actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 10th December 2016, 11:37
Lisa.S*pion Lisa.S*pion is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Geel
Posts: 48
Jongeren vinden online monitoring niet altijd slecht

Jongeren hebben niet graag dat ouders op sociale media zouden meelezen wat ze doen. Tegelijkertijd vinden ze dat moderatie in ernstige situaties wel kan en achten ze het voor jonge kinderen wel nuttig. Dat blijkt uit de resultaten van het interuniversitaire onderzoeksproject AMiCA.

Het project bekeek of een geautomatiseerde analyse van tekst en afbeeldingen op sociale media kan helpen tegen cyberpesten, suïcidaal en grensoverschrijdend seksueel gedrag. Er werden tools ontwikkeld die ouders, zorgverleners of moderators zouden kunnen bijstaan.

Uit focusgesprekken met jongeren bleek dat ze veeleer weigerachtig staan tegenover Big Brothersituaties. “Al zouden ze wel graag hebben dat moderatoren sneller ingrijpen. Ze kunnen wel een klacht insturen als ze pestgedrag zien, maar bijvoorbeeld Facebook reageert heel traag of niet”, verklaart onderzoeker Walter Daelemans.


“Jongeren willen vooral dat men optreedt in zeer ernstige situaties, met zaken die ze moeilijk zelf kunnen aanpakken zoals publieke haatpagina’s of beelden die van henzelf worden verspreid”, vult Karolien Poels aan. “Maar in de meeste gevallen wil men nog wel autonomie om er ook zelf iets aan te doen. Ook mogen ze niet worden beperkt om dingen tegen elkaar te vertellen, wat erg belangrijk is. Die autonomie geeft hen - in lijn met het kindzijn - ook ruimte om te experimenteren en zichzelf te ontplooien.”

Ouders die meelezen, dat vinden jongeren vooral goed voor kinderen jonger dan twaalf. Vanaf een latere leeftijd wordt het minder aanvaard.

Ook bij de ouders waren er uiteenlopende reacties, klinkt het voorts. “Sommige ouders vinden zo’n aanpak erg interessant. Anderen zijn kritischer en vinden vertrouwen belangrijk, zodat ze vanaf een bepaald moment niet meer moeten monitoren”, aldus Poels nog.

Bronvermelding: De Standaard, 10/12/2016, http://www.standaard.be/cnt/dmf20161210_02619074

Eigen mening: Het is logisch dat steeds meer jongeren op hun privacy gericht zijn. Ik zelf bijvoorbeeld vind het niet leuk dat mijn ouders berichten lezen van gesprekken met mijn vrienden. Sommige dingen mogen onze ouders niet van ons weten. Dat komt vooral omdat we ons schamen. Kijk naar cyberpesten, wij willen niet dat onze ouders dat weten omdat we ons ervoor schamen. Voor vele situaties doen we alsof het niet gebeurd, enkel omdat we ons ervoor schamen. Persoonlijk vind ik het zeer erg dat sommige jongeren niet aan hun ouders willen vertellen dat ze bijvoorbeeld gepest worden via sociale media. Zolang dat ze niets vertellen, kunnen ze ook niet geholpen worden. Wat zeer jammer is natuurlijk.

Laatst aangepast door Lisa.S*pion : 10th December 2016 om 11:46.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 07:42.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.