actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 30th April 2015, 15:02
m#thias.van nuffelen m#thias.van nuffelen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Hulshout
Posts: 85
Dringend nood aan opslagplaats nucleair afval in Dessel

Er moet werk gemaakt worden van de bouw van een bergingsinstallatie voor nucleair afval in Dessel, in de provincie Antwerpen, want de gebouwen voor de tussentijdse opslag geraken stilaan vol. Dat heeft de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen (NIRAS) donderdag meegedeeld op een persconferentie.

'In januari 2013 diende NIRAS een vergunningsaanvraag in bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC)', zegt Jean-Paul Minon, directeur-generaal van NIRAS. 'Dat heeft het dossier grondig geanalyseerd en ons een lijst van 300 vragen bezorgd. Dat heeft alles te maken met de omvang en de complexiteit van het dossier.' Het gaat dan ook om de eerste keer dat een een bergingsinstallatie voor het langetermijnbeheer van radioactief afval in België gebouwd wordt.

De vergunning wordt ten vroegste in 2017 verwacht.

In afwachting van de vergunning werd een loskade aangelegd aan het kanaal Bocholt-Herentals, waarlangs de materialen voor de bouw van de bergingssite via het water kunnen worden vervoerd.

Volgens NIRAS zouden de bouw van de installaties en het beheer van de sites 70 rechtstreekse en 240 tijdelijke jobs creëren.

De kostprijs voor de volledige levensduur van de bergingsinstallatie en de bijhorende projecten bedraagt 1,2 miljard euro.

Bron: De Standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20150430_01657419

Menig: Kerncentrales zijn natuurlijk de belangrijkste bronnen van nucleair/radioactief afval. Kerncentrales zijn tot op de dag van vandaag nog altijd de grootste energie producenten van België. Kerncentrales leveren afval, het is dus niet meer dan logisch dat men rekening moet houden met dit afval. Nucleair afval is zeer gevaarlijk en je mag hiermee natuurlijk nooit in aanraking komen. Ik ben er persoonlijk niet zeker van dat dit de juiste manier is om het radioactief afval weg te werken, er zijn ook andere oplossingen zoals: de ruimte inschieten richting de zon, tussen tektonische platen door naar de mantel van de aarde,... Maar ik ben wel van menig dat er moet worden rekening gehouden met dit afval. Bovendien levert deze oplossing nog eens werkgelegenheid ook, het prijskaartje van dit project lijkt veel maar we mogen niet vergeten dat we met nucleair afval bezig zijn. Het gewoon op straat gooien is op geen oplossing dus ik denk dat we met dit project niet alleen werk gaan creëren maar ook een goede stap zetten richting de opslag van dit materiaal.

Laatst aangepast door m#thias.van nuffelen : 30th April 2015 om 15:11.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:30.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.