actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 19th October 2017, 21:47
Nathalie H*ybrighs Nathalie H*ybrighs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2017
Locatie: Ham
Posts: 38
Katholiek onderwijs vraagt uitstel hervorming

Katholiek onderwijs vraagt uitstel hervorming

Ook het katholiek onderwijs vraagt donderdag dat de hervorming van het secundair onderwijs uitgesteld wordt tot september 2019.

Eerder hadden onder meer ook al de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) en het gemeenschapsonderwijs (GO!) voor uitstel gepleit. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) laat weten dat ze binnenkort alle onderwijsverstrekkers uitnodigt om hun standpunt uiteen te zetten.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits wil de hervorming van het secundair onderwijs laten starten in september 2018.
Het katholiek onderwijs wil dat liever een jaar later, dus in 2019, zien gebeuren. De koepel legt er donderdag vooral de nadruk op dat voor de onderwijshervorming nieuwe leerplannen nodig zijn.

Streven naar kwaliteit’
‘De belangrijkste doelstelling van de hervorming is immers dat jongeren een betere studiekeuze kunnen maken. Dat vraagt visievorming en nieuwe leerplannen, die de visie in concreet onderwijs vertalen. Scholen en leraren hebben ook tijd nodig om zich grondig voor te bereiden’, zegt katholiek onderwijs Vlaanderen in een persbericht.
De koepel laat ook weten dat het katholiek onderwijs zich wil engageren om tegen begin schooljaar 2018-2019 die nieuwe leerplannen te ontwikkelen en die tijdens dat schooljaar toepassen. Zo krijgen alle scholen voldoende tijd om zich grondig voor te bereiden met het oog op een gezamenlijke start in 2019, luidt het
‘De leerplannen wil katholiek onderwijs Vlaanderen in de komende twee jaar samen met haar scholen en leraren ontwikkelen, in de praktijk brengen en aftoetsen. Want ook nu blijven wij streven naar kwaliteit’, besluit Lieven Boeve, directeur-generaal katholiek onderwijs Vlaanderen.

Vlaams minister van Onderwijs Crevits laat donderdag weten dat ze binnenkort alle onderwijsverstrekkers uitnodigt om hun standpunt uiteen te zetten. Crevits vindt het logisch dat er vragen zijn en roept iedereen bij zich om een weloverwogen keuze te maken, luidt het nog.

Bron : De Standaard, 19/10/2017
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171019_03141410

Mening : Er zijn natuurlijk nieuwe leerplannen nodig om de hervorming van het secundair onderwijs te kunnen toepassen. Maar om daarvoor weer uitstel te geven weet ik niet of dat nut heeft. Dat is alleen maar uitstellen om uit te stellen volgens mij. Ze zijn al langer aan het zeggen dat ze de leerplannen gaan aanpassen en dat is nog altijd niet gebeurd, toch voor de meeste niet in elk geval. En de scholen en leerkrachten hebben dan toch nog genoeg tijd volgens mij om zich daarop voor te bereiden. Het is niet dat daar nu pas voor het eerst over gepraat word denk ik dan. Maar daarom is het in elk geval goed dat minister Crevits de onderwijsverstrekkers samen roept zodat daar definitief een datum kan op gezet worden. En hopelijk komt dit het onderwijs ten goede!

Laatst aangepast door Nathalie H*ybrighs : 19th October 2017 om 22:00.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 20th October 2017, 01:40
Bart.V*nderLinden Bart.V*nderLinden is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Nijlen
Posts: 100
Leerplannen en algemene basis

Ik ben het eens met Nathalie dat uitstellen geen goed idee is.

Citaat:
We moeten vandaag aan onze toekomst werken, niet morgen.


De nieuwe leerplannen vind ik een goed idee. Enerzijds zullen er vele onder ons zeggen 'gaan ze dit nu weer veranderen?', anderzijds denk ik echt dat nieuwe leerplannen broodnodig zijn voor vakken van de toekomst.

Zo zien we bijvoorbeeld dat er STEM is bijgekomen. Technieklessen zijn niet enkel meer houtbewerking of elektriciteit maar bevatten ook programmeren en systemen ontwerpen.
Ook in andere vakken zien we vernieuwingen en digitalisering.

Er zijn nu al zogenoemde 'FabLabs' voor innovatie, engineering en ontwikkeling.

De leerplannen lopen hier een beetje achterop. Ik merk bijvoorbeeld bij Informatica dat er een snakkend tekort is aan vernieuwende leerplannen en dat de Vlaamse informaticakoepel hierop aandringt aan de overheid om daar werk van te maken.

Contradictorisch genoeg zijn er steeds minder inschrijvingen in deze richting.
Ook het aantal uitstromers van leerkrachten is groter dan de instroom.
Er zal dus een groot tekort aan leerkrachten zijn binnen 10 jaar.
Daarom vind ik ook dat de leerplannen minder 'verplicht' moeten opleggen en tegelijkertijd meer 'optionele' vaardigheden toevoegen. Nu moeten we ons strikt houden aan het leerplan maar mogen we onze authenticiteit niet verliezen en moeten we 'los' komen van onze voorbereiding. Ik denk dat leerplannen hier in kunnen helpen. Een leerkracht die met authenticiteit, waarheid en passie lesgeeft is naar mijn insziens een betere leerkracht dan iemand die 'alles volgens het boekske' en 'alles volgens het leerplan' doet en de voorgaande eigenschappen compleet mist.
Laat ik niet veralgemenen en er een zwart-wit verhaal van maken. Een goede combinatie van beiden kanten geeft evenwicht.

Nieuwe leerplannen anno 2018, ja graag.

Dan heb ik ook ergens opgevangen dat Hilde Crevits een algemene basis voor iedereen wilt.
Ik begrijp dat de achterliggende gedachte hiervan is dat iedereen de basisvaardigheden nodig heeft om in een samenleving te functioneren én dat leerlingen op 11-12 jaar meestal nog geen besef hebben van wat ze willen worden (zonder ook maar ooit datgeen gedaan te hebben!).
In dat opzicht is een brede basis dan wél goed. Leerlingen kunnen later een keuze maken en kunnen dus waarschijnlijk een betere keuze maken.

Toch heb ik mijn twijfels hierover. Er zijn nu eenmaal technische scholen die liever al willen starten met het degelijk opleiden van jongeren. Zij willen liefst de leerlingen een goede start vanaf het begin meegeven en hen niet 2 jaar algemene vakken (of zo van alles een beetje) laten volgen om dan op 4 jaar keihard te moeten doorwerken en focussen op de vervolgberoepen.

Het is beter dat de terminologie BSO TSO en ASO in de eerste graad worden afgeschaft. BSO geeft bij vele nog steeds een negatieve bijklank. Ouders zullen dan ook leerlingen niet meer zomaar naar een richting sturen waar het watervalsysteem (kijk hoe we er de term waterval aan toekennen, van hogerop naar beneden..) een gevolg van is.
Een algemene basis is in dit opzicht wel goed.

Indien ik minister van Onderwijs zou zijn zou ik Hilde Crevits nog wel volgen, maar zou ik het basispakket drastisch verminderen. Bijvoorbeeld 20uur/week een basisrooster voor iedereen met dan de resterende uren de optie aan de leerlingen zelf te laten. Zo kan iemand dus al bijvoorbeeld kiezen voor iets met elektriciteit én iets met lassen of autotechnieken. Of kan je zowel wetenschappen wiskunde volgen als sociale wetenschappen.
Of we kunnen nieuwe vakken inrichten, met gastsprekers uit het beroepsveld, animatoren (verder inspelen op muziek en drama uit het basisonderwijs) of anti-stress technieken zoals yoga, mindfullness of Transcendente Meditatie.

Nu ja, is het ook niet jammer dat leerlingen dan twee specialisaties kunnen kiezen maar uiteindelijk er maar één van kunnen kiezen...

Benieuwd of we dan toch de nieuwe leerplannen én algemene basis al reeds volgend jaar zien...
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 10:42.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.