actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 14th November 2016, 13:29
Celien.G*ns Celien.G*ns is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Vosselaar
Posts: 48
Gentse paters beschuldigd van mensenhandel

De paters Augustijnen zouden jonge Afrikanen onder het mom van een opleiding kosteloos in het klooster aan het werk hebben gezet.
Een jonge Afrikaan diende in 2014 een klacht in bij de sociale inspectie. Volgens zijn verklaring hadden de Gentse paters Augustijnen hem onder het voorwendsel van een priesteropleiding naar België gehaald, maar moest hij tijdens zijn verblijf in het klooster kosteloos het gebouw onderhouden en allerlei klusjes opknappen. Ook tijdens cateringactiviteiten van de vzw Thagaste, in de gebouwen van het klooster, moest hij helpen.

De klacht leidde eind 2014 tot huiszoekingen bij de paters in Gent en op hun hoofdzetel in Leuven, op verdenking van sociale fraude en uitbuiting. Twee jaar later is het onderzoek afgerond. Het arbeidsauditoraat van Gent wil de paters vervolgen voor mensenhandel, zwartwerk en schriftvervalsing. Concreet gaat het om de vzw Paters Augustijnen, de vzw Thagaste Trefpunt Augustijnen, overste van de kloosterorde pater Paul De Wit en twee andere kloosterlingen.

Valse documenten


Volgens het arbeidsauditoraat stelden de paters tussen 2008 en 2014 voor minstens 19 jonge mannen uit Benin, Togo, Ivoorkust en Vietnam valse documenten op. Die moesten aantonen dat ze al lid waren van de congregatie en dat ze in hun eigen land al een opleiding van twee jaar als kloosterling hadden gevolgd. Zo bekwamen ze een visum lang verblijf.

Voor ze een priesteropleiding konden volgen, moesten ze Nederlands leren. Intussen werden ze volgens het gerecht met ‘een strak werkschema’ in het klooster voor kost en inwoon tewerkgesteld. Ze moesten ook toestemming vragen om buiten te komen. Dat was allemaal niet zoals ze het zich hadden voorgesteld.

Maar niet alle Afrikanen zien zich blijkbaar als slachtoffer. Sommigen zouden effectief hun opleiding hebben afgemaakt en hier intussen als ‘bedienaar van de eredienst’ aan de slag zijn. Volgens het gerecht gaat het om een minderheid. Wie zijn opleiding niet afmaakte, zou het klooster hebben moeten verlaten en in een precaire situatie terechtgekomen zijn. Enkelen zijn als slachtoffer van mensenhandel erkend.

Het arbeidsauditoraat slaagde er ook in om enkele slachtoffers te identificeren die al naar Afrika waren teruggekeerd. Zij zouden tegen de paters een belastende schriftelijke verklaring hebben afgelegd.

‘Ideale oefening’

Toen de inspectie eind 2014 bij de paters binnenviel, was er een evenement van de vzw Thagaste aan de gang. Ze betrapte er vier mensen die er werkten, maar geen lid van de orde waren. Sommigen zouden zelfs illegaal in het land zijn geweest. De paters zouden hen tussen 2011 en 2014 geregeld tegen betaling in het zwart aan het werk hebben gezet.

In 2010 kondigde pater Paul De Wit zelf aan dat hij het kloostergebouw wilde opengooien voor conferenties, recepties, privéfeestjes en culturele activiteiten. Hij zei ook niet van plan te zijn personeel aan te werven, maar om met vrijwilligers te werken. En: ‘We zijn ook van plan om studenten uit Afrika en Vietnam die hier een opleiding volgen, te laten meedraaien. Het is voor hen een ideale oefening om in contact te treden met de buitenwereld’, zei hij.

Voor Jeroen Thieren en Fernand Keuleneer, die als advocaten van de paters optreden, is het ‘inherent aan het functioneren van een congregatie’ dat buitenlandse kandidaten niet alleen vertrouwd raken met ‘de spiritualiteit van de gemeenschap’, maar ook praktische taken uitvoeren. ‘Deze sinds zeer lang gevestigde traditie wordt nu blijkbaar als “mensenhandel en sociale fraude” omschreven. Dit lijkt ons meer een ideologisch vooroordeel dan een juridisch oordeel. We zullen daartegen krachtig verweer voeren in de rechtbank.’

Op 23 november komt de zaak voor de raadkamer.

Datum:14/11/2016
Bron:http://www.standaard.be/cnt/dmf20161113_02569704 De Standaard
Mening:
Ik vind het niet meer dan normaal dat deze paters vervolgd worden. De bedoelingen waren misschien goed, maar de studenten van hier kunnen ook niet in het zwart werken, dus moeten zij vervolgd worden. Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat zij acht jaar hun gang hebben kunnen gaan zonder controles. Een kleine ondernemer moet dat niet proberen, die had al lang controle gehad bij zo'n praktijken. Hulp van hogerop is waarschijnlijk het antwoord.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 02:10.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.