actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Mobiliteit
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 9th November 2017, 10:42
Bryce.N*casi Bryce.N*casi is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2017
Locatie: Mol
Posts: 31
Treinen rijden dan toch niet zo stipt

Wat treinreizigers al langer aanvoelen, is nu ook bewezen: hun trein rijdt minder stipt dan de officiële stiptheidscijfers van de spoorwegen aangeven. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop en TreinTramBus.

De manier waarop het spoor communiceert over de stiptheid is reizigers al langer een doorn in het oog. Traag, onduidelijk en niet altijd in overeenstemming met hun aanvoelen. Of rijdt 90 procent van de treinen echt op tijd, zoals de maandelijkse statistieken aangeven? Kees Smilde van reizigersvereniging TreinTramBus meent van niet. "Die cijfers lijken in niets op de ervaring die reizigers elke dag opdoen."

Daarom sloegen TreinTramBus en Test-Aankoop een jaar lang de handen in elkaar om de stiptheid zelf te analyseren. Het is de eerste keer dat ze zo'n grootschalig onderzoek uitvoerden. En wat blijkt? Hun resultaten zijn een pak slechter dan die van de spoorwegen. Zo reed de voorbije 12 maanden maar 58 procent van de treinen tussen Hasselt en Brussel op tijd (zie tabellen onderaan).

"Niet realistisch"

Consumentenvereniging Test-Aankoop pleit voor meer transparantie op het spoor. “Wij baseren ons onderzoek op de vertragingsattesten die de NMBS zelf uitgeeft. Die gedetailleerde cijfers hebben ze dus, maar ze worden niet meegerekend in de stiptheid. Daarvoor worden andere parameters gebruikt”, zegt woordvoerder Simon November. "Helaas is de uitkomst niet echt realistisch."

Zo telt het spoor enkel een vertraging mee op de lijn Luik-Oostende als die in het eindstation Oostende zes minuten of meer bedraagt. November: “Maar vaak is de vertraging al opgebouwd in Brussel, waarna ze in het tweede deel van het traject wordt goedgemaakt. Resultaat: geen officiële vertraging. Maar de vele reizigers tussen Leuven en Brussel komen wel te laat aan.”

Een ander verschil is het meetpunt dat de spoorwegen gebruiken. Zij klokken af op het moment dat een trein het eerste Brusselse station binnenrijdt. Vanuit Antwerpen is dat bijvoorbeeld Brussel-Noord. “Maar de meeste vertragingen ontstaan net in de spoortunnel tussen noord en zuid, die een echte flessenhals is”, zegt November.

Overleg

Het is niet de eerste keer dat reizigers de stiptheidscijfers op het spoor betwisten. Overleg met de spoorwegen leverde voorlopig niets op. “Tot nu toe weigeren ze mee te werken, maar wij hopen dat ze bijdraaien”, zegt Smilde. “CEO Sophie Dutordoir zegt dat ze reizigersinformatie hoog in het vaandel draagt. Welnu, dit is de ideale gelegenheid.”

Gevraagd om een reactie laat NMBS-woordvoerder Bart Crols weten dat de spoorwegen elke maand al een uitgebreid stiptheidsrapport opstellen. Reizigers kunnen dat uitpluizen via de website. Ook spoorbeheerder Infrabel benadrukt dat de berekening conform de regels verloopt. Die liggen vast in het beheerscontract tussen de overheid en het spoor.

"Op papier kloppen die cijfers, maar het is logisch dat reizigers zich daar niet in herkennen", verduidelijkt spoorspecialist Herman Welter. Hij verwijst naar de vertragingen onder de zes minuten of kleine wijzigingen waardoor reizigers hun aansluiting missen. "Die hebben soms grote gevolgen, maar vind je niet terug in de statistieken."

Bijkomende oorzaak zijn de "enorme buffertijden" die de NMBS voorziet in haar dienstregeling, zegt Welter. "Daardoor kunnen vertragingen vaak worden opgehaald voordat de trein in het eindstation aankomt."

Bron: De Morgen 9/11/2017
https://www.demorgen.be/binnenland/...stipt-bc2e2d28/
_________________

Ik twijfelde al een beetje bij het lezen van de titel of dit niet zou gezien worden als boechtartikel. Treinen die te laat zijn in België is geen nieuws meer. En dat NMBS hun cijfers een klein beetje manipuleert om toch positief in het nieuws te komen verbaast me evenmin. Als je dit vergelijkt met Japan, waar het personeel door de grond zakt van schaamte als de trein meer dan een minuut te laat is, of in Londen, waar er toch een trein rijdt om de 7 minuten, zie je hoeveel beter het kan. Ik ben blij dat ik tot de gelukkige Belgen met een rijbewijs behoor.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:08.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.