actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 17th December 2015, 13:56
G*ddy.Peiten G*ddy.Peiten is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Loenhout
Posts: 80
Is staken nog van deze tijd? - Dries Deweer

Na de grotesk ogende stakingsaanzegging van de spoorbonden ligt het stakingsrecht nog maar eens onder vuur. Staken heeft geen plaats in de eenentwintigste eeuw, horen we meer en meer. Het uitbreiden van regels voor minimale dienstverlening en het kortwieken van de vakbonden moeten ons verlossen van de miserie. Laat ons hopen dat die hervormingstrein een goeie noodrem heeft, want hij dendert recht op onze vrijheid en gelijkheid af.
Dries Deweer is politiek filosoof. Hij is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven.


Leve de vakbond!

Staken stoort. Laat mij beginnen met dat te erkennen. Ook ik ken het gevoel van het station binnen te stappen om er een bord vol afgeschafte treinen aan te treffen. En ja hoor, ook ik kan ze dan hartsgrondig vervloeken, die lui in hun felgekleurde vuilniszakken. Of ik dan ook vind dat we de aflijning van onze rechten door dergelijke frustraties moeten laten influisteren? Dat dan weer niet. We moeten leren verder kijken dan onze neus lang is. Een beetje sociale wetenschap leert dat het stakingsrecht en sterke vakbonden te belangrijk zijn om overboord te gooien.

Om te beginnen moeten we de zaken in historisch perspectief zien. Weinig tot geen maatschappelijke emancipatie is ooit tot stand gekomen louter en alleen door het vriendelijk te vragen. Zonder de vakbonden en hun verfoeide stakingen en betogingen leefden we nog steeds onder de knoet van het "patronaat", zoals in de tijd van Daens. Wie denkt dat alle strijd nu gestreden is, die dwaalt.

Allereerst bestaat er nog steeds uitbuiting, ook onder onze eigen neus. Mensen in allerlei flexibele – lees: precaire – statuten kunnen ervan meespreken. Om van illegalen nog maar te zwijgen. Bovendien slaapt sinds de economische crisis niemand nog op zijn twee oren. De verworvenheden van gisteren liggen verre van noodzakelijk ook morgen nog op ons te wachten.

Wetenschappelijk onderzoek giet de maatschappelijke impact van sterke vakbonden in tastbare cijfers. Een recente IMF-studie toont nog maar eens het verband tussen vakbondssterkte en de zogenaamde Gini-coëfficiënt, die de ongelijkheid in een samenleving uitdrukt. Met andere woorden, als de macht van de vakbonden wordt gefnuikt, dan gaan de lage en middeninkomens erop achteruit, terwijl de rijken nog rijker worden. Die kloof tussen arm en rijk moeten we niet alleen in economische termen zien. De ongelijkheid qua politieke invloed stijgt navenant. We kunnen dus maar beter twee keer nadenken vooraleer we verdedigingsmechanismen van een vrije en gelijke samenleving ontmantelen.

Boeh de vakbond!

Wil dat zeggen dat we hooguit de schouders mogen ophalen bij alles wat vakbonden doen? Bijlange niet. Eerst en vooral staan vakbondsmilitanten helemaal niet boven de wet, zoals sommigen graag doen uitschijnen. Als een stel malloten de snelweg blokkeert, waardoor een ambulance met fatale gevolgen komt vast te zitten, dan bestaat er al meer dan voldoende wettelijke basis om hen verantwoordelijk te stellen voor die stommiteit. Daarvoor hoeft er helemaal niet gemorreld te worden aan grondwettelijke rechten.

Toch moeten vakbondsacties niet alleen binnen de grenzen van de wet blijven, maar ook binnen de grenzen van het gezond verstand. We mogen bijvoorbeeld vragen stellen bij de extreme stakingsbereidheid van sommige spoorbonden. Alleen is het aan de vakbonden zelf om de antwoorden te formuleren op die vragen. Zij moeten telkens opnieuw afwegen of hun acties in het belang van de werknemers zijn. Niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn. Niet alleen in het belang van hun specifieke leden in deze of gene specifieke onderneming, maar ook in het belang van de vakbeweging als geheel.

Futiliteiten

Vakbonden en hun leiders hebben een deontologische plicht om wijs om te springen met het stakingsrecht. In veel omstandigheden dwingt hen dat om veeleer niet dan wel te staken. De (kleine) Nederlandse vakbond De Unie besliste onlangs zelfs om nooit meer naar het stakingswapen te grijpen. Ze zijn van oordeel dat het alleen maar averechts werkt. Misschien hebben ze een punt. Maar er is een groot verschil tussen het staken opgeven en het stakingsrecht opgeven. Als men van oordeel is dat de omstandigheden toch om de zware middelen vragen, dan moet de kleine man (of vrouw) zich collectief sterk kunnen maken. Dat is van cruciaal belang voor de gezondheid van onze democratie.

Het feit dat niet alle vakbonden en hun leiders van evenveel wijsheid getuigen, mag dus geen aanleiding geven tot het inperken van fundamentele democratische rechten. Wat we wel kunnen en moeten doen is de wantoestanden bij naam noemen. Naming and shaming heet dat dan. Als Waalse spoorbonden met het oog op politieke destabilisatie gegijzeld worden door een communistische partij, zoals voormalig spoorbaas Marc Descheemaecker beweerde in De Zevende Dag, dan moet dat wereldkundig gemaakt worden (maar dan wel liefst met de bewijzen op tafel).

En als bepaalde vakbonden het stakingswapen afbotten door het voor futiliteiten in te zetten, dan mag en moet er moord en brand geschreeuwd worden, in eerste instantie binnen de vakbondswereld zelf. Wantoestanden moeten we aanklagen en als burgers en werknemers mogen we druk zetten opdat het stakingsrecht op doordachte wijze zou worden benut, om te beginnen via sociale verkiezingen. Maar snoeien in grondrechten van onze democratische samenleving? Neen, daarvoor moeten we desnoods het werk neerleggen.

bron: www.deredactie.be

Eigen mening: Staken is een recht dat we lang geleden hebben verworven door hier samen voor te knokken. Dit is een stuk van onze geschiedenis waar we trots op mogen zijn. Uiteraard niet op de uitbuiting die eraan voorafging maar op het samenwerken, zeker en vast wel! Ik ben dan ook van mening dat stakingsrecht niet moeten afgeschaft. Wat moeten we dan wel doen? In mijn ogen heeft meneer Deweer hier absoluut gelijk als hij zegt dat we de vakbonden niet met alles mogen laten wegkomen. Autostrades blokkeren is echt niet oké, zeker niet als de ambulance daardoor te laat komt om een leven te redden zoals een tijd geleden in Luik. Ik word al gek als ik hoor dat in januari er weer vijf dagen wordt gestaakt door de spoorwegen. Zou het misschien kunnen dat de vakbonden van de spoorwegen hun stakingsrecht misbruiken? Ik vrees van wel.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 21st December 2015, 19:16
m#thias.van nuffelen m#thias.van nuffelen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Hulshout
Posts: 85
Staken vind ik zeker nog van deze tijd. Alhoewel we hier toch voorzichtig mee moeten omspringen. In onze geschiedenis hebben we al enkele heel grote en bekende stakingen achter de rug. Hier mogen we fier op zijn maar we moeten hier wel telkens uit leren. Ik zou niet zeggen dat staken niet meer van deze tijd is. Kijk maar naar het voorbeeld van de spoorwegen in januari. Maar ik vind wel dat de stakingen niet maar zijn zoals ze vroeger waren. Ik vind persoonlijk dat er vroeger veel meer op het spel stond wanneer men staakte. Nu wordt er al voor het minste gestaakt en dan komen de bemiddelaars en dan wordt er overlegd en dan zijn we eigenlijk terug bij af. Misschien ben ik dan toch van mening dat staken niet meer van deze tijd is. Hieromtrent kan je uren debatteren en verschillende meningen horen. Dit hangt af van je visie op staken in het verleden en die van het heden
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 21:53.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.