actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 14th April 2016, 20:42
Sien.D*Smet Sien.D*Smet is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Sint-Job-in 't-Goor
Posts: 83
Nood aan een psycholoog? Slechts 6 euro, alstublieft

Belgen moeten voor 6 euro naar de psycholoog kunnen. Dat stelt het Federaal Kenniscentrum (KCE) voor in een nieuw rapport over de terugbetaling van de psychologische zorg. "Een absolute revolutie", reageren de psychologen, al zijn er volgens hen nog wat pijnpunten.

Al jaren wordt er gesproken over een terugbetaling van de psycholoog. Geen overbodige luxe in een land waar een op de drie mensen aangeeft te kampen met psychologische problemen of waar de zelfdodingscijfers hoog boven het Europees gemiddelde pieken.

Toch ligt er voor het eerst een concreet plan op tafel. Het Federaal Kenniscentrum heeft in een lijvig rapport een financieringsmodel uitgewerkt. Daarmee staan we opnieuw een stap dichter bij een finale terugbetaling. Want de kans dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) voor de uitwerking van de terugbetaling op dit rapport leunt, is behoorlijk groot.

Voor de terugbetaling ziet het KCE een getrapt model. Wie naar de psycholoog wil, met welke klacht dan ook, moet dat kunnen. Ook huisartsen moeten volgens het KCE die rol kunnen opnemen. Voor hen moet er een betere terugbetaling komen zodat ze langere consultaties kunnen geven. De patiënt zelf betaalt per consultatie 6 euro. Groepen met een verhoogde tegemoetkoming kunnen zelfs voor 1,5 euro op de sofa.

Tenminste: voor maximaal 5 sessies. Daarna wordt het wat ingewikkelder om nog psychologische hulp te krijgen. Zo zal een patiënt dan zowel langs moeten gaan bij de psycholoog als de huisarts, en moeten die een grondig verslag maken waarin zowat alle klachten opgesomd staan.

Daarna wordt de patiënt doorverwezen naar 'gespecialiseerde psychologen'. Aan welke criteria die psychologen precies moeten voldoen, staat nog niet vast. Wel vindt het KCE dat die psychologen verbonden moeten zijn aan een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG). Het gaat dan zowel om psychologen die daar werken, als psychologen die met een CGG een samenwerkingsverband hebben afgesloten. Hier moet een patiënt 12 euro betalen, evenveel als bij de psychiater.

In het 'gespecialiseerde luik' is het aantal sessies ongelimiteerd, al staat er wel degelijk controle op. Loopt het aantal consulten te zeer op, dan moet een adviserend psycholoog zich over het dossier buigen en beslissen of verdere begeleiding nuttig is.

Omslachtig

De Belgische Federatie van Psychologen (BFP) is relatief tevreden met het KCE-rapport. Zeker het feit dat mensen zelf naar de psycholoog kunnen stappen en niet per se een doorverwijzing van een huisarts nodig hebben, vinden ze positief.

"Dit is absoluut een revolutie", zegt woordvoerder Koen Lowet. "Al zijn er ook enkele vraagtekens. We begrijpen bijvoorbeeld niet waarom ook huisartsen per se de rol van psycholoog krijgen toebedeeld. En ook de beperking tot 5 sessies moet uitgeklaard worden. Volgens ons moet het mogelijk zijn om dat iets vrijer te bepalen." Dat het KCE het houdt op 5 consulten, komt doordat pilootprojecten hebben aangetoond dat 80 procent van de patiënten binnen die tijd geholpen kunnen worden.

Ook de overgang van de 'eerste lijn' naar 'gespecialiseerde zorg' vindt de BFP omslachtig. "Naar de huisarts, dan nog naar de psycholoog, een uitvoerig verslag... Zo maak je het wel heel erg moeilijk voor patiënten om door te stromen", zegt Lowet.

Hoe dan ook is het KCE-rapport een belangrijke nieuwe stap in de terugbetaling van de psycholoog. Wanneer de patiënt daadwerkelijk voor enkele euro's op de sofa kan, blijft voorlopig moeilijk te voorspellen. De Block laat weten dat ze tegen 1 september 2016 de erkenning en de kwaliteit van de geestelijke gezondheidsberoepen op punt wil hebben. "Pas dan kan er sprake zijn van terugbetaling", klinkt het.

Bron:
http://www.demorgen.be/wetenschap/6...oloog-bd84fd5a/
14-04-2016

Eigen mening:
Tegenwoordig betaal je 50 euro voor een sessie van een uur. Een vriendin van mij gaat naar een psychologe en moet dit zelf betalen. Voor iemand die studeert, is dat niet altijd vanzelfsprekend. Dat psychologen hier zelf achter staan, is alleen maar een stap vooruit! Het feit alleen al dat er zo veel mensen zijn met psychologische problemen en zelfmoordgedachten is wel verontrustend. Het zou al veel doen als sommige mensen al geholpen kunnen worden. Mensen die krap bij kas zitten, hebben het nog moeilijker om deze stap te zetten. Dat de psychologen zelf nog met wat vragen zitten, is volgens mij normaal. Voor hen verandert er ook wat. Ik vind het logisch dat ze willen weten waar ze staan en hoe alles juist in zijn werk zal gaan.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 05:17.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.