actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 6th May 2016, 11:56
Ellen.B*eyens Ellen.B*eyens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Kasterlee
Posts: 76
Slechts 1 op 5 Vlamingen gaat van wachtuitkering naar leefloon

De beperking van de wachtuitkering leidt niet tot een massale uitstroom naar het OCMW, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag. In Vlaanderen valt slechts 1 op de 5 terug op een leefloon, blijkt uit een enquête van minister Borsus (MR).

Het was de regering-Di Rupo die in 2012 besliste om de wachtuitkering voor afgestudeerden te beperken tot 3 jaar. Vakbonden en OCMW’s vreesden een sociaal bloedbad, maar de impact blijkt althans in Vlaanderen mee te vallen. Dat leert N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel uit de enquête van minister Borsus.

“De verwachting was altijd dat de verstrenging ertoe zou leiden dat een op drie werk zou vinden, een op drie geen recht op een uitkering zou blijken te hebben en een op drie op een leefloon zou terugvallen”, aldus Van Peel. “In Vlaanderen blijkt echter dat slechts 1 op de 5 jongeren bij het OCMW aankloppen, waar ze begeleid worden op weg naar een job. De rest vindt werk of is in staat te leven van andere gezinsinkomsten. Het is het bewijs voor ons dat een uitkering in de tijd beperken geen asociale maatregel is, maar ertoe leidt dat de sociale zekerheid ingezet wordt voor de mensen die er echt nood aan hebben.”

In de andere landsdelen is de situatie slechter. In Brussel valt 32 procent terug op een leefloon, in Wallonië 49 procent.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160506_02275731

Eigen mening: Ik vind het positief dat 'maar' 1 op 5 Vlamingen van een wachtuitkering naar het leefloon gaat in plaats van de verwachtte 1 op 3. We zien dus dat de voorspellingen die er gemaakt worden niet altijd kloppen. Ik denk dat deze cijfers van deze maatregel veel bewijzen en dat dit een gevolg kan hebben voor andere uitkeringen. We zien dat een uitkering in de tijd beperken geen asociale maatregel is. Mensen gaan op zoek naar een alternatief. Dit is goed voor de sociale zekerheid. Zo krijgen enkel mensen die echt nood hebben aan een uitkering een uitkering. Dit is op twee vlakken positief voor de sociale zekerheid. De uitgaven verminderen, omdat ze minder bestaansmiddelen moeten uitkeren, maar er zijn ook meer inkomsten als de mensen die van een uitkering zouden willen leven, gaan werken. Ik denk dus zeker dat deze maatregel van de wachtuitkering positief is en een voorbeeld kan zijn voor andere uitkeringen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 04:47.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.