actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 11th May 2016, 19:43
valerie.w*ls valerie.w*ls is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Olmen
Posts: 86
Vlaamse meerderheid botst nogmaals over onderwijs

Vlaamse meerderheid botst nogmaals over onderwijs

De meerderheidspartijen zijn in het Vlaams Parlement opnieuw gebotst over de hervorming van het onderwijs. Volgens onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) hebben de partijvoorzitters niets te zeggen over die hervorming, en beslist enkel de Vlaamse regering. Open Vld-voorzitter en Vlaams Parlementslid Gwendolyn Rutten ziet de voornaamste rol echter weggelegd voor het parlement.

Het was Caroline Gennez van oppositiepartij sp.a die de knuppel in het hoenderhok gooide, door Crevits te vragen hoe het gesteld is met de hervorming van het secundair onderwijs. Gennez verwees daarbij naar N-VA-voorzitter Bart De Wever, die vorige week niet alleen brandhout maakte van het voornemen van het katholiek onderwijs om meer ruimte te bieden voor moslims op haar scholen, maar en passant ook de hervormingsplannen van de Vlaamse regering op de korrel nam.

Gennez bracht ook de heisa van februari in herinnering, toen Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten er tot ongenoegen van de coalitiepartners voor pleitte om het Masterplan Onderwijs open te breken. Dat Masterplan dateert immers van de vorige legislatuur, toen de liberalen in de oppositie zaten. Gennez wilde van de minister weten hoe die hervorming er nu voor staat.

Crevits reageerde fel, en benadrukte dat de voorzitters van N-VA en Open Vld niets te zeggen hebben over die hervorming, aangezien het de Vlaamse regering is die daarover beslist. Crevits wees erop dat Open Vld het regeerakkoord mee ondertekend heeft.

Water is diep


Daarop reageerde Rutten - die in tegenstelling tot Kamerlid De Wever wel in het Vlaams Parlement zit - zo mogelijk nog feller. "Bij mijn weten zal het het Vlaams Parlement zijn dat zal beslissen over de onderwijshervorming", klonk het fijntjes. Waarmee ze onderstreepte dat zij alvast haar rol als parlementslid ten volle zal benutten.

Bovendien, voegde Rutten eraan toe, liggen de standpunten tussen de meerderheidspartijen verder uit elkaar dan aanvankelijk gedacht. Ze verwees daarmee naar het Vlaamse regeerakkoord, waarin slechts één zin over de onderwijshervorming staat: "Het Masterplan zal worden uitgevoerd." Hoe die uitvoering wordt ingevuld, biedt volgens Rutten echter nog ruimte voor debat. En die ruimte wil zij optimaal benutten, onder meer om meertalig onderwijs en leerplicht voor kleuters aan het plan toe te voegen.

Hoewel de liberale voorzitter nog zei dat zij en haar partij constructief zullen meewerken aan de onderwijshervorming, maakte ze met haar tussenkomst pijnlijk duidelijk dat het water tussen de meerderheidspartijen nog bijzonder diep is en een onderwijshervorming nog niet voor morgen is.

Datum: 11/05/2016
Bron: De Morgen, http://www.demorgen.be/binnenland/v...rwijs-b5a49e1b/
Eigen mening:
Het gekibbel binnen de regering over de hervorming van ons onderwijs blijft maar duren. In het regeringsakkoord werd de onderwijshervorming vermeld. Nu blijkt dat het masterplan van Minister Crevits helemaal nog niet zo concreet is als ze het voorstelt.
Ik begrijp dat dit een moeilijk onderwerp is voor onze politici omdat ze zoals in het artikel beschreven allemaal verschillende opvattingen hebben omtrent ons onderwijs. Toch is het belangrijk dat ze tot een consensus komen want ons onderwijs heeft nood aan deze hervormingen om terug meer ademruimte te krijgen. Het wordt tijd dat de Vlaamse regering hun woorden omzet in daden en dringend een masterplan opstellen waar iedereen zich min of meer in kan vinden.

Ik begrijp ook dat de Bart De Wever het absurd vind dat het Katholiek Onderwijs plots meer aandacht wil besteden aan Moslims. We moeten natuurlijk iedereen respecteren, maar op die manier gaat het Katholiek Onderwijs in tegen zijn eigen principes. Ik denk dat moslims die momenteel naar een Katholieke school gaan helemaal geen problemen hebben met het beleid dat er nu wordt gevoerd in deze scholen. Ze kiezen er immers zelf voor om naar dit soort school te gaan.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:23.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.