actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 18th November 2017, 16:35
Ellen.B*smans Ellen.B*smans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Ranst
Posts: 85
Een eerste huis kopen wordt moeilijker

Een eerste huis kopen wordt moeilijker

De bakstenen droom wordt iets moeilijker te verwezenlijken. De banken willen het bedrag dat een consument kan ontlenen beperken tot 90 of 80 procent van de aankoopsom van een woning.

Dat de woningprijzen in ons land hoog zijn, is al langer stof tot debat. De Nationale Bank waarschuwde al herhaaldelijk voor toenemende risico's op de Belgische vastgoedmarkt en maande de banken aan tot voorzichtigheid in hun kredietverschaffing. Vandaag hebben de banken voor zo'n 187 miljard euro aan hypothecaire kredieten uitstaan. Dat is goed voor quasi 18 procent van alle leningen die de banken verschaffen, al zijn er grote onderlinge verschillen bij de banken.

In ons land kun je een hypothecair krediet krijgen dat de volledige aankoopsom van een woning of appartement dekt, iets wat in andere landen niet vanzelfsprekend is. De Nationale Bank ziet daarin een dubbel gevaar: de schuldenlast van de Belgische gezinnen blijft stijgen en de banken stapelen bijkomende kredietrisico's op.

"Het klopt dat vooral de schulden van de gezinnen de voorbije jaren fors zijn gestegen", zegt Hans Bevers, hoofdeconoom van Bank Degroof Petercam. De Belgische gezinnen en particulieren hebben nu een schuld van 190 procent van het bbp. De Europese Commissie houdt vast aan een aanvaardbare bovengrens van 133 procent.

Bevers is niet verontrust, maar zegt dat het goed is dat het debat vandaag een aanvang neemt. "Als je kijkt naar de vastgoedprijzen, dan kun je niet hardmaken dat er sprake is van een oververhitting, de lage rente in acht genomen. Die rente blijft de komende jaren overigens ook nog laag. Ook als je de prijzen afzet tegen het gemiddelde beschikbare gezinsinkomen, dan is er geen reden tot ongerustheid."

Maar dat betekent daarom niet dat er geen gevaar is, waarschuwt Bevers. "Dat de Nationale Bank haar rol van poortwachter voor de financiële stabiliteit opneemt, kun je haar bezwaarlijk kwalijk nemen. Integendeel, het is goed dat de alarmbellen rinkelen. Want een verdere ongebreidelde stijging van de schulden gecombineerd met stijgende vastgoedprijzen is een debat waard."

Buffer


De Nationale Bank, die momenteel de laatste hand legt aan een studie omtrent de vastgoedmarkt en de kredietverschaffing, zou de banken kunnen opleggen dat ze meer geld opzijzetten als buffer voor mogelijke wanbetalingen. De banken gaan niet vanzelf strenger worden qua kredietvoorwaarden. De hypotheeklening is een sterproduct voor de banken, met veel concurrentie op die markt.

De Nationale Bank zou echter ook een hypothecair krediet voor particulieren kunnen beperken tot een bepaald percentage van de waarde. Johan Thijs, de topman van KBC, liet zich over die laatste optie al gunstig uit bij de voorstelling van de kwartaalresultaten van KBC. Thijs is ook voorzitter van Febelfin, de koepelvereniging van de Belgische banken. Al haastte hij zich om eraan toe te voegen dat dit een individueel standpunt was, geen sectorstandpunt.

Toch staan de andere grootbanken niet weigerachtig tegenover de piste, blijkt uit een rondvraag van De Tijd. De Nationale Bank liet zich al eerder op die manier uit, maar de regering ging toen op de rem staan. De bankenwet voorziet het fiat van de regering. Een standpunt wordt verwacht eenmaal de Nationale Bank haar rapport klaar heeft.

Datum: 17/11/2017
Bron: De Morgen
https://www.demorgen.be/economie/ee...ijker-b8aff921/

Eigen mening: Ik vind het heel jammer dat er zo veel jonge gezinnen zijn die geen huis kunnen kopen, omdat de vastgoedprijzen zo hoog liggen. Totdat ik dit artikel las, was ik er dan ook van overtuigd dat de huidige hypothecaire kredieten, die de de volledige waarde van het huis of appartement dekken, een goede zaak waren. Ik had er zelf geen idee van dat de schuldenlast van de Belgische gezinnen zo hoog lag en dat dus de banken enorme risico’s nemen als ze op deze manier een jong koppel of gezin financieel ondersteunen. Ik vind het echter geen goed idee om de kredieten terug te schroeven naar een lager percentage en denk dat er een andere oplossing moet gevonden worden. Als gezinnen van in het begin meer geld op tafel moeten leggen, gaat de drempel om je te settelen nog groter worden. Dit kan niet de bedoeling zijn. Tegenwoordig verspreiden de media steeds meer ‘verontrustende cijfers’ over jongeren die meer de auto nemen, later aan kinderen beginnen, later trouwen en dus ook langer bij hun ouders wonen. Het verwondert me niets dat we pas later aan ons ‘echte’ leven beginnen. Ik vind dat we meer steun moeten krijgen vanuit de overheid en dat ze ons meer zekerheid moeten bieden, zodat ook wij ons kunnen settelen, zonder schulden te maken.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 19:02.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.