actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 20th October 2017, 18:05
jonas.m*as jonas.m*as is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2017
Locatie: Vosselaar
Posts: 7
Madrid geeft Catalonië twee nieuwe deadlines

De Spaanse regering gaat de procedure opstarten om de Catalaanse autonomie terug te schroeven. Dat heeft premier Mariano Rajoy volgens Spaanse media verklaard nadat de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont dreigde het parlement te laten stemmen over onafhankelijkheid als er geen overleg komt met Madrid.
Wat heeft Catalonië geantwoord?

In zijn antwoord aan Rajoy, 10 minuten voor de deadline van 10 uur vanochtend, zei Puigdemont dat de 'opschorting van de onafhankelijkheidsverklaring' van kracht blijft, maar stuurde hij ook een waarschuwing: ‘Als de (Spaanse, red.) overheid blijft weigeren om in dialoog te gaan en een repressief beleid blijft voeren, dan kan het Catalaans parlement, als het dat het opportuun acht, overgaan tot de stemming over een formele onafhankelijkheidsverklaring, wat het niet heeft gedaan op 10 oktober.’

Puigdemont antwoordde daarmee strikt genomen wel degelijk op de vraag van Madrid of Catalonië de onafhankelijkheid al dan niet heeft uitgeroepen. Het parlement heeft dat op 10 oktober niet formeel gedaan, zegt hij immers op het einde van zijn brief. Maar door te zeggen dat het dat alsnog kan doen als er geen dialoog komt, maakte Puigdemont wel duidelijk dat hij die stap niet uitsluit.

Hoe reageert de Spaanse regering?

Rajoy nam geen genoegen met het antwoord van Puigdemont, zo bleek bijna onmiddellijk uit een mededeling van de Spaanse regering. Het uitblijven van een expliciet intrekken van de onafhankelijkheid wordt gezien als het niet tegemoetkomen aan de eis van de regering.

Daardoor komt het Spaanse dreigement om de Catalaanse bevoegdheden in te trekken weer iets dichter bij de uitvoering.Rajoy heeft voor zaterdag een buitengewone ministerraad bijeengeroepen om artikel 155 te activeren. Dat is het grondwetsartikel waarmee de regering in Madrid een aantal bevoegdheden van de regionale overheid in Catalonië kan overnemen. Zaterdag beslist de regering welke bevoegdheden dat juist zullen zijn. Vanaf vandaag buigt een aantal ministers zich daar al over, samen met een aantal mensen van de sociaaldemocratische PSOE, die in de oppositie zit.

Betekent dit dat Madrid de touwtjes in handen neemt in Catalonië?

Daar staan we een stap dichterbij. Maar artikel 155 wordt pas van kracht na de goedkeuring door de voltallige vergadering van de Spaanse Senaat. Pas als dat gebeurd is, is de inperking van de Catalaanse autonomie een feit. De stemming van de Senaat kan naar verwachting plaatsvinden eind volgende week.

Enkel een duidelijk signaal van de Catalaanse regering dat ze afziet van onafhankelijkheid, kan Madrid misschien nog van gedachten doen veranderen. Voor zo'n signaal lijken nu weer twee deadlines te gelden: zaterdag als Catalonië wil tegenhouden dat de procedure voor artikel 155 in gang wordt gezet, en de stemming van de Senaat, waarschijnlijk eind volgende week, als ze wil verhinderen dat artikel 155 ook werkelijk toegepast wordt.

Bron:
de Standaard, 20 oktober 2017, via http://www.standaard.be/cnt/dmf20171019_03140938

Eigen mening:
Als de Senaat artikel 155 werkelijk gaat toepassen, neemt het de Catalaanse 'rechten' dan niet volledig af? Dat is wat ik mij bij heel deze kwestie afvraag. Natuurlijk snap ik waarom Madrid niet wilt dat Catalonië de onafhankelijkheid uitroept, maar als Madrid artikel 155 echt goedkeurt en ook uitvoert, is dat wel heel drastisch. Ook vraag ik mij af waarom artikel 155 zelfs is opgesteld.
Men wist dus toen al, wanneer men het opstelde, dat zo een situatie zich vroeg of laat zou voordoen. Natuurlijk ook uit eigenbelang, aangezien Catalonië volgens bronnen maar liefst 20% van de Spaanse economie bezit.
Vanuit mijn standpunt zou Madrid artikel 155 niet mogen goedkeuren en uitvoeren. Akkoord, Catalonië is tot op de dag van vandaag nog altijd deel van Spanje en moet naar de Spaanse overheid luisteren op enkele belangrijke vlakken. Maar Catalonië heeft een eigen cultuur en een eigen taal. Vergelijk het zelf maar even met België.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 14:12.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.