actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 18th February 2017, 10:59
Pauline.D*Kerf Pauline.D*Kerf is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Pulderbos
Posts: 71
Bijna alle leerlingen kampen met stress

Geen schoolcarrière zonder de nodige stress. Maar de scholen moeten toch goed gaan nadenken over hoe ze leerlingen kunnen helpen daarmee om te gaan.

‘Iedere donderdagnamiddag geeft onze leraar Aardrijkskunde een sessie yoga tijdens de middag. De deelname is vrijwillig, maar we merken dat leerlingen er toch graag naartoe gaan. Het is een rustmoment in onze immer gestresseerde maatschappij. Even uit de hectiek stappen en de batterijen opladen.’

Ook scholieren kampen met stress. Dat weet Marie-Christine Fiers, de directrice van het GO! Atheneum Schilde. Haar initiatief om *yoga te integreren in de dagelijkse werking van de school zal aan bod komen op het stresscongres van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) dat vandaag in Brussel plaatsvindt.

Naar aanleiding daarvan is er een peiling georganiseerd met deelname van bijna zesduizend scholieren over de vraag of en hoe ze stress ervaren. Niet op een wetenschappelijke en representatieve manier, wel om een indicatie te krijgen van wat er leeft. En het blijkt inderdaad een grote bezorgdheid te zijn.

‘Maar liefst 76,8 procent zegt stress te krijgen van school, variërende van een beetje tot heel veel’, aldus Céline Ibe, de voorzitter van VSK. ‘Hoe hoger de graad, hoe meer stress. Meisjes gaan er ook vaker onder gebukt, terwijl jongens meer met tegenzin naar school gaan.’

De oorzaken van stress bevinden zich vaak op kritieke tijdstippen: examens, toetsen, studiekeuze en huiswerk. ‘Maar ook het gedrag van leerkrachten of ouders of de klas draagt ertoe bij’, aldus Ibe.

Stress op school hoeft niet noodzakelijk iets slechts te zijn. Die nuance maakt Patrick Lancksweerdt, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Schoolpsychologie en directeur van het Vrij CLB Roeselare.

‘Stress is iets normaal. Als je voor een toets geen stress hebt, dat zou pas een probleem zijn. In het latere beroepsleven krijg je er ook mee te maken.

Bron: De Standaard, 18/02/2017, http://www.standaard.be/cnt/dmf20170217_02737727

Mijn mening:
Het is inderdaad zo dat leerlingen steeds met meer en meer stress rondlopen. Deze stress kan vervolgens ook nare gevolgen hebben met betrekking tot de schoolloopbaan van leerlingen. Daarom acht ik het ook belangrijk om mee te kijken naar oplossingen om dit probleem onder controle te kunnen houden. Een vrijwillige yoga sessie tijdens de middag is dan ook een zeer goed initiatief om de stress te verlichten. We kunnen natuurlijk als leerkracht ook iets meer begrip opbrengen voor de leerlingen wanneer we een test/taak willen inplannen. In plaats van altijd de test op een datum te plaatsen die enkel goed uitkomt voor ons, is het misschien niet onbelangrijk om de meningen van de leerlingen mee in rekenschap te brengen.
Anderzijds denk ik ook dat de school een goede leerschool is om met stress te leren omgaan, want als ze later gaan verder studeren en uiteindelijk ook een beroep gaan uitoefenen, gaan ze hier nog vaak mee geconfronteerd worden. Nu is het de moment om goed te leren plannen en zo je stress hopelijk ook een beetje te verminderen.

Laatst aangepast door Pauline.D*Kerf : 18th February 2017 om 11:21.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 09:42.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.