actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 2nd January 2006, 18:32
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Gasconflict

Gasconflict kan Nederland op kosten jagen


Nederland beschikt over voldoende gasvoorraden die kunnen worden gebruikt voor landen die in de problemen dreigen te komen door het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne. Maar aan die extra leveringen zit wel een grens. Mocht de vraag naar gas sterk toenemen, dan is een prijsverhoging denkbaar. Dat zegt Gasunie, de belangrijkste aardgasleverancier van Nederland.


De positie van Nederland als leverancier van aardgas is meer op de voorgrond gekomen door het conflict tussen Rusland en Oekraïne. De Russen leveren sinds gisteren minder gas aan Oekraïne omdat dat land weigert meer geld ervoor te betalen. Andere West-Europese landen dreigen hierdoor in de problemen te komen omdat ze veel gas importeren uit Rusland dat bovendien via leidingen in Oekraïne naar West-Europa wordt getransporteerd.

Geen reden tot zorg
In Nederland is er op dit moment geen reden tot zorg, zegt een woordvoerder van Gasunie. Het grootste deel van het Nederlandse verbruik komt uit het land zelf, wat uniek is binnen de Europese Unie. Er wordt wel gas geïmporteerd uit Rusland, maar hierbij gaat het om een kleine hoeveelheid. Die wordt bovendien niet via Oekraïne naar Nederland getransporteerd, maar via Wit-Rusland en Polen.

Maar andere Europese landen, zoals Duitsland, zijn wel sterk afhankelijk van Russisch aardgas. Zij kunnen nu onder meer bij Nederland gaan aankloppen. Er is ruimte voor extra leveringen, maar die is niet onbeperkt. Bovendien kan het weer een grote spelbreker worden. Mocht het plotseling heel koud worden, dan komt de grens snel in zicht. Gasunie staat met de betrokken landen in contact over de situatie die nu is ontstaan.

"Nog even donorland"
"Voorlopig zijn we nog even donorland", aldus woordvoerder Ben Warner van Gasunie Trade and Supply, dat de handel in gas voor zijn rekening neemt. Nederland zal daarbij geen voorkeurspositie krijgen, aldus de woordvoerder, die erop wijst dat Gasunie met contracten werkt en tot op zekere hoogte kan inspringen als landen in de problemen komen. Mochten de contracten niet toereikend zijn, dan moet er opnieuw onderhandeld worden over extra leveringen en dan kan de prijs oplopen, aldus de woordvoerder. Bovendien kunnen landen ook via andere kanalen naar gas op zoek gaan en dan gelden dezelfde wetten.

Behalve de gasprijs zou ook de olieprijs omhoog kunnen gaan. Woordvoerder Warner wijst erop dat in Hongarije sommige bedrijven al zijn overgestapt van gas naar olie. Als meer landen dat gaan doen, kan de prijs van olie snel omhoog gaan. Dat de vlam wat dat betreft snel in de pan kan slaan, bleek vorig jaar al, toen alleen al de dreiging van een orkaan tot hogere olieprijzen leidde.


Weblog HLN, 02/01/06 14u50
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 2nd January 2006, 18:51
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Gasruzie voelbaar in Europa

Gasruzie voelbaar in Europa


MOSKOU/WENEN - België zal weinig of geen problemen ondervinden door de gasruzie tussen Oekraïne en Rusland. Het meeste gas in België komt uit Nederland, Noorwegen en Algerije. Frankrijk en Centraal-Europa ondervinden wel hinder van het conflict. Rusland belooft beterschap tegen morgenavond.


Verschillende Centraal-Europese landen, zoals Oostenrijk en Hongarije, kampen met een verminderde gastoevoer nadat het Russische staatsbedrijf Gazprom gisteren de gasleveringen stopzette aan buurland Oekraïne. Ook in de Franse gasleidingen is de druk lager.

Gazprom draaide de gaskraan naar Oekraïne dicht omdat Kiev weigert meer te betalen voor het Russische gas. Tot zaterdag genoot Kiev, net als de andere voormalige sovjetrepublieken, van een gunsttarief. Oekraïne betaalde 50 dollar per 1.000 m3 gas. Gazprom echter wilde die prijs vanaf 1 januari 2006 opdrijven tot 220 tot 230 dollar per 1.000 m3. Kiev pleit voor een geleidelijke prijsverhoging om zijn economie een schok te besparen.


,,Gasdiefstal''

Het Russische gasconcern Gazprom beschuldigt Oekraïne er nu van 100 miljoen m3 Russisch gas, bestemd voor de Europese markt, te hebben gestolen.

,,Volgens onze gegevens heeft Oekraïne de afgelopen 24 uur 100 miljoen m3 gas bestemd voor Europa ontvreemd'', zegt Gazpromwoordvoerder Sergej Koeprianov.

Dat zou de reden zijn dat de druk in Europese leidingen lager is. Maar Oekraïne ontkent dat het gas aftapt dat bestemd is voor de Europese markt.


Centraal-Europa

Het Oostenrijkse gasbedrijf OMV ontving vandaag een derde minder Russisch aardgas. Hoewel de daling sterker is dan verwacht, vreest OMV nog geen tekorten omdat het nog relatief warm is in Oostenrijk en de gasreserves voorlopig voldoende zijn.

Slovakije kreeg 30 procent minder gas aangeleverd, Hongarije een kwart minder. Ook Polen zou 14% minder gas geleverd krijgen. Het Oekraïense buurland Roemenië daarentegen zegt geen verminderingen in zijn gasleveringen vast te stellen.


Frankrijk

Ook de Franse aardgasleverancier Gaz de France ontvangt momenteel 25 a 30 procent minder Russisch aardgas dan de gewone contractuele hoeveelheden. Dat meldt Gaz de France in een persbericht. Eerder verklaarde het gasbedrijf dat er geen problemen waren.

Gaz de France heeft een aantal maatregelen genomen om de bevoorrading van zijn klanten te verzekeren. Het benadrukt dat het de meest gediversifieerde bevoorradingsportefeuille van Europa bezit en dat het kan rekenen op de flexibiliteit van LNG, vloeibaar gemaakt aardgas, waarvan het de belangrijkste Europese operator is. ,,Bovendien zijn de aardgasvoorraden bij het begin van de winter gevuld tot een historisch hoog niveau'', aldus de groep.

,,Sinds de nacht van zondag op maandag is er een significante vermindering van de hoeveelheden geleverd Russisch gas'', meldt de groep. ,,Deze vermindering vertegenwoordigde vanochtend ongeveer 25 a 30% van de gewone contractuele hoeveelheden''.


West-Europa

Elders in West-Europa zijn nog geen problemen gemeld. West-Europa is voor een kwart afhankelijk van aardgas van Gazprom, maar kan voldoende beroep doen op alternatieve aanvoer vanuit Noorwegen of Nederland.

Duitsland, dat voor ruim een derde afhankelijk is van Russisch aardgas, spreekt maar van ,,licht minder leveringen". Maar het land onderhandelt toch volop met alternatieve partijen. Duitsland zou voor 75 dagen reserve hebben.

Gazprom levert ongeveer een kwart van het aardgas dat in de lidstaten van de Europese Unie wordt verbruikt. De pijpleiding met het gas dat voor deze regio is bestemd, loopt door Oekraïne. Europese energiedeskundigen komen woensdag bijeen om de situatie te bespreken.


Beterschap

Gazprom belooft dat Europa binnenkort zoveel gas krijgt als contractueel overeengekomen. Het Russische staatsbedrijf zal zijn leveringen voor Europa tegen morgenavond opvoeren.

,,Wij hebben alle noodzakelijke maatregelen genomen om Europa met aardgas te bevoorraden zoals contractueel overeengekomen. Dinsdagavond zal de aanvoer naar Europa weer volledig verzekerd zijn"'', verklaarde vice-voorzitter van Gazprom, Alexandre Medvedev aan verschillende Russische persagentschappen. Het bedrijf zou per dag 95 miljoen kubieke meter extra door de leidingen sturen.


Weblog DS, 02-01-2006 (bava, llc)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 2nd January 2006, 19:23
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Europa moet Oekraïne steunen in zijn conflict met Moskou om aardgas


Rusland en Oekraïne laten hun gasoorlog zo hoog oplopen dat niet alleen hun onderlinge verhouding verslechtert, maar bovendien de gasleveranties aan Europese landen in gevaar komen. Dat valt vooral Moskou te verwijten.


De Russische gasmonopolist Gazprom begon gisteren met het dichtdraaien van de gasleiding naar Oekraïne, omdat Moskou en Kiev het niet eens zijn geworden over de prijs die Oekraïne voor het Russische gas moet betalen. Gazprom had aangekondigd leveranties per 1 januari te staken, als Oekraine niet bereid zou zijn normale marktprijzen voor het Russische gas te betalen. Voor Oekraïne zou dat neerkomen op een prijsverhoging met meer dan 300 procent.

Op het oog is de eis dat er een normale prijs wordt betaald voor het gas geen onredelijke. Oekraïne kreeg, net als andere delen van de voormalige Sovjet-Unie, het Russische gas tot nu toe voor een prikkie, onder meer omdat het een belangrijk doorvoerland is voor Russisch gas. Via de gasleiding door Oekraïne levert Rusland gas aan verscheidene Europese landen, waaronder zijn belangrijkste klant: Duitsland.

Het zou goed zijn als er voor het gas inderdaad een marktconforme prijs werd betaald, en voor de doorvoerdiensten een normale vergoeding. Oekraïne ontkent dat ook niet. Kiev vindt alleen dat de verhoging van de gasprijs over vijf jaar moet worden uitgesmeerd.

Moskou weigert dat. En die weigering heeft weinig te maken met het zo logische streven naar normale prijsvorming. De Russische president Poetin gebruikt het gas als politiek machtsmiddel. Zo blijft hij Wit-Rusland van goedkoop gas voorzien, omdat die republiek bereid is geweest haar gasnet aan Moskou over te doen. Oekraïne weigert dat, en lijkt daarvoor nu te worden gestraft. Bovendien kunnen we ons niet aan de indruk onttrekken dat Oekraïne op de vingers wordt getikt omdat die met zijn gezicht naar Europa is gaan staan en met de rug naar Moskou.

Als Gazprom de kraan dichtdraait, zal Oekraïne gas aftappen dat bestemd is voor afnemers in Europa, zo heeft Kiev gedreigd. Daarmee is de ruzie tussen de voormalige sovjetrepublieken een zaak geworden van de Europese Unie. De EU moet hard aandringen op een oplossing van het conflict. Waar die oplossing ligt is helder: een marktconforme gasprijs is prima, maar wel met een ruime overgangstermijn. Kiev verdient steun in zijn strijd tegen Moskou.


Trouw, 02-01-2006
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 21:28.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.