actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 1st December 2015, 18:40
Jill.V*rstrepen Jill.V*rstrepen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Kessel
Posts: 109
'Ik wil geen kinderen': het taboe rond sterilisatie bij jonge vrouwen

Holly Brockwell kreeg heel wat bagger over zich heen nadat ze uit de kast kwam als vrouw zonder kinderwens. De 29-jarige Britse vond geen gynaecoloog die haar wilde steriliseren. Hoe zit dat in België?

'Als vrouw kun je niet meer misprijzen oogsten dan met de vier woorden: "Ik wil geen kinderen" '. Zo begon het opiniestuk van Holly Brockwell op de website van de BBC. De 29-jarige Britse wil absoluut geen kinderen, maar vindt geen gynaecoloog die haar wil steriliseren. 'Te jong om het zelfs maar te overwegen', klonk het vier keer.

Na publicatie van het opiniestuk, kreeg ze (doods)bedreigingen en reacties die zo ver gingen dat de BBC een privé-bewakingsfirma ingeschakeld heeft om haar te beschermen.

In Groot-Brittannië is een sterilisatie voor jonge vrouwen niet te krijgen, maar hoe zit het in België? Kun je je bij ons als vrouw moeiteloos laten steriliseren? En waarom is er meer bekend over sterilisaties bij mannen, dan over sterilisaties bij vrouwen?

Sterilisatie: een moeizaam parcours

Diensthoofd gynaecologie aan de UGent Steven Weyers wist op radio 1 te vertellen dat er in België wel sterilisaties uitgevoerd worden, maar kinderloze vrouwen onder de dertig met die wens moeten een heel parcours doorlopen. Nadat ze uitleg gekregen hebben over het hele spectrum aan anticonceptiemiddelen, haken veel vrouwen al af. De anderen krijgen sowieso bedenktijd, hun situatie wordt besproken met de staf én soms komt er ook nog een consultatie bij de psycholoog aan te pas. Het UZ Leuven hanteert een soortgelijke procedure.

Bij mannen ligt het iets anders. 'Het aantal jonge mannen dat om een sterilisatie komt vragen ligt vrij laag', vertelt uroloog aan het UZ Leuven Frank Van der Aa. 'Ze denken meestal dat je er gewoon een knoop in legt en dat dit gemakkelijk omkeerbaar is, maar dat is niet zo.' Als de vraag echter pertinent is krijgt ook de man bedenktijd, maar overleg met de huisarts of een consult bij de psycholoog komen er niet bij kijken.

Waarom is sterilisatie bij een vrouw relatief onbekend?

Dat heeft volgens uroloog Van der Aa te maken met de ingreep zelf. 'Bij een vrouw gaat het om een ingreep in de buik, het risico op complicaties is daar groter.' En, voegt professor Willy Poppe eraan toe: 'We zien dat hoe jonger de vrouwen vragen om een sterilisatie, hoe groter de kans is dat ze spijt krijgen.' En dan moeten ze twee keer een ingreep ondergaan.

Een sterilisatie bij vrouwen is dus niet onomkeerbaar? 'Helemaal niet', vertelt professor Willy Poppe. 'De omkeerbaarheid van een sterilisatie bij vrouwen, verloopt zelfs beter dan hersteloperaties bij mannen.' Volgens Weyers krijgt slechts vijf procent van de vrouwen spijt van haar beslissing, waarvan '1 à 2 procent er ook iets aan wil laten doen'. In 80 procent van de gevallen kan de sterilisatie volgens hem succesvol onomkeerbaar gemaakt kan worden.

Dat klinkt, rationeel bekeken, heel logisch. Maar, zoals Brockwell schreef, blijft het frappant: 'Als we 16 zijn kunnen we ervoor kiezen om zwanger te worden, maar als 29-jarige kan je er niet (of in België: met veel moeite, nvdr) voor kiezen om het moederschap definitief af te wijzen.'

Bron: Knack, http://www.knack.be/nieuws/gezondhe...mal-630563.html

Datum: 01/12/2015

Eigen mening: Vroeger was het normaal als je heel veel kinderen kreeg, maar dat is ondertussen al verandert. Een aantal vrouwen hebben nog steeds een grote kinderwens en andere vrouwen willen helemaal geen kinderen. Ik vind dit perfect normaal. Als je geen kinderen wil, dan is dit je volste recht en is dit vooral een keuze van jezelf en je partner. Ik kan langs de ene kant ook wel begrijpen dat er landen zijn waar sterilisatie bij jonge vrouwen niet toegelaten wordt. Het gaat hier om een ingreep in de buik waardoor het risico op complicaties groter is. Dit is anders dan bij de mannen, waar het ‘gemakkelijker’ gaat. Jonge vrouwen kunnen ook spijt krijgen van hun keuze en dan moeten ze weer een ingreep ondergaan. Ik heb altijd gehoord dat dit niet mogelijk was, maar het blijkt dat in 80 procent van de gevallen de sterilisatie succesvol onomkeerbaar is. Langs de andere kant is dit natuurlijk ook weer een keuze van de vrouw zelf en anticonceptie is niet altijd even fijn voor een vrouw. Ze vergeten vaak hun pil waardoor ze toch niet beschermt zijn of ze krijgen een infectie door het spiraaltje of ze voelen zich er gewoon niet veilig bij.

Ik ben dus van mening dat ze in Groot-Brittannië (en toch ook nog in België) wat soepeler mogen omgaan met dit soort zaken. Sommige vrouwen willen gewoon echt geen kinderen en zien het echt niet zitten om anticonceptiemiddelen te gebruiken. Als ze dan in eigen land geen sterilisatie krijgen, dan gaan ze dit misschien in andere landen proberen te krijgen of andere middelen gebruiken die niet zo veilig zijn.

Laatst aangepast door Jill.V*rstrepen : 1st December 2015 om 18:54.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 00:36.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.