actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 13th October 2015, 12:15
Cédric V*rtommen Cédric V*rtommen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Brecht
Posts: 73
Twee grootste bierbrouwers ter wereld worden één

AB InBev neemt SABMiller over
De Brits-Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller, 's werelds nummer twee, is uiteindelijk overstag gegaan voor marktleider AB InBev. Daarvoor moest de Leuvense brouwer wel diep in zijn buidel tasten: hij zal 44 pond per aandeel moeten neerleggen voor zijn concurrent.

AB InBev en SABMiller meldden dat er een principeakkoord bereikt hebben over een overname. De voorbije weken had SABMiller al verschillende biedingen - te beginnen bij 38 pond per aandeel - afgewezen omdat ze het bedrijf "substantieel onderwaardeerden". De van oorsprong Zuid-Afrikaanse brouwerij, die gebaseerd is in Londen, kan nu evenwel toch leven met een prijs van 44 pond per aandeel. Dat is een premie van bijna 50 procent bovenop de koers van 14 september, de laatste dag voor de toenadering van AB InBev bekendraakte, klinkt het in een persbericht.

Het bod waardeert SABMiller, de brouwer van onder meer Pilsner Urquell, Grolsch, Foster's, Peroni en Miller, op 71,2 miljard pond, omgerekend 96 miljard euro. Het aandelenalternatief waarvoor de twee grootste aandeelhouders, tabaksgroep Altria en de Colombiaanse familie Santo Domingo, kunnen opteren, blijft behouden.

"De raad van bestuur van SABMiller heeft AB InBev laten weten dat hij bereid is het cash-bod unaniem aan te bevelen aan de SABMiller-aandeelhouders", zo staat in het communiqué.

Nog niet formeel
Het gaat nog niet om een formeel bod. De deadline daarvoor, die was vastgelegd op 14 oktober, wordt verschoven naar woensdag 28 oktober. Er is ook een boete afgesproken van 3 miljard dollar die AB InBev moet betalen aan SABMiller, indien de fusie zou mislukken door regelgevende problemen of een afwijzing door de aandeelhouders van de Leuvense brouwer.

De overname van het nummer twee door de marktleider zou leiden tot een bedrijf met een aandeel van meer dan 30 procent op de wereldwijde biermarkt.

Druk op SABMiller
Een bod van 42,15 pond per aandeel dat AB InBev eerder deze maand uitbracht, vond SABMiller nog veel te laag. Ook twee eerdere informele biedingen werden van tafel geveegd. De druk op SABMiller om toe te happen was echter hoog, omdat onder meer grootaandeelhouder Altria een overname wel zag zitten.

Om de touwtjes zelf in handen te houden, probeerde SABMiller vorig jaar Heineken te verleiden tot een fusie. De oprichtersfamilie van de Nederlandse brouwer bleek daar echter niet voor te porren.
AB InBev en SABMiller zijn samen goed voor een jaaromzet van omgerekend bijna 57 miljard euro. Heineken, dat op de mondiale biermarkt nu nog de derde plek inneemt achter de twee fusiepartners, kwam vorig jaar tot een omzet van ruim 21 miljard euro.

Wie zijn AB InBev en SABMiller?
AB InBev
• Hoofdkantoor: Leuven, België
• Beursnoteringen: in Brussel en New York
• Oprichting: in 2004 fuseerden het Belgische Interbrew en het Braziliaanse AmBev. De combinatie droeg de naam InBev tot 2008, het jaar dat het Amerikaanse Anheuser-Busch werd ingelijfd voor 52 miljard dollar. Vanaf dat moment staat de mondiale nummer 1 te boek als AB InBev.
• Merken: AB InBev voert meer dan tweehonderd biermerken, waaronder Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck's, Leffe en Hoegaarden. Naar eigen zeggen bezit het bedrijf zes van de tien meest waardevolle biermerken ter wereld.
• Verkopen: in 2014 verkocht AB InBev 459 miljoen hectoliter bier, goed voor een omzet van ruim 47 miljard dollar en een nettowinst van meer dan 9,2 miljard dollar. Het jaar werd afgesloten met een nettoschuld van 42,1 miljard dollar.
• Medewerkers: circa 155.000 verspreid over 25 landen.

SABMiller
• Hoofdkantoor: Londen
• Beursnoteringen: in Londen en in Johannesburg
• Opgericht: in 1895 in Johannesburg als South African Breweries (SAB). In de tweede helft van de vorige eeuw groeide het bedrijf flink in eigen land. Na het einde van de apartheid in Zuid-Afrika begon de brouwer in de jaren negentig ook sterk uit te breiden in de rest van de wereld. In 2002 kocht SAB de Amerikaanse Miller Brewing Company en in 2008 het Nederlandse Koninklijke Grolsch. Nu is het een van de grootste bierbrouwers ter wereld.
• Merken: meer dan tweehonderd verschillende bieren. Naast Grolsch onder meer ook Pilsner Urquell, Peroni, Foster's en Dorada. Verder maakt SABMiller tegenwoordig ook frisdranken en is het bedrijf een van 's werelds grootste bottelaars van Coca-Cola.
• Verkopen: in het afgelopen boekjaar dat liep tot eind maart verkocht SABMiller in totaal 324 miljoen hectoliter bier en andere dranken. Daarmee was het concern goed voor een omzet van 26,3 miljard dollar (23,4 miljard euro) en een bedrijfsresultaat (ebitda) van 6,4 miljard dollar. Naar eigen zeggen brengt SABMiller elke minuut wereldwijd meer dan 140.000 flesjes bier aan de man.
• Medewerkers: 69.000 in meer dan 80 landen.

Mening: Volgens mij is dit op economisch vlak een goede beslissing. Bier is een product dat over de gehele wereld veel wordt geconsumeerd. Door deze 2 bedrijven samen te voegen, en dat zeggen ze ook in de tekst, kan het aandeel van de biermarkt wereldwijd doen stijgen met 30 procent. Het wordt nu voor Heineken wel moeilijk om deze 2 kleppers, die nu zijn samengevoegd nog bij te kunnen houden.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 07:28.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.