actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 16th October 2017, 10:45
Romy.O*senblok Romy.O*senblok is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2017
Locatie: Retie
Posts: 37
Nijlpaardtanden lijken de vervanger te worden van olifantenivoor

De tanden van nijlpaarden zijn een gewilde bron van ivoor. Nu de olifant in Afrika strenger wordt beschermd, lijkt de handel in nijlpaardentanden een ongecontroleerde vlucht te nemen. Een onlangs gehouden onderzoek wijst uit dat er in importplaats Hongkong meer nijlpaardentanden binnenkomen dan exportlanden Oeganda en Tanzania zeggen te verhandelen.

Nijlpaardentanden worden vooral gebruikt voor uitgesneden ornamenten. Ze zijn goedkoper en beter te vervoeren dan de grote slagtanden van olifanten. Bovendien worden nijlpaarden minder goed beschermd en zijn ze gemakkelijker te vangen: de dieren zijn minder groot en zitten vaak op een kluitje bij elkaar in water. Onderzoeksbureau Traffic van het WNF schrijft dat nijlpaardentanden de laatste jaren steeds vaker worden gesignaleerd. 'Ze lijken de plaatsvervanger van olifantenivoor te zijn geworden.'

Van de handel in nijlpaardentanden loopt 90 procent via Hongkong

Aangezien nijlpaarden een 'kwetsbare' status hebben en niet 'bedreigd', mag er tot bepaalde quota in hun tanden worden gehandeld. Oeganda besloot in 2014 na de afname van nijlpaarden de tandenhandel in zijn geheel te verbieden. Hongkong is het wereldcentrum van de handel in wilde dieren. Van de handel in nijlpaardentanden loopt 90 procent via deze Chinese stad. Voor het grootste deel, 75 procent, komen de tanden uit Oeganda en Tanzania, zelfs na het in Oeganda ingestelde verbod.

Onderzoekers Alexandra Andersson en Luke Gibson van Hong Kong University rapporteren in het African Journal of Ecology dat de officiële import van nijlpaardentanden in Hongkong een stuk hoger ligt dan Oeganda en Tanzania zeggen te exporteren. De onderzoekers bestudeerden handelsregisters van de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (Cites) en vonden 14 duizend onverklaarbare kilo's aan nijlpaardentanden in Hongkong. Het onderzoek suggereert dat de twee Afrikaanse landen de controle op de handel niet op orde hebben.

300 dollar is op websites ongeveer de vraagprijs voor een nijlpaardentand van 1 kilo

Koos Biesmeijer, bijzonder hoogleraar functionele biodiversiteit aan de Universiteit van Amsterdam, zegt dat steun aan Afrikaanse overheden bij de handhaving vanuit de hele wereld moet komen. 'Cites staat een kleine handel in nijlpaardentanden toe en hoopt daarop zicht te houden. Nu blijkt dat de controle in Afrika ontbreekt. Alle landen willen dat nijlpaarden blijven bestaan op de wereld, dus we moeten daar allemaal bij helpen.'

'De dieren zijn heel belangrijk voor het toerisme. Afgezet tegen ivoor, levert dit de landen uiteindelijk veel meer geld op. Ook dat is een reden om het nijlpaard te beschermen,' voegt Biesmeijer toe.

De internationale natuurorganisatie IUCN schatte het aantal nijlpaarden (Hippopotamus amphibius) onlangs tussen de 115 en 130 duizend. De status van de diersoort is volgens de IUCN 'kwetsbaar'.

de Volkskrant
link: https://www.volkskrant.nl/buitenlan...ivoor~a4521862/
15 oktober 2017, 19:17

mening: Ik vind het heel erg wat er gebeurt met deze nijlpaarden. Het is nu een 'kwetsbaar' dier, maar als het zo blijft verder gaan zonder dat hier iets aan wordt gedaan, zal dit dier naar mate van tijd uitsterven. Ze moeten strengere maatregelen regelen treffen tegen de smokkel van nijlpaardtanden. Dieren hebben ook recht op een fatsoenlijk leven. Het is erg dat ze zoveel geld verdienen met de nijlpaardtanden.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 08:57.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.