actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 6th April 2016, 09:54
Wout.G*vers Wout.G*vers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Hoogstraten
Posts: 98
Cruz en Sanders winnen in Wisconsin: "Dit is een keerpunt"

Republikein Ted Cruz en Democraat Bernie Sanders zijn de twee winnaars van de voorverkiezingen die vannacht (Belgische tijd) plaatsvonden in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat melden verschillende Amerikaanse media op basis van de exit polls.

De winst van Ted Cruz en Bernie Sanders in Wisconsin zegt vooral veel over de instabiele positie van de koplopers Donald Trump en Hillary Clinton in de Amerikaanse presidentiële voorverkiezingen.

In beide races moet voor elke meter worden geknokt. Alles is nog mogelijk, al is lang niet alles even waarschijnlijk. Bij de Republikeinen won Cruz met 14 procent voorsprong op Trump, bij de Democraten won Sanders met 13 procent verschil van Clinton. Dat zijn stevige verschillen. Beide winnaars interpreteerden hun overwinning dan ook als iets groters.

"Dit is een keerpunt", zei Ted Cruz, en riep de Republikeinen op zich achter hem te verenigen. "Dit is wat momentum is", zei Sanders, die wees op zijn reeks van zes overwinningen in de laatste zeven staten.

Met hun overwinningen bezorgden Cruz en Sanders de koplopers hoofdpijn. Trump verdiende maar een handvol gedelegeerden, waarmee het pad naar een absolute meerderheid nog moeilijker wordt. De Republikeinen stevenen nu af op een nationale conventie in juli, waar de beslissing in handen komt van de gedelegeerden zelf - die op enig moment mogen stemmen wat ze willen. Trump moet daarbij opboksen tegen het partijestablishment, dat zich steeds feller tegen hem keert.

Clinton zag eens te meer dat Sanders veel meer enthousiasme opwekt dan zij zelf, en bij haar aanhangers veel meer campagnegeld binnenhaalt. Zij wil zich eigenlijk richten op de strijd met de Republikeinen, maar moet zich nog steeds verdedigen tegen de aanvallen van de progressievere Sanders, over haar banden met Wall Street en andere grote bedrijven.

Toch betekent Wisconsin niet meer dan dat. In Wisconsin had Trump te maken met een gesloten front van Republikeinen, tot en met de conservatieve radiopresentatoren die zich allemaal tegen hem keerden - ten faveure van Cruz. En Wisconsin is een blanke staat met progressieve tradities, wat in het voordeel was van Sanders.

Achtervolgers hebben wind in de rug

Nee, dan New York, de staat die over twee weken aan de beurt is. Het is Trumps thuisbasis, waar hij veel lokale steun krijgt, en een plek waar de streng-christelijke Cruz minder makkelijk voet aan de grond krijgt. Het is Clintons (tweede) thuisbasis, met een veel zwartere bevolking waar Sanders normaal meer moeite mee heeft.

Voor Sanders geldt bovendien dat nipte overwinningen niet genoeg zijn. Clinton heeft een flinke voorsprong overgehouden aan de voorverkiezingen in de zwartere staten in het zuiden. Sanders moet met groot verschil winnen om haar in te halen.

Maar de achtervolgers hebben nu de wind in de rug. En mocht Cruz in New York geen vuist kunnen maken, dan kan ook de gematigder John Kasich nog de horzel worden die Trump daar dwarszit. Wisconsin is geen keerpunt, maar een bevestiging dat de race bijzonder onvoorspelbaar blijft.

Eigen mening:
Zoals ik al in één van mijn vorige posts zei, mag je Bernie Sanders nog helemaal niet afschrijven. Sommige mensen zeiden dat Clinton een te grote voorsprong had op Sanders, maar deze grote voorsprong is al verkleind. Clinton staat nog altijd met een kleine 700 kiesmannen voor op Sanders en als Sanders nog een kans wilt maken, moet hij met grote voorsprongen gaan winnen. Hij is al een paar keer onverwacht uit de hoek gekomen en ik denk dat er de mogelijkheid is dat hij dat weer gaat doen. De voorverkiezingen van 19 april in New York gaan waarschijnlijk gewonnen worden door Clinton en New York heeft veel kiesmannen.
Ik denk dat Trump in het nauw gedreven wordt. Ik denk dat de republikeinse partij hem ook niet wilt als presidentskandidaat. Hij heeft al verschillende keren schade aangericht aan zijn eigen partij en ik denk dat ze daardoor meer Cruz gaan steunen. Hij zou ook meer kans maken tegen de presidentskandidaat van de democraten.

Bron: 06/04/2016, De Morgen, http://www.demorgen.be/buitenland/c...rpunt-b1bce646/
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 05:21.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.