weten waar ze op een veilige manier aan voedsel geraken. Bij koudere weersomstandigheden, verliezen de dieren heel wat lichaamswarmte. Als ze dan weten waar ze naartoe kunnen, zijn ze enorm geholpen.' Klaar om vogels te verwelkomen, dan vergeet je volgens Moeremans ook beter geen water. 'Water is in de winter schaarser. Voorzie een kommetje om te voorkomen dat de beestjes uitdrogen. Als het sneeuwt, kan je ook een sneeuwbal in een kommetje aanbieden op het platform.'

Extra tips:

- Controleer of de vogels komen eten en vul de voorraad met mondjesmaat aan. Het heeft geen zin om veel voedsel te verspreiden en dat te laten beschimmelen. Daar kunnen de dieren flink ziek van worden.

- Vetbollen kunnen het hele jaar door, maar ze worden pas echt interessant als het koud is. Veel vogelsoorten verliezen ettelijke percentages lichaamsgewicht per nacht en zo’n bol fungeert dan als een energiereep. Dit is interessant voedsel om hen te wapenen tegen de winter.

- Maak het eten makkelijk toegankelijk voor de meest kieskeurige vogels, maar vergeet de zogenaamde ‘opportunisten’ niet. Zij hebben het iets makkelijker om eten te vinden omdat ze minder veeleisend zijn - slimme kauwen pikken pieren uit de grond - maar kunnen je hulp ook best gebruiken.

- Geef geen gezouten voedsel, want dat kan tot uitdroging leiden. Let ook op met brood. Korstjes kunnen geen kwaad, maar grote stukken zijn minder ideaal. De vogels krijgen een vol gevoel, zonder dat ze veel voedingswaarde opnemen. Focus liever op pinda’s (zeer populair en voedzaam) en een mix van zaden.

- Woon je dicht bij een natuurgebied en heb je een weelderige tuin met struiken en boompjes, dan krijg je veel vogels op bezoek. Niet veel vogels in de tuin?Dan kan je die mits enkele aanplantingen uitnodigender maken. Kleine vogels zijn schuchter en komen pas langs als ze zich veilig voelen.

Eigen mening:
ik vind het persoonlijk wel goed dat sommige mensen ervoor zorgen dat vogels in nood te eten krijgen. Het zou spijtig zijn mochten er talloze vogels sterven door de kou mede door hongersnood. Het is te hopen dat taferelen zoals mensen die eten met vergif uitzetten, dit jaar (en ook volgende jaren) vermeden wordt. Of mensen die eten te laag uitzetten zodat katten of honden de diertjes kunnen doodbijten, wat een jammerlijke zaak zou zijn. Het is ook gewoon zo dat België heel veel beton heeft liggen, wat het eten zoeken voor de diertjes het een stuk moeilijker maakt, daarom vind ik wel dat we persoonlijk aangesproken moeten zijn en er mede voor zorgen dat zij toch de winter overleven.

Bron: De Standaard, 9/12/2017, 8.00h
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171208_03231894
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 12:07.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.